Tradicionalni susret

Na Badnjak se susreli riječki gradonačelnik i nadbiskup: “Možemo i trebamo graditi zajedništvo”

Mirjana Grce

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Blagdan Božića je blagdan mira i ljubavi. Anđeli su navijestili mir ljudima, a danas nas pozivaju da gradimo taj mir i zajedništvo, poručio je nadbiskup Devčić



RIJEKA – Nastavljajući lijepu tradiciju susreta, božićnog i novogodišnjeg čestitanja danas je, uoči Božića, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa svojim suradnicima posjetio riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića i njegove suradnike.


Susret je održan u Nadbiskupskom domu u Rijeci, i to osamnaestu godinu za redom, a tu su tradiciju riječki gradonačelnik i riječki nadbiskup nastavili od svojih prethodnika mons. dr. Antona Tamaruta i Slavka Linića.


Mons. Devčić je tom prilikom istaknuo da su ovakvi susreti potvrda suradnje i razumijevanja Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke, a osim toga i dobar znak za sve građane da »bez obzira koje smo vjere ili svjetonazora, možemo i trebamo graditi zajedništvo«.




– Blagdan Božića je blagdan mira i ljubavi. Anđeli su navijestili mir ljudima, a danas nas pozivaju da gradimo taj mir i zajedništvo, poručio je.


Na susretu se razgovaralo o priprema Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, o protekloj godini i budućim projektima u Riječkoj nadbiskupiji koji su na dobrobit široj društvenoj zajednici. Jedan od tih projekata je Dom za ljude oboljele od demencije i alzheimerove bolesti koji će biti otvoren na Sušaku.


Gradonačelnik Obersnel kazao je kako se nadbiskup Devčić i osobno izuzetno angažirao oko projekta EPK 2020., koji je i u crkvenim krugovima doživljen kao vrlo značajan za Rijeku, i u kojega su se uključile i druge vjerske zajednice grada Rijeke.


– I to pokazuje dobru suradnju Crkve i Grada, poručio je gradonačelnik.


Tradicionalno je gradonačelnik Obersnel sa svojim suradnicima jutros posjetio i franjevce, čuvare Svetišta Majke Božje Trsatske na čelu s gvardijanom fra Bernardom Barbarićem.


Isto tako, gradonačelnik je na Gradskom groblju Trsat pohodio posljednje počivalište trsatskog franjevca fra Serafina Sabola, svojega prijatelja i prijatelja mnogih Riječana.