Bez milosti

NEMILOSRDNI ISTRANI ‘3. maj’ mora Uljaniku platiti do zadnje lipe

Orjana Antešić

Troškovi će se obračunati do posljednjeg sata »Santiagova« veza u Puli / Foto GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Troškovi će se obračunati do posljednjeg sata »Santiagova« veza u Puli / Foto GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Sporazum je potpisan, a tanker »Santiago« će u utorak isploviti za Rijeku. Puljani će na tankeru i dalje imati zalog pomorskog privilegija kao osiguranje da će »3. maj« dug platiti do svibnja 2020.



RIJEKA  S Odborom vjerovnika Uljanik brodogradilišta dogovoreno je plaćanje troškova za »Santiago«, potvrdili su nam jučer u »3. maju«.


Doduše, teško da se to može nazvati dogovorom s obzirom na to da riječkom brodogradilištu ne preostaje ništa drugo do li platiti do zadnje lipe, uključujući i zatezne kamate na dospjele troškove koje su im za vez i skladištenje opreme za ovaj poluzavršeni tanker odlučili naplatiti u pulskom brodogradilištu.


I pritom će »taksimetar« biti uključen praktički do posljednjeg sata u kojem će se ovaj brod konačno odvezati i otegliti prema Rijeci.




Potpisivanje sporazuma zapravo je bilo pitanje čiste tehnikalije, ali prethodno je stečajni sudac Uljanik brodogradilišta u Pazinu još trebao dati zeleno svjetlo. U »3. maju« su vjerovali da neće biti problema s obzirom na to što je i kako dogovoreno, no iskustvo ih je naučilo da se oko »Santiaga« stvar može u trenutku izokrenuti.


Ipak, sporazum je potpisan, svoje potpise su dali direktor »3. maja« Edi Kučan i stečajni upravitelj pulskog škvera Loris Rak i time regulirali plaćanje troškova. Nakon svega, dogovoreno je da se brod odveže i isplovi iz pulskog brodogradilišta u utorak.


Doduše, Puljani će na na njemu i dalje imati zalog pomorskog privilegija kao osiguranje da će »3. maj« dug od vezarine platiti do svibnja iduće godine. Grube procjene kažu da će za »odmolavanje« ovog poluzavršenog tankera »3. maj« u stečajnu masu Uljanik brodogradilišta morati uplatiti oko 1,3 milijuna kuna, i to od kredita koji su dobili za pokretanje proizvodnje.


Jučer je i službeno završena priča o trećemajskoj Tvornici industrijske i brodske opreme (TIBO). Trgovački sud u Rijeci zaključio je stečajni postupak te će se nakon pravomoćnosti tog rješenja ta tvrtka brisati iz sudskog registra.


Stečajni postupak nad TIBO-om bio je otvoren u svibnju 2016. kada se navodilo da ukupne obveze te tvornice iznose oko 42 milijuna kuna i da su veće od procijenjene imovine. U trenutku otvaranja stečaja u TIBO-u je bilo zaposleno sedamdesetak radnika koji su bili poslani na čekanje, a proizvodnja je prestala.


Zaključno, nakon unovčenja cjelokupne stečajne mase TIBO na žiroračunu te tvrke ostalo je 2,4 milijuna kuna za završnu diobu i namirenje stečajnih vjerovnika od kojih su vjerovnici prvog višeg isplatnog reda »izvukli« samo svojih 19,3 posto bruto preostalih tražbina nakon prve djelomične diobe.