Nevrijeme

NAJAVA ZIMSKE KATAKLIZME Orkanska bura, leteći kolektori i sol što na riječkim prometnicama čeka obilan snijeg

Edi Prodan

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

A da nam već noćas ili najkasnije sutra u jutro slijede nove doze kataklizme, ukazali su nam kamioni zimske službe koji su revnosno posipavali riječke ulice. Prizor u najmanju ruku zbunjujuć jer u Rijeci bura ipak nije imala takvu silinu, temperatura je bila oko 5 stupnjeva, kolnik suh. No kad se dobije naredba za temeljito posipavanje cesta, u još uvijek mirnoj Rijeci, ne sluti na dobro.Stoga, sutra duge gaće i – tko baš ne mora neka ne kreće na put



Gledata kako prema automobilu u kojem dolaziš iz pravca Omišlja na Krčki most leti golemi sunčani kolektor površine desetak »kvadrata«, predmet što zbog orkanskog vjetra ekstremno dobiva na silovitosti i ubojitosti je – neprocjenjivo. Ako preživiš. Pa to prepričavaš na sve strane, a ljudi te doživljavaju kao nekog junaka horror priče s happy endom…


Dogodilo nam se to u ranim popodnevnim satima kad je prigodom jednog silovitog udara bure s kombija na čijem je krovu kolektor bio pričvršćen naglo otrgnut poput lista papira. Srećom, sile teže, ili sile Božje, su ga ispred našeg automobila »kresnule« u kolnik nakon čega je dobio kontra smjer i preletio našu Daciju. Poput gelera u vjetrobran su udarili milijuni granula izmrvljenog stakla kolektora, njegov je okvir odletio u stijenu usjeka putem kojeg se dolazi na Krčki most, da bi ga nakon toga skrenulo prema obali. Srećom baš nitko nije stradao, nije bilo niti materijalne štete, most smo prešli mileći. Što od straha da nas vjetar ne odnese, što od šoka izazvanog prijetećim letećim kolektorom!


S obzirom da je autocesta od Krčkog mosta prema Hreljinu već bila zatvorena, povratak prema Rijeci uslijedio je obalnim putem. Pa su nam u Bakarcu sila bure i prirode pokazale ono za takvih vremenskih nepogoda uobičajeno, zadivljujuće kovitlanje sitne morske prašine koja pere cestu, automobile i okolne zgrade. Već prolaskom iznad Bakra automobil nam je bio bijel kao da je posipan i oblijepljen šećerom.


A da nam već noćas ili najkasnije sutra u jutro slijede nove doze kataklizme, ukazali su nam kamioni zimske službe koji su revnosno posipavali riječke ulice. Prizor u najmanju ruku zbunjujuć jer u Rijeci bura ipak nije imala takvu silinu, temperatura je bila oko 5 stupnjeva, kolnik suh. No kad se dobije naredba za temeljito posipavanje cesta, u još uvijek mirnoj Rijeci, ne sluti na dobro.Stoga, sutra duge gaće i – tko baš ne mora neka ne kreće na put. Ma ni na posao. Jer – hladno je i zima je.