Unosna rabota

NEMORALAN POSAO Kostrenska tvrtka: ‘Želite akademski rad? Nema problema, napisat ćemo vam’

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija Pixabay

Ilustracija Pixabay

Prva hrvatska tvrtka koja se bavi akademskim nemoralnim radnjama, registrirana je za sve i svašta, ali ne i za ono što stvarno radi. Svoje poslovanje prezentiraju i putem društvenih mreža



Pisanje akademskih radova za druge postao je više nego unosan posao, jer oglasnici su preplavljeni ponudama za izradu svih vrsta radova, a ono što se nudi su brzi, kvalitetni i autentični seminarski, diplomski, ali čak i doktorski radovi. Vjeruje li se oglašivačima, pišu ih magistri i doktori znanosti i to s dugogodišnjim iskustvom, a u toj poplavi crnog tržišta jedna je kostrenska tvrtka otišla korak dalje i praktički legalizirala u najmanju ruku nemoralnu i neetičnu ponudu izrade akademskog rada za druge.


Na web stranici seminarskiradovi.hr trgovačko društvo Qwerty d.o.o. sa sjedištem u Kostreni nudi pomoć pri pisanju i izradi seminarskih, završnih i diplomskih radova, kako kažu, u najkraćem roku i uz najkvalitetnije izvore. Njihova su glavna prednost, tvrde, znanje i iskustvo, a glavni cilj im je uspjeh klijenta.


Osim činjenice da se u odnosu na druge ponuđače istih usluga otišli korak dalje osnivanjem tvrtke osnivači Qwertyja otišli su i korak dalje u uređenju odnosa s klijentom s kojim sklapaju ugovorni odnos. Za razliku od oglašivača u malim oglasnicima koji narudžbe radova primaju »na riječ« u tvrtki Qwerty sve se radi po propisima koje su sami odredili u detaljnom pravilniku.




Taj pravilnik u deset točaka uređuje odnos s klijentom, odnosno naručiteljem autorskog djela za koji djelatnici Qwertyja garantiraju da neće biti plagijat, jedino što je riječ o radu koji naručitelj zapravo nije ni izradio, ali za djelatnike te kostrenske tvrtke akademska nečestitost očito ne predstavlja nikakav problem. Pravilnik sadrži deset članaka prema kojima se sva autorska prava s društva prenose na klijenta koji elektroničkim putem prima ugovor. Tvrtka od naručitelja rada zahtijeva da se obvezuje da će rad koristiti isključivo u privatne nekomercijalne svrhe, a cijena rada uvjetovana je veličinom rada i temom te duljini krajnjeg roka ispunjenja kojeg odredi klijent. Tvrtka se pravilnikom ograđuje od akademskog neuspjeha osobe koja je naručila rad, gubitka titule ili stipendije, čime jasno daju na znanje koliko su svjesni nemoralne ponude kojom se bave.



Uz web stranicu tvrtka svoje poslovanje prezentira i putem društvenih mreža i to u cijeloj Hrvatskoj, a jednako tako potražuje i djelatnika za unosan posao ne samo u Rijeci, nego i u drugim gradovima. Prva hrvatska tvrtka koja se bavi akademskim nemoralnim radnjama prema podacima na stranici Fininfo.hr registrirana je za sve i svašta, ali ne i za ono što stvarno radi. Naime, u popisu djelatnosti nema »pomoći pri pisanju i izradi seminarskih, završnih i diplomskih radova«, kako se u stvarnosti reklamiraju i što im je očito jedina djelatnost.


Glavna djelatnost društva Qwerty d.o.o. klasificirana je šifrom 8559 Ostalo obrazovanje i poučavanje, a ostale registrirane djelatnosti kojima se tvrtka bavi zaista je teško pobrojati, jer ima tu javnog informiranja, kupnje i prodaje robe, turističkih i ugostiteljskih usluga, usluga čišćenja, proizvodnje igračaka, uzgoj usijeva, proizvodnje sapuna i deterđenata, izdavanja softvera i tako u nedogled. Dalo bi se zaključiti da su njeni osnivači zaista svestrani stručnjaci različitih područja. Naši pokušaji da s tim stručnjacima stupimo u kontakt ostali su bez rezultata, jer na web stranici je objavljen broj mobitela koji nije u funkciji, a na upit poslan mailom odgovor nije stigao.