Sporne odluke

NEMA ODVAJANJA BIO OTPADA Vijećnici tvrde da “Čistoća” i lokalne samouprave krše zakon

Andrej Petrak



RIJEKA – Nezavisni i vijećnici Mosta iz Rijeke, Bakra, Viškova i Klane kažu da gradovi i općine riječkog prstena u kojima KD Čistoća drži uslugu skupljanja komunalnog otpada nepravilno primjenjuju Zakon o održivom gospodarenju otpadom i vezanu Uredbu kod donošenja svojih općinskih i gradskih odluka o načinu pružanja ove javne usluge.


Mirna Međimorec iz Viškova, Igor Iskra te Kristina Medvedić Jeterić iz Klane, Ljubomir Vladislović iz Bakra te Petra Mandić iz Rijeke drže da se ovakve odluke donose kako bi se pogodovalo radu ŽCGO Marišćina, čime su izravno ugrožena prava potrošača na zaštitu njihovih ekonomskih, imovinskih i pravnih interesa. Pozvali su sve gradove i općine riječkog prstena, koji odluke još nisu donijeli, da povuku formirane prijedloge i usklade se sa zakonom i Uredbom, a čelne ljude lokalnih samouprava koji su odluke usvojili da ih upute na ocjenu zakonitosti. 


– Prijedlozi odluka koje su pripremili načelnici i gradonačelnici riječkog prstena, koje im nameće KD Čistoća, nisu u skladu sa zakonskom regulativom. Nacrti navedenih odluka sadrže odredbe u kojima se biorazgradivi otpad ne odvaja od miješanog komunalnog otpada, čime se izravno krši članak 56. Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom u dijelu koji se odnosi na obvezu odvojenog prikupljanja i zbrinjavanja bio otpada. To je u suprotnosti s ciljevima Odluke i Uredbe te onemogućuje izvršenje obveze da se do 2020. godine odvojeno skuplja 50 posto komunalnog otpada, što može dovesti do plaćanja penala EU. Potpuno je jasno da je cilj ovakvih odluka osiguranje dovoljne količine pomiješanog smeća za rad ŽCGO Marišćina, jer odvajanje otpada na način predviđen Zakonom i Uredbom ne osigurava dovoljne količine pomiješanog otpada za rad tog centra, ističu ovi vijećnici.




I KD Čistoća je, dodaju, uvidjela probleme, pa je ugovorila izradu elaborata koji bi, kažu, trebao poduprijeti ovavku protuzakonitu rabotu.


– Na 59. stranici elaborata potvrđuje se da se provođenjem Zakona i Uredbe, čije odredbe izričito reguliraju odvajanje bio otpada »dovodi u pitanje čitav proces ŽCGO Marišćina iz razloga što je razgradnja organske frakcije uz razvoj topline važna za proces biološkog sušenja«, upozoravaju vijećnici.


Predložene odluke, dodaju, ne obvezuju davatelja usluge na osiguravanje zasebnih spremnika za biootpad, iako se to propisuje u Uredbi. Skreću pozornost na to da bi oduke trebale sadržavati odredbe o cijeni minimalne javne usluge pa im je neprihvatljivo da se ovlasti predstavničkog tijela prepuštaju cjeniku KD Čistoća, čime su, kažu, ugrožena potrošačka prava.


Potrošači, odnosno građani, upozoravaju, na koncu će platiti ove nepravilnosti, jer Uredba jasno propisuje kažnjavanje lokalnih samouprava koje ne smanje proizvodnju miješanog komunalnog otpada, i to do 200 kuna po toni neodvojenog otpada.