Grad Rijeka kreće u formiranje dopunske liste za POS-ove stanove

Na Hostovom bregu i Donjoj Drenovi 18 neprodanih stanova

Damir Cupać

Novost je i da će se na dopunsku listu prvi put moći javiti osobe koje žive u partnerstvu istoga spola



RIJEKA  Grad Rijeka, najkasnije do kraja sljedećeg tjedna, raspisat će javni poziv za formiranje dodatne liste za kupce stanova iz programa Društveno poticane stanogradnje (POS) zbog toga što je na Donjoj Drenovi i na Hostovom bregu ostalo ukupno 18 neprodanih stanova. Novost je i da će se na dopunsku listu prvi put moći javiti osobe koje žive u partnerstvu istoga spola.


   – Prošle godine formirana je lista kupaca POS-ovih stanova na kojoj su 432 naša sugrađanina. Prema toj listi građeno je 95 stanova na Hostovom bregu, a do sada je prodan 81 stan. Uskoro potpisujemo još četiri ugovora, a 10 kupaca je u fazi ispitivanja kreditne sposobnosti i vjerujemo da će svi stanovi biti prodani. Na Donjoj Drenovi su ostala četiri stana, a lista će uskoro biti iscrpljena. Prema našim iskustvima svaki četvrti-peti građanin s liste odluči kupiti stan. U isto vrijeme imamo dosta upita sugrađana kada će se raspisati javni poziv za novu listu. Zbog toga smo se odlučili napraviti dopunsku listu prema istim kriterijima prema kojima se formirala lista prošle godine, pojasnio je pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac. Naglasio je da će prioritet kod kupnje POS-ovih stanova imati građani koji su na postojećoj listi, a tek nakon što se ona iscrpi prodavat će se onima koji se nađu na dopunskoj listi.


   – Kada bude završen javni poziv, vidjet ćemo i kakvo je zanimanje za POS-ove stanove, a što će nam pomoći kod određivanja dinamike daljnje gradnje. Do kraja godine najvjerojatnije će biti useljen objekt na Hostovu bregu, a pri kraju je izrada projekata za 120 stanova na Martinkovcu. Zavisno od broja građana na dopunskoj listi planirat ćemo buduće projekte, izjavio je Benac.




   Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da bi bilo dobro da se što prije raspiše javni poziv jer je zanimanje za POS-ove stanove još uvijek veliko.


   – Sjećamo se vremena kada su se svi stanovi prodavali, ali je kriza učinila svoje. Puno ljudi odustaje od kupnje, a koliko god je riječ o relativno povoljnom modelu kupnje, toliko je riječ i o opterećenju kućnih budžeta. Ali, projekt Društveno poticane stanogradnje je dobar i treba ga nastaviti, uvjeren je Obersnel.