Sveučilište Rijeka

NEADEKVATNI UVJETI Obustavljen upis treće generacije studenata studija Gluma i mediji

Ingrid Šestan Kučić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Prostori Akademije neadekvatni su za taj studij jer su rađeni za likovno-vizualne umjetnostite su neprimjereni za razvoj kazališne umjetnosti, kaže dekanica Akademije izv. prof. art. Letricija Linardić



RIJEKA Na prijedlog Akademije primijenjenih umjetnosti rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija donijela je odluku o neprovođenju upisa na prvu godinu preddiplomskog studija Gluma i mediji iako je natječajem za upis na prvu godinu studija bilo predviđeno da će Gluma i mediji ove godine imati upisnu kvotu od 14 mjesta. Razlog obustave upisa, kaže rektorica, jesu neadekvatni prostorni uvjeti u postojećoj zgradi Akademije primijenjenih umjetnosti koji su i do sada predstavljali problem.


– Dolaskom treće generacije studenata to postaje problem koji onemogućuje osiguranje kvalitetne izvedbe nastave. Iduću godinu, u kojoj će se nastava izvoditi za dvije generacije studenata, nastojat ćemo iskoristiti kako bismo iznašli prostorno rješenje koje je za studij Glume i medija osobito zahtjevno. Svi dionici, voditelji studija, Akademija primijenjenih umjetnosti i Sveučilište, uz značajnu potporu Grada i Županije na izvedbi ovog studija i pratećim kazališnim produkcijama, ulažu značajne napore da pronađu rješenje kako za samu izvedbu nastave tako i za moguće proširenje djelatnosti kroz osnivanje akademskog teatra.


Naši nastavnici i studenti izvrsno surađuju i na produkcijama HNK-a Ivana pl. Zajca, pripremaju i izvode svoje produkcije u prostorima Filodrammatice i HKD-a, ali i drugdje. Međutim, tražimo sustavno i dugoročno rješenje jer prostor Akademije kao takav nije više primjeren izvedbi sada već razvijenog studija i pratećih produkcija koje imamo namjeru i dalje razvijati – pojašnjava rektorica.





Iako se upis na studij Glume i medija ove godine preskače, Akademija primijenjenih umjetnosti pokreće novi studij, a riječ je o diplomskom sveučilišnom studiju vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna. Riječ je o studiju koji će se prvi put provoditi u sklopu jedne akademije koja razvija suvremene i tradicionalne likovne i vizualne umjetnosti te će studenti uz stručnu izobrazbu dobiti i umjetnički apsekt obrazovanja, specifičnost studija bit će i uvođenje modula projektno-problemske nastave. Ujedno se, najavljuje dekanica, otvaraju i razni centri kao što je centar za staklo ili centar za grafički dizajn koji bi trebali zaživjeti već od jeseni, a cilj im je okupljanje završenih studenata Akademije, kao i vanjskih suradnika koji će u tim centrima provedbom različitih projekata ostvarivati honorar.


– Za Akademiju ti će centri značiti veću vidljivost u javnosti. Zamišljeno je da ne budu isključivo vezani uz nastavu, već da budu »protočniji«, a za osnivanje cenatara dobili smo suglasnost Senata te smo sada u postupku izrade pravilnika – ističe izv. prof. art. Linardić.



Činjenicu da su postojeći prostori Akademije nedostatni za veći broj studenata Glume i medija potvrđuje i dekanica izv. prof. art. Letricija Linardić koja ujedno napominje i da se radi ne samo o nedostatnim već i neadekvatnim prostorima.


– Prostori Akademije neadekvatni su za taj studij jer su rađeni za likovno-vizualne umjetnosti te su neprimjereni za razvoj kazališne umjetnosti. Riječ je o studiju koji je u sastav Akademije ušao prije godinu dana, a za njegovu izvedbu potreban je akustičan prostor s pozornicom. Takvi prostori u Rijeci postoje i u suradnji s Gradom Rijekom počeli smo raditi na tome da pronađemo rješenje za izvođenje studija. Trenutačno smo u postupku uspostavljanja suradnje s HNK-om Ivana pl. Zajca koji postaje naša stručna baza. Vjerujemo da ćemo tijekom predstojeće akademske godine pronaći rješenje te da ćemo iduće godine upisati generaciju brucoša na studij Gluma i mediji – kaže dekanica.


Na pitanje zbog čega je odluka o obustavi upisa donesena tek sada, u tijeku upisnog postupka, dekanica pojašnjava kako se natječaj Sveučilišta planira i raspisuje puno ranije te da se u međuvremenu ispostavilo da Akademija doista nema kapacitete za upis još jedne generacije studenata Glume i medija.