Upisi

Na Fakultetu zdravstvenih studija i biotehnologiji više nema slobodnih mjesta

Ingrid Šestan Kučić

Građevinski fakultet – dobra popunjenost u ljetnom roku / snimio  S. DRECHSLER

Građevinski fakultet – dobra popunjenost u ljetnom roku / snimio S. DRECHSLER

S najvećim brojem slobodnih mjesta raspolaže Ekonomski fakultet, a od 247 upisnih mjesta najviše je njih, 216, namijenjeno izvanrednim studentima. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu raspolaže s još 57 mjesta



Nakon ljetnog upisnog roka na Sveučilištu u Rijeci na preddiplomskim sveučilišnim studijima ostalo je slobodno 776 upisnih mjesta, a najveći broj tih mjesta namijenjen je izvanrednim studentima, njih 420. Redovnim se studentima nude 302 mjesta, a strancima još 54 mjesta. Jedini fakultet koji neće provesti jesenji rok upisa zbog popunjenosti upisne kvote je Fakultet zdravstvenih studija, a jednako tako upisi su zaključeni i na Odjelu za biotehnologiju.


U skupinu fakulteta s popunjenom upisnom kvotom može se ubrojiti i Učiteljski fakultet koji prema podacima Sveučilišta u Rijeci raspolaže sa svega jednim mjestom i to na preddiplomskom studiju ranog predškolskog odgoja i obrazovanja. Prema riječima rektorice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježane Prijić Samaržija popunjenost redovitih studija nakon ljetnog roka je 90 posto


– Zdravstveni studiji, javno zdravstvo i medicina izazvali su velik interes kandidata, kao što su dentalna medicina i dentalna higijena, a zanimljiva je i velika popunjenost fizike. Dobro se popunio i Građevinski fakultet, kao i Učiteljski koji svake godine dobro prolazi u ljetnom roku. Također se popunila i biotehnologija, kao i informatika. Očiti je trend da su STEM područja zanimljiva, ali ne sva, jer brodogradnja i dalje ostaje studij koji se teže popunjava, iako je riječ o traženom kadru – kaže rektorica.




Među fakultete s malim brojem slobodnih mjesta za jesenji upisni rok ubraja se i Akademija primijenjenih umjetnosti koja čeka još svega 11 brucoša studija likovne pedagogije, dok Odjel za fiziku raspolaže sa šest, a Odjel za informatiku s pet mjesta. Preddiplomski sveučilišni studij politehnike može upisati još troje brucoša, a na Odjelu za matematiku slobodna su još 23 mjesta.


S najvećim brojem slobodnih mjesta raspolaže Ekonomski fakultet, a od 247 upisnih mjesta najviše je njih, 216, namijenjeno izvanrednim studentima. Fakultet za menadžemnt u turizmu i ugostiteljstvu raspolaže s još 57 slobodnih mjesta, dok Pravni fakultet čeka 103 brucoša. Tehnički fakultet u jesenji upisni rok ulazi sa 109 upisnih mjesta, Pomorski 46, a Građevinski fakultet s 44 mjesta.


Medicinski je pak fakultet ljetni uspini rok zaključio s još 51 slobodnim mjestom i to na studijima sanitarnog inženjerstva i medicine, dok je Filozofski fakultet ostao s 59 slobodnih mjesta koja se odnose na studije kulturologije, hrvatskog, njemačkog i talijanskog jezika i književnosti te studij filozofije. Prijave za jesenski upisni rok već su počele, a privremene rang-liste bit će objavljene 13. rujna, dok će se konačne liste objaviti 19. rujna.