Prašina party

NEMA GDJE SE NE KOPA Srdoči već mjesecima žive uz buku radnih strojeva, gužve i – prašinu

Biljana Savić

Ilustracija Foto S. Ježina

Ilustracija Foto S. Ježina



RIJEKA Orkestar građevinskih strojeva, prašina i prometni krkljanac udružile su se s nesnosnom žegom ljetnih mjeseci i poigrali sa strpljenjem vozača, pješaka i stanovnika Srdoča koje su se pretvorile u veliko gradilište. Kastav, primjerice, ima Kastafsko kulturno leto, Kraljevica Kraljevačko leto…, a na Srdoče, primjerice, možete doći na prašina party ili na izložbu Caterpillarovih strojeva, koji, dok su u pogonu, nabijaju opterećujuće zvukove za uši i ritam koji dobro protrese tjelesne organe.


Stalno nešto ruju


»Gradi se, stalno nešto kopaju, ruju… pa dokle??«, najčešći su komentari stanovnika Srdoča, koji se najviše bune zbog predugačkih radova rekonstrukcije prometnice i izgradnje rototora na Martinkovcu, koja traje već nekoliko mjeseci. Radovi su se produžili zbog nereguliranih imovinsko-pravnih odnosa, a sad je tamo popriličan bezdan stručno zvani upojni bunar. Zbog izgradnje ovoga rotora na državnoj cesti koja povezuje Diračje, Srdoče i Kastav mjesecima su kolone i gužve.


No, rotor kod OŠ Srdoči je gotov, zatekli smo radnika koji je mu je davao zadnji »touch« i farbao sigurnosne bijele prugice. Rotor ovdje, rotor ondje na Srdočima. Moglo bi se reći i vodovod ovdje, vodovod tamo. U tijeku je što izgradnja novih, što sanacija postojećih vodovoda na području Srdoča, toliko je sve raskopano da je konfuzno i teško zapamtiti gdje su sve radovi zbog vodovoda, a grade se i stambene zgrade.

Srdoči / Foto S. Ježina


Srdoči / Foto S. Ježina





Kad je o vodovodima riječ, jedan je na trasi Ulica Miroslava Krleže, Bartola Kašića i Mate Lovraka, a riječ je o zamjeni 849 metara vodovodnih cjevovoda. Radovi su počeli u svibnju i trebali bi završiti u studenome, a promet je reguliran privremeno postavljenim prometnim znakovima i signalizacijom i naizmjence jednim prometnim trakom u oba smjera. Ali, ni to nije sve. No, kad kopati, ako ne sad? Pa Rijeka nije turistički grad, niti su Srdoči turističko naselje, a ljeti je u Rijeci najmanje ljudi pa su i gužve su manje, a nema ni opasnosti da će zbog kopanja netko zakasniti u školu.

Srdoči / Foto S. Ježina


Srdoči / Foto S. Ježina



Dakle, bit će još kopanja. Za otprilike petnaest dana počet će izgradnja ceste OU4-a na Srdočima. Riječ je o ulici koja se priključuje na Ulicu Tina Ujevića i Ulicu Dražice. Izvođač radova je G.P.P. Mikić d.o.o., a ugovorena vrijednost iznosi 3.853.961,89 kuna s PDV-om. Izgradnjom ove ulice omogućit će se priključenje okolnih građevinskih čestica na javnu prometnu površinu i komunalnu infrastrukturu.


Stiže nova cesta


Ulica je predviđena za dvosmjerno odvijanje kolnog prometa, na kolniku širine 6 metara. Za odvijanje pješačkog prometa predviđeni su obostrani pješački nogostupi širine 1,60 metara. Na početku trase ulica priključuje na Ulicu Tina Ujevića, a na završetku trase na Ulicu Dražice. Ovom građevinskom dozvolom i pripadajućim glavnim projektom obuhvaćena je prva faza.Izgradnja predmetne prometnice obuhvaća gradnju ulice OU4-a s pratećom komunalnom infrastrukturom dužine 134,47 metara te izvođenje radova na priključenju komunalne infrastrukture u Ulicu Tina Ujevića. U trasi ceste predviđena je gradnja kompletne infrastrukture vodovoda, sanitarne, oborinske, distributivne telekomunikacije, javne rasvjete i elektroenergetske kanalizacije.Ugovoreni rok za izvođenje radova je do 120 kalendarskih dana od uvođenja u posao. Radovi se financiraju iz Proračuna Grada Rijeke za 2018. godinu, uz sufinanciranje od strane KD Vodovoda i kanalizacije d.o.o., Energa d.o.o. i HEP-a.

Srdoči / Foto S. Ježina


Srdoči / Foto S. Ježina