Padaju rekordi

NAJJAČI TOPLINSKI VAL U 50 GODINA U Rijeci u subotu najviša temperatura ovog ljeta

P. N.

Foto Duško Marušić / PIXSELL

Foto Duško Marušić / PIXSELL

Desetodnevna Istrametova prognoza za područje Rijeke predviđa maksimalnih 32 stupnja danas već u 10 sati, sredinom tjedna još toplije, da bi u četvrtak temperatura dosegla tijekom jutra 34 Celzija



Tjedan koji je pred nama obilježit će novi toplinski val, četvrti, a ujedno i najjači ovoljetni, a moguće i najjači toplinski val u Hrvatskoj u posljednjih 50-ak godina. Po podacima meteorološke postaje Zagreb Maksimir, od 1960. do danas imali smo svega četiri ovako jaka toplinska vala – 2007., 2012., 2013. i 2015., a ovaj aktualni mogao bi biti jači od svih njih.


Prevladavat će pretežno sunčano i vruće. Maksimalne temperature zraka rastu do 37°C, sutra do 38°C, a u četvrtak lokalno i do 39°C.


Desetodnevna Istrametova prognoza za područje Rijeke predviđa maksimalnih 32 stupnja danas već u 10 sati, sredinom tjedna još toplije, da bi u četvrtak temperatura dosegla tijekom jutra 34 Celzija, a u subotu apsolutno rekordnih ovog ljeta – čak 37!




Vrlo vjerojatno na više će meteoroloških postaja biti srušeni rekordi apsolutno najviših temperatura. Međutim, specifičnost ovog vala vrućine nisu samo iznosi temperature, već i dugotrajnost koja će naše organizme ozbiljno namučiti.


U kopnenim će krajevima do kraja tjedna biti iznimno vruće. Temperatura će biti oko 35 °C, u srijedu i četvrtak oko 39 °C, a za vikend oko 37 °C, no u nekim mjestima i gradovima temperatura može prijeći iznimno visokih 40 °C.



Najviša temperatura ikad mjerena u Hrvatskoj bila je 42,8 °C u Pločama te 42,4 °C u Karlovcu. Ovaj tjedan postoji mogućnost da te vrijednosti budu premašene.


Neugodno tople bit će i noći, temperatura se do kraja tjedna neće spuštati ispod 21 °C.


Blago popuštanje vrućine nazire se tek početkom idućeg tjedna, a povratak na podnošljivije i ugodnije vrijednosti tek u drugoj polovini idućeg tjedna, navodi Istramet. 


Trodnevna prognoza za Istru i Kvarner glasi:


Danas sunčano i vruće vrijeme uz malu naoblaku. Puhat će slab, duž zapadne obale Istre povremeno umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 18 do 24°C, maksimalne dnevne do 37°C.


U srijedu sunčano vrijeme uz malu naoblaku. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 19 do 25°C, dnevne između 36 i 38°C.


U četvrtak sunčano i iznimno vruće vrijeme. Puhat će slab, duž zapadne obale Istre povremeno umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 20 do 26°C, dnevne vrijednosti od 36 do 39°C.