Odgoda za odgodom

NE IDE, PA NE IDE Srednjovjekovni obrambeni zid još nije vraćen na Klobučarićev trg. Kad će?

Ljiljana Hlača

Foto NL

Foto NL

Do sada je Grad Rijeka u više navrata raspisivao javne pozive za odabir tvrtke koja bi to napravila. No, na njih se ili nije nitko javio ili se ispostavilo da ponovno slaganje košta puno više od planiranog. Stoga su se revidirali i projekti i troškovnici. Početna cijena povratka je bila 100.000 kuna, a sada ona iznosi 323.000 kuna. Kako vrijeme bude odmicalo – ni to neće biti dovoljno



RIJEKA Srednjovjekovni zid koji je razrezan i deponiran od 2004. godine uz Crkvu Blažene Djevice Marije već se tri godine vraća na svoju staru novu poziciju na Trg Ivana Klobučarića. Više puta najavljivan povratak ovog spomenika kulture nije se ni ove godine dogodio. Tako se ova saga »povratka« nastavlja.


Podsjetimo, zid je uz dozvolu konzervatora svojedobno uklonila tvrtka Austrograd. Obveza da se konstrukcija vrati bila je upravo na ovoj tvrtki, po završetku izgradnje podzemne garaže. No, s relativizacijom obveza investitora, zajedno s ostalim projektima koji su planirani ispred Osnovne škole Nikole Tesle (primjerice gradska biblioteka) to se nije nikada dogodilo. Tu je obvezu na sebe s vremenom preuzeo Grad Rijeka. Ali do realizacije nikako ne dolazi.


Doduše, do sada je Grad Rijeka u više navrata raspisivao javne pozive za odabir tvrtke koja bi to napravila. No, na njih se ili nije nitko javio ili se ispostavilo da ponovno slaganje košta puno više od planiranog. Stoga su se revidirali i projekti i troškovnici. Početna cijena povratka je bila 100.000 kuna, a sada ona iznosi 323.000 kuna. Kako vrijeme bude odmicalo – ni to neće biti dovoljno.


Nove okolnosti




Ne treba posebno isticati da su se u međuvremenu promijenile i neke okolnosti. Izgradila se poslovno stambena zgrada koja je promijenila vizuru tog dijela grada a zbog krize u građevinarstvu više nije lako ni pronaći tvrtku.


– Kada je Trg Ivana Klobučarića u pitanju puno toga je otišlo u krivom smjeru od gradnje podzemne garaže do izgradnje poslovno stambene zgrade kojoj tu nije mjesto, komentira cijelu kronologiju Predrag Miletić, tajnik Liste za Rijeku.


– Zid treba vratiti bez odugovlačenja, ali kada se to dogodi pitanje je kako će sve to izgledati, priljubljen uz zgradu banke? Gradu se ne žuri što iz razloga nezainteresiranosti, ali i nedoraslosti pojednih nadležnih službi da riješe ovaj problem, komentira naš sugovornik.



Dr. sc. Palma Karković Takalić, asistentica na Katedri za umjetnost starog i srednjeg vijeka, Odsjeka za povijest umjetnosti, Filozofskog fakulteta u Rijeci u ime Društva povjesničara umjetnosti Rijeke, mišljenja je da situacija na terenu ukazuje »da vraćanje srednjovjekovnog zida zapravo nije bilo planirano« i to zbog crvenog podesta (izvorna linija zida od betona koja je napravljena kao podsjetnik gdje zid mora biti vraćen op.a).


Primjerenija lokacija


– Naime, uz crveni zidić, koji je zapravo uži od srednjovjekovnoga zida, izgrađena je rampa za pristup osobama s invaliditetom i metalna ograda, koja je smještena tik uz njega. S druge strane rampe, široke oko 1,5 metara, su ostakljene visoke fronte poslovnog prostora Raiffeisen banke. Na tom prostoru, između crvenog zidića i fasade zgrade, trenutno nema mjesta za njegovo vraćanje. Uz to pitanje je su li banke računale na smanjenje vidljivosti vraćanjem srednjovjekovnog zida na njegovo izvorno mjesto, kaže dr. sc. Palma Karković Takalić dodajući:



– Nadalje, prostor na kojem se dijelovi zida sada nalaze postao je odlagalište krupnog i sitnog otpada. Otpad nije vidljiv izvana, s ceste, već iz okolnih zgrada na što stanari već dulje vrijeme, bezuspješno, upozoravaju. Stoga bi trebalo pronaći i primjereniju lokaciju za njegov smještaj. Postavlja se pitanje do kada će i koliko još gradske vlasti nastavljati s nagrđivanjem jednog od najstarijih i povijesno značajnih riječkih prostora kao što je Trg Ivana Klobučarića? Struka i lokalna zajednica siti su njihovih stihijskih rješenja i izostanka međusobne komunikacije, zaključila je naša sugovornica.


Spomenik izuzetne važnosti


Takozvani Rimski ili Srednjovjekovni zid (nazivi koji su poznati u široj javnosti) koji se nalazio na Trgu Ivana Klobučarića u Rijeci, od početka se trebao tretirati kao spomenik nulte kategorije, odnosno, spomenik izuzetne važnosti za Rijeku, smatra Palma Karković Takalić.



– Razlog tomu nije njegov izgled ili funkcija koju je posljednjih godina imao nego činjenica da se radilo o jedinom dijelu srednjovjekovnog obrambenog zida Rijeke koji je bio sačuvan, vidljiv i dostupan na svome izvornome mjestu, na kojemu se nalazio preko 500 godina. Općenito radilo se o jednom od desetak spomenika sačuvanih na području riječkoga staroga grada koji su izravno svjedočili o najranijem razdoblju riječke povijesti. Njegovim uklanjanjem oduzeta je upravo ta povijesna i urbanistička vrijednost i posebnost čitavog prostora današnjeg Trga Ivana Klobučarića, navela je Palma Karković Takalić.


Šarar: Sljedeće godine, sigurno


Zatražili smo i komentar Grada Rijeke na pitanje što je zapelo sve ove godine. U dopisu Odjela za kulturu naveli su da su trenutno fokusirani na projekte vezane uz realizaciju Europske prijestolnice kulture.



– Tako su posljednjih mjeseci pripremani i raspisivani natječaji za izradu dokumentacije, izvođenje radova te nadzora za infrastrukturu vezanu uz prijestolnicu kulture. To su projekti obnove kompleksa Benčić – Upravne zgrade te objekata buduće Dječje kuće i buduće Gradske knjižnice i okoliša kompleksa, zatim natječaji za projekte obnove, samu obnovu i nadzor radova na brodu Galeb, ali i za nedavno dovršeni projekt Ri huba.


Upravo zato, u proteklom razdoblju nije realizirano vraćanje srednjevjekovnog zida na Klobučarićev trg. No, postavljanje zida na Trg i dalje je projekt Odjela za kulturu i bit će realizirano tijekom 2019. godine, odgovara pročelnik ovog Odjela Ivan Šarar.