Seizmografi bilježe

NASTAVLJA SE SERIJA POTRESA NA KVARNERU Posljednji nas je zatresao u 17.32 sati

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom na otoku Krku nedaleko od Omišlja. Magnituda je potresa iznosila 2.8 prema Richteru



Serija potresa koja je na Kvarneru započela u utorak ujutro nastavila se i danas, a posljednji je potres bio je u 17 sata i 32 minute.


Seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su tada umjeren potres s epicentrom na otoku Krku nedaleko od Omišlja.


Magnituda je potresa iznosila 2.8 prema Richteru, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.




U 13 sati i 37 minuta su seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili  umjeren potres s epicentrom  kod Jadranova. Magnituda potresa iznosila je 3.2 po Richteru, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom IV stupnja MCS ljestvice.


Serija potresa započela je jučer u  11 sati i 35 minuta kada su seizmografi također kod Jadranova zabilježili umjeren potres magnitude 3.4 po Richteru, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom IV-V stupnja MCS ljestvice.


Od tada do danas područje Kvarnera treslo se nekoliko puta, a prema riječima  seizmologa Snježana Prevolnika u toj seriji najjači potres dogodio se jučer u 22 sata i 42 minute te je bio magnitude 3,7 po Richteru i on spada u prilično jake potrese jer je njegov procijenjeni intenzitet u epicentralnom području bio oko 5, što je definicija prilično jakog potresa.


Iako je riječ o potresu jačine koji je osjetio veći broj ljudi Prevolnik napominje da se radi o intezitetu potresa koji ne dovodi do materijalnih šteta.


– Riječ je o prilično jakom potresu s epicentrom između otoka Krka i mjesta Jadranova, a tijekom noći uslijedilo je još nekoliko potresa magnitude veće od 2 po Richteru. Potres u 22 sata i 42 minute osjetio se na širem riječkom području. Najvjerojatnije i dalje od Senja, no bez obzira na jačinu potresa ne bi trebalo očekivati nikakve materijalne štete, zaključuje Prevolnik.