Neuspjelo mirenje

NOVCA ZA PLAĆE – NEMA Radnici u “3. maju” i “Uljaniku” danas počinju s općim štrajkom

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Vlada sigurno želi odigrati ulogu spasitelja, ali kako rješenja još nema potpuno je jasno da je većina zamisli kako osigurati novac za plaće u Uljaniku na rubu kršenja propisa. Dio članova Vlade očito je manje spreman prijeći taj rub kako bi neka državna institucija odobrila kredit Uljaniku



RIJEKA/PULA/ZAGREB Danas u »3. maju« i cijelom Uljaniku počinje opći štrajk gotovo 4.400 radnika zbog neisplate plaće za srpanj. Odluka je to svih sindikata koji djeluju u ovoj Grupi nakon jučerašnjeg neuspjelog pokušaja mirenja. Vodeći ljudi Uljanik grupe, predvođeni Giannijem Rossandom, jučer na drugom pokušaju mirenja u Puli predstavnicima sindikata nisu mogli dati konkretan odgovor, a kamoli garanciju kada će srpanjska plaća, s kojom se kasni već tjedan dana, biti isplaćena. Drugim riječima, opet sve ovisi od pomoći Vlade koja je, podsjetimo, u siječnju ove godine dala Puljanima jamstvo za hitni kredit od 96 milijuna eura, bez kojeg ova posrnula brodograđevna grupacija ne bi bila preživjela ni dana više zbog ogromne nelikvidnosti koja je stvorena na pulskim navozima.


Jučer se u Banskim dvorima, kod premijera Plenkovića tražilo rješenje, ali očito je da odluka o novoj pomoći Uljaniku nije laka ni jednostavna jer nosi veliku odgovornost onome tko će na koncu morati formalno stati iza takve odluke.


Volje ima, ne i načina 


Vlada u slučaju Uljanik sigurno želi odigrati ulogu spasitelja, ali kako rješenja još nema potpuno je jasno da je većina zamisli kako osigurati novac za plaće u Uljaniku na rubu kršenja propisa. Dio članova Vlade očito je manje spreman prijeći taj rub kako bi neka državna institucija odobrila kredit Uljaniku, što je zapravo obveza uprave tog društva, napominju naši sugovornici iz Vlade, a ne države. Logično, u Vladi strahuju i da bi odobravanje takvog kredita otvorilo priliku svakoj privatnoj kompaniji da za istu svrhu traži kredit i pomoć od države. Iako se pojavila informacija da bi se pozajmica mogla osigurati preko Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji je takve pozajmice već odobravao ali državnim tvrtkama, ministar Darko Horvat je nakon sastanka u Vladi rekao da to nije opcija za isplatu plaća. Osim što je nejasno kako bi državna institucija koja upravlja državnim dionicama isplatila pozajmicu kompaniji u kojoj je vlasnik deset posto dionica, to je i rješenje na koje, kako doznajemo, pozitivno ne gleda ni Europska komisija koja treba odobriti program restrukturiranja Uljanika.




– Ministar Marić i ja, s premijerom, radnicima i Upravom nastojimo naći legitimni modalitet kako bi se radnicima osigurale najmanje dvije plaće. O odgovoru Bruxellesa na plan restrukturiranja ovisit će i naši budući koraci – rekao je Horvat nakon sastanka u Vladi na kojem nije postignuto rješenje. Ministri su se ponovo vratili jedinoj opciji, odobrenju kredita preko HBOR-a, ali dio članova Vlade upozorava da ni to nije rješenje koje nema svoje zamke kad je zakonitost u pitanju. Kredit od HBOR-a već je zatražila tvrtka Kermas energija, koja želi preuzeti Uljanik, ali je taj zahtjev odbijen.


– S obzirom na način na koji je zahtjev sročen, logično je da je stigla odbijenica. Hoće li se zahtjev ponavljati, vidjet ćemo idućih dana – područje Horvat.


Uprava mora otići! 


– Ova Uprava mora otići jer očito nije sposobna normalizirati stanje u Uljaniku, uspostaviti normalno financiranje dobavljača i kooperanata, a očito nije u stanju ni osigurati plaće radnicima. Upravo zato postoji veliki pritisak od strane radnika da ova Uprava mora otići jer je izgubila kredibilitet i njihovo povjerenje – poručila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Puli predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić. Dodala je i kako je zgrožena time da Uprava nakon cjelokupne situacije može reći da mirno spava i ne osjeća nikakvu odgovornost prema cjelokupnoj situaciji.


– Ako ova Uprava može mirno spavati, onda je moje mišljenje kako nije dorasla funkciji te da bi ju trebala prepustiti nekome drugome tko će se pobrinuti da radnicima osigura egzistenciju – rekla je Cvitić.


U Sindikatu metalaca »3. maja« već su prije više mjeseci bili zatražili ostavku direktora riječkog brodogradilišta Maksimilijana Percana za čijeg su mandata pozajmnice koje je »3. maj« dao pulskom brodogradilištu i drugim društvima unutar Uljanik grupe samo nastavile rasti da bi dosegle ukupan iznos od čak 523 milijuna kuna. Istina, pozajmnice nisu počele s mandatom Percana već za prijašnjih direktora koji su bili postavljeni u »3. maju«, otkad je Uljanik preuzeo riječko brodogradilište sredinom 2013. godine. U zadnjim istupima trećemajski su sindikalisti ovo svoje traženje proširili i na kompletnu Upravu Uljanik grupe iz koje su još donedavno slali signale kako plaće, barem do rujna, ne bi trebale biti upitne, tim više što se u međuvremenu ipak dogodila i primopredaja samopodizne platforme u Puli.


Član povjereništva Sindikata metalaca u »3. maju« Boris Bučanac nakon jučerašnjeg neuspjelog sastanka mirenja u Puli ponovio je kako Uljanikovu upravu treba pozvati na odgovornost zbog nastalog stanja u kojem se opet mora tražiti pomoć od države da bi se, bilo putem nove pozajmnice ili novog kredita, radnicima u Uljanik grupi osigurale plaće.


Uprava nemoćna 


Iz vrha Uljanik grupe jučer su se oglasili priopćenjem kojim su potvrdili da oni odgovor i rješenje za ovaj najakutniji problem – nemaju.


– Unatoč pozitivnim informacijama kojima raspolažemo, a to je da sve nadležne institucije i strateški partner ulažu maksimalne napore u iznalaženje cjelovitog rješenja za dugoročno funkcioniranje brodogradnje na obje lokacije, i u Puli i u Rijeci, socijalnim partnerima nismo bili u mogućnosti potvrditi točan datum isplate plaće za srpanj – kaže se u istom priopćenju. Taj isti strateški partner, Danko Končar odnosno njegova tvrtka Kermas energija i sama ima problema s (ne)likvidnošću i isplatom plaća radnicima u trogirskom škveru.


– Sve uprave i svi direktori društava Grupe izražavaju žaljenje zbog kašnjenja plaće te i dalje ulažu maksimalne napore da se ovaj problem razriješi što brže. U potpunosti svjesni tereta života bez plaće koji nose svi radnici Grupe te pritiska i odgovornosti koji je na sindikatima, uvjereni smo da će sutrašnjim legalnim i legitimnim štrajkom svi radnici Grupe na dostojanstven način iskazati svoja očekivanja – zaključuje se u ovom priopćenju iz Pule.


Problem Uljanik grupe je ogroman i iznimno kompleksan za bilo kakvo održivo rješenje, a po mogućem »udaru« na državni proračun mnogi se slažu da bi bio gori i od Agrokora. Istina, izloženost državnog proračuna u vidu izdanih jamstava za kredite za financiranje gradnji Uljanikovih brodova sa nedavnom se isporukom platforme Belgijancima smanjila za oko 120 milijuna eura, što znači da je sada palo ispod pola milijarde eura, koliko je još aktivnih državnih jamstava. Dodatno smanjenje za kojih stotinjak milijuna eura trebao bi se dogoditi s isporukom usisnog jaružala, koji se gradi za Jan De Nula. Zadnje najave iz Pule bile su da bi se ova primopredaja trebala dogoditi koncem ove godine. No, kraj godine u ovom slučaju još je jako, jako daleko s obzirom na to da novaca ni za ono najosnovnije opet nema, a veliko je pitanje kakav će i kada uslijediti odgovor i očitovanje Bruxellesa na dostavljeni plan restrukturiranja Uljanik brodogradilišta. Iz Europske komisije, osim potvrde da su zaprimili taj dokument, zasad nema nikakvih drugih službenih informacija, doznajemo od naših izvora. Izvjesno je da – i to u najboljem slučaju – tek predstoje nimalo laki razgovori i pregovori oko zamišljenih rješenja u tom prijedlogu programa restrukturiranja. Sigurno je da Uljanik i cijela grupa vape za sustavnim rješenjem kako bi se pokušalo spasiti ono što se još možda spasiti dade. O razmjerima problema možda dovoljno govore razmišljanja nekih naših relevantnih sugovornika kako se tome trebalo pristupiti još unazad godinu-dvije dana.