Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
25. veljače 2020.
Sektor turizma Jadroagenta

NERENTABILNI Prestala raditi jedna od najdugovječnijih turističkih agencija u Rijeci

NERENTABILNI Prestala raditi jedna od najdugovječnijih turističkih agencija u Rijeci
NERENTABILNI Prestala raditi jedna od najdugovječnijih turističkih agencija u Rijeci
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2020. u 13:37 2020-01-04T13:37:23+01:00

Turistička agencija bila je i zastupnik za Hrvatsku jedne od najvećih svjetskih cruiser kompanija Costa Croicere. U ponudi su imali i razna druga putovanja, a radili su i incoming sa stranih turističkih tržišta

S ulaskom u novu godinu, s radom je prestala jedna od dugovječnijih turističkih agencija u Rijeci, Riječanima, a i ostalima najpoznatija po ponudi krstarenja – Sektor turizma Jadroagenta. Naime, kako je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, Nadzorni odbor je donio odluku o prestanku rada Sektora turizma s danom 31. 12. 2019. godine, i to, kako radi višegodišnjeg nerentabilnog poslovanja.

Osam zaposlenih

- Sektor turizma neznatno sudjeluje u ukupnom prihodu Društva, istaknuli su u Jadroagentu, čiji je core bussiness prometna i pomorska agentura. Ipak, Riječanima je bilo drago otići i u njihovu turističku agenciju koja je, uz ostalo, bila i zastupnik za Hrvatsku jedne od najvećih svjetskih cruiser kompanija Costa Croicere. U ponudi su imali i druga putovanja, a radili su i incoming sa stranih tržišta. Turistička agencija unutar Jadroagenta imala je osim ureda u Rijeci i ured u Splitu, a prije zatvaranja osam zaposlenih. Turistički dio poslovanja Jadroagenta obuhvaćao je i apartmane na Krku, točnije u Malinskoj, gdje Jadroagent ima 35 apartmana. Prema informaciji sa Zagrebačke burze, s obzirom na to da tvrtka izlazi iz turističkog businessa, donijeta je i odluka o prodaji apartmanskog naselja u Malinskoj. U Jadroagentu navode kako je u tijeku realizacija prodaje, a prihod od prodaje neće bitno utjecati na ukupne poslovne rezultate.
Inače, Jadroagent je jedna od najdugovječnijih riječkih tvrtki. Osnovana je još 1947, točnije 20. siječnja te godine, i to kao Jadranska pomorska agencija sa sjedištem u Rijeci. Tijekom 1972. mijenja se naziv ovog društvenog poduzeća u Jadroagent, međunarodna pomorska i saobraćajna agencija. Osnovna djelatnost su pružanje agencijskih usluga pomorskom prometu i poslovi otpremništva, dakle, špedicija, no već tih 70-ih godina s radom je počela i turistička agencija. Lani je tvrtka proslavila i 25 godina od pretvorbe i privatizacije. Tvrtka je, dakle, privatizirana 1994. kada je Jadroagent imao oko 350 zaposlenih, dok ih trenutačno ima 150, uglavnom mladih i obrazovanih kadrova. Kako se navodi u izvješću s Burze, prosječna je plaća koncem 1994. iznosila oko dvije tisuće kuna, a koncem 2018. je bila gotovo četiri puta veća. U razdoblju od 25 godina Jadroagent je uložio u nekretnine u Splitu, Šibeniku, Puli, Hvaru, Zagrebu, Dubrovniku i Zadru, a razmjenom nekretnine u Ljubljani došao i u posjed nekretnine u Malinskoj. Inače, na početku privatizacije Jadroagent je bio u vlasništvu 468 dioničara, trenutačnih i bivših zaposlenika.

Mali dioničari

Prema posljednjem financijskom izvještaju za rujan i prvih devet mjeseci 2019., treće tromjesječje bilježi kontinuitet rasta ukupnih prihoda i bruto dobiti u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupni prihodi u prvih devet mjeseci iznosili su 34 milijuna kuna, s rastom od šest posto u odnosu na godinu ranije. Ukupni rashodi su u istom periodu iznosili oko 25 milijuna kuna i veći su za dva posto. Bruto dobit u prvih devet mjeseci na razini cjelokupne tvrtke je oko 8,5 milijuna kuna i veća je za 17 posto.

Dodajmo i da je Jadroagent i dalje u većinskom vlasništvu malih dioničara, mahom bivših i sadašnjih zaposlenika ove dugovječne riječke tvrtke. Naime, prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), u vlasništvu je nešto manje od 700 dioničara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma