Festival palente i sira

NIŠ NI LIPŠE… Palenta kompirica nije samo jelo, već i emotivni povratak u prošlost

Marta Ban

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



DRAŽICE Da je palenta kompirica othranila naraštaje Grobničanki i Grobničana, znaju već i vrapci na grani. Znaju jer Grobničani svoju tradiciju njeguju i slave već dvanaestu godinu za redom u sklopu Festivala palente i sira koji se naizmjence održava u Dražicama i Čavlima te tako okuplja cijelu Grobnišćinu i sve ljubitelje njihovih običaja. Sastojci su od davnina isti, samo je količina posebna, poput prilike za koju se već tradicionalno priprema, pa na papiru to izgleda ovako: 120 kilograma krumpira, 4 kilograma soli, 2 kilograma masla i ključnih 150 kilograma grobničke »muke«. A koliko je muke i truda uloženo, teško je procijeniti, jer nit’ se time hvali, nit’ se na to žali vrijednih 25 para ruku uključenih u pripremu preko pola tone teške palente kompirice. To su potvrdili i voditelji ovogodišnjeg festivala održanog u Dražicama, Neno Pavinčić i Dražen Turina Šajeta, koji su nakon kraćeg susreta s »drocanjem« palente zaključili da su »zahvalni ča imaju mikrofon va ruke, a ne palentar«.


Premda je vatra ispod lonca, napravljenog u »3. maju« posebno za ovu manifestaciju, upaljena u 16 sati, a palenta istresena na »taruj« u 19 sati, priprema je zapravo trajala cijeli jedan tjedan jer je čak šest dana bilo potrebno da se u »malinu« u Martinovom Selu samelje sva ta silna pšenica i napravi prava grobnička »muka« kao neizostavan dio recepture. Uz članove čavjanske udruge Palentar zadužene za pripremu kompirice pod vodstvom Grozdane Rak, značajnu ulogu imale su članice Udruge umirovljenika Jelenje koje su prije svega ogulile krumpir za kompiricu, a zatim, u maniri pravih domaćica u svojoj općini, podijelile oko 2500 porcija palente i sira.



I ove se godine na Festivalu palente i sira nije samo jelo, pilo i zabavljalo uz popratni program, već je manifestacija imala i humanitarni karakter pa se porcije nisu naplaćivale, već su posjetitelji dobrovoljne priloge mogli dati za liječenje desetogodišnjeg Maura Baraka, što je inicijativa koja se nastavlja i nakon završetka festivala, naglasio je Marčelja. Nakon uvodnog programa u kojem su nastupili članovi domaćeg Kulturno umjetničkog društva »Zvir« i bakarske Kulturno umjetničke udruge »Sklad«, uslijedilo je, kako su voditelji dobro predvidjeli, »prvo stresanje palente va taruj, a drugo bale va mrežu« što su i posjetitelji festivala mogli vidjeti jer je u Dražicama, kao i prethodnih utakmica, organizirano gledanje nastupa Hrvatske protiv Rusije. Proslava sjajno odrađenog dana, i u Dražicama i u Sočiju, zaključena je nastupom Koktelsa.





Poput brojnih okupljenih, i jelenske penzionerke jako drže do starih običaja, pa i same kompiricu spremaju rado i često. – Ja sama bivan, a dvaput na šetemanu obavezno parićan kompiricu! – ponosno je istaknula Đurđa Bafo. A ako ih pitate gdje im je ljepše na festivalu, u Dražicama ili na Čavlima, diplomatski odgovaraju:– Nami j’ sagdi lipo! Ideja da se Grobničani okupljaju i druže te da drže do svojih običaja draga je svima, a posebno predsjedniku udruge Palentar Nikoli Vrančiću. – Ovakove fešte još vavik drže Gromičani na kupu. Moramo bit trdi i držat se skupa, baren na ovakovih feštah da se mi međusobno znamo, a i da se za nas zna – rekao je Vrančić za kojeg, poput većine Grobničana, palenta kompirica nije samo jelo, već i emotivan povratak u prošlost, u vremena kada obitelji nisu imale mnogo, no ono što jesu, dijelile su rado. I to je palenta kompirica – simbol nekih prošlih vremena u kojima su oni koji su imali kruha, imali mnogo, a većina koja nije imala puno, svakog je danas spremala palentu. Pa premda kruh više nije luksuz i mnoga je jela lakše pripremiti, ostalo je grobničko zajedništvo i navika »drocanja« palente kompirice. Da u ovom kraju živjeti nije bilo lako, činjenica je koju su Grobničani, na čelu s danas pokojnim Živkom Šupkom, odlučili prihvatiti s ponosom i od tada kompirica ima poseban status, ne samo na Grobniku, nego i šire, pa se to »starinsko jido« i u drugim predjelima uključuje u ugostiteljsku ponudu kao posebna i autohtona delicija.– A od kad imamo ovaj festival, i Grobničani češće i z većin gušton parićuju kompiricu – istaknuo je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja koji je s načelnicom Općine Čavle Ivanom Cvitan Polić te turističkim zajednicama obaju općina organizacijski i pokroviteljski podržao festival.