Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 3n
Sutra: 1° 1° 3n
20. siječnja 2019.
Strateške odluke

NOVI PROGRAMI Sveučilište u Rijeci pokreće studije farmacije, kemije, logopedije i rehabilitacije?

U tijeku su pregovori za pokretanje studija farmacije na Sveučilištu u Rijeci / Foto Denis LOVROVIĆ
U tijeku su pregovori za pokretanje studija farmacije na Sveučilištu u Rijeci / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2018. u 15:41 2018-01-15T15:41:07+01:00

Interes i želja na fakultetima i odjelima postoji, postoji i jezgra nastavnika i znanstvenika koji bi programe mogli izvoditi, a jedina prepreka je ograničenje zapošljavanja na sveučilištima

RIJEKA - Na Sveučilištu u Rijeci, u tijeku su pregovori za pokretanje studija farmacije, kemije, socijalnog rada i socijalne pedagogije, glazbene pedagogije, logopedije i rehabilitacije. Interes i želja na fakultetima i odjelima postoji, postoji i jezgra nastavnika i znanstvenika koji bi programe mogli izvoditi, a jedina prepreka je ograničenje zapošljavanja na sveučilištima.

Naime, razvoj sveučilišta u smjeru novih studijskih programa je gotovo u potpunosti onemogućen jer nema novih radnih mjesta, nova zapošljavanja i napredovanja mogu se provoditi samo ukoliko netko od profesora ode u mirovinu. Radi se o kompleksnom pitanju u kojem dio odgovornosti snose i sveučilišta, na kojima strateške odluke nisu moguće zbog izostanka konsenzusa sastavnica i dezintegriranosti.

– Vjerujem, međutim, da bitnih iskoraka u razvoju novih studijskih programa neće biti i da će preporuke izgledati manje-više slično dok se na nacionalnoj razini ne definira politika podrške razvojnog zapošljavanja u STEM području i drugim područjima za kojima postoji potreba u društvu – kroz veća proračunska izdvajanja koja su sada nedopustivo niska, upozorava rektorica riječkog Sveučilišta prof. dr. Snježana Prijić Samaržija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka