Hvalevrijedan nacionalni projekt

NOĆ ISTRAŽIVAČA Towerom će uskoro zavladati znanost, riječki znanstvenici pripremaju svašta

Ingrid Šestan Kučić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



RIJEKA Projekt »Noć istraživača« ove će se godine održati 28. rujna u četiri hrvatska grada, a riječ je o Rijeci, Zagrebu, Splitu i Puli. U vremenu od 17 do 22 sata posljednjeg petka u rujnu Tower centrom zavladat će znanost i to na 12 prezentacijskih istraživačkih postaja koje će biti raspoređene na svim katovima centra, a na kojima će se posjetitelji na zabavan način moći upoznati s radom riječkih znanstvenika. Znanstvenici Sveučilišta u Rijeci za građane su pripremili cijeli niz prezentacija koje će trajati 15 do 20 minuta te će se ciklički ponavaljati, a predstavit će se i prirodne i društvene znanosti jer, kako je najavljeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, posjetitelji će imati priliku prisustvovati simuliranom suđenju, otkriti tajne šifriranja od starog Rima do danas, biti dio interaktivne simulacije potresa, sudjelovati u radionici kozmetike, upoznati se s tehnološkim rješenjima za pametnu Rijeku, ponešto naučiti o vinskim mušicama i o tome kako dizajnirati lijekove putem superračunala, a imat će priliku i sudjelovati u simulaciji iskapanja naselja u laboratoriju arheologije.


Spasonosno znanje


Riječ je tek o dijelu bogatog programa čiji je cilj promoviranje znanosti, znanstvenog rada i istraživanja, jer kako je istaknula rektorica riječkog Sveučilišta prof.dr. Snježana Prijić Samaržija, znanost nema alternativu i nema granica.


Noć istraživača / Foto S. Ježina


Noć istraživača / Foto S. Ježina





– U vrijeme kada se neka znanstvena dostignuća žele poljuljati i relativizirati, želimo odaslati jasnu poruku kako znanost nema alternative i kako za znanost ni nebo nije granica. Znanost, odnosno znanje koje ona daje, može nas spasiti i zaštititi, i to je poruka ovog nacionalnog projekta, koji će biti održan u četiri hrvatska grada, a prošloga je tjedna projekt na nacionalnoj razini najavljen u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gdje je riječki program posebno pohvaljen. U bogatom programu naglasak će biti na prirodne znanosti, no bit će i zanimljivih predstavljanja iz društvenih znanosti. Znanost je uistinu jako uzbudljiva i može biti vrlo zabavna te se nadamo da će mladi, koje ovdje očekujemo kao buduće studente, ali i znanstvenike, idućeg petka u Toweru to i sami uvidjeti – kazala je rektorica.


Od zabave do nagrada


Ujedno je dodala i da je Noć istraživača nacionalni projekt koji je dio projkta »Techno-Past Techno-Future: European Researchers’ Night«, sufinanciranog sredstvima programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Riječ je o dvogodišnjem projektu vrijednosti 2,5 milijuna kuna, od čega riječkom Sveučilištu pripada nešto više od 200 tisuća kuna. Na nacionalnoj razini koordinator projekta je Ministarstvo znanosti i obrazovanja te je uključeno 18 partnera, a Noć istraživača istovremeno će se održati u 300 europskih gradova.


Prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Alen Ružić najavio je pak kako se tijekom Noći istraživača u Toweru očekuje najmanje 5 tisuća posjetitelja, dok je direktor marketinga Towera Saša Brusić istaknuo zadovoljstvo što je Sveučilište upravo taj centar odabralo za svoje događanje. Druženje sa znanstvenicima pratit će i zabavni program, jer kako je najavila Nikolina Ivanović iz Centra za EU projekte riječkog Sveučilišta, posjetitelje će zabavljati Eni i Vjeko, zvijezde televizijskih emisija »The Voice« i »A strana«, te će se održati i nagradna igra, a u tri izvlačenja moći će se osvojiti bon od 500 kuna u knjižari, MicroBit kit za programiranje i tablet.