Priznanja studentima Filozofskog fakulteta

NAGRADE STUDENTIMA Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom: Najuspješniji Mladen Bošnjak i Tino Vodanović

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Tino Vodanović i Mladen Bošnjak najuspješniji su studenti s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci za 2017./18. akademsku godinu, a ta im je nagrada uručena danas  u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Ured za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra i Ured za potporu studentima s invaliditetom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci danas su nizom događanja obilježili Dan osoba s invaliditetom, a ono što je zajedničko ovogodišnjim dobitnicima nagrade koja se dodjeluje već šest godina je da su obojica studenti Filozofskog fakulteta. Naime, Tino pohađa drugu godinu diplomskog sveučilišnog studija kulturologija te mu je nagrada uručena za ostvaren zapažen akademski uspjeh na diplomskom studiju i studentski aktivizam, dok je Mladen student prve godine dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija povijest i filozofija, a nagrada mu je pripala za ostvaren zapažen akademski uspjeh na preddiplomskom studiju koji je, kako je kazao, završio u Zagrebu, a u Rijeci je odlučio nastaviti studij.


– Želio bih zahvaliti riječkom Sveučilištu, ali i Udruzi oboljelih od mišićne distrofije, jer bez njihove pomoći ne bih imao osobnog asistenta, a bez asistenta ne bih mogao doći iz Zagreba u Rijeku. Naime, želio sam studirati filozofiju psihologije i u Zagrebu dvopredmetnog studija nema, a u Rijeci rade najjači stručnjaci iz tog područja u Hrvatskoj, objasnio je Mladen.


Dodajući kako se nikad u životu nije osjećao bolje nego sada, jer je iznimno zadovoljan što se osamostalio, Mladen je istaknuo kako mu samostalan život u studentskom domu nije nikakav problem.




– Malo me je bilo strah kada sam donosio odluku da dođem u Rijeku, ali ja sam čovjek koji uvijek živi maksimalno, jer život je jedan i zato sve treba maksimalno iskoristiti. Čak 90 posto vremena provodim sam bez pomoći asistenta, a to mogu zahvaljujući i tome što je riječki Kampus prilično dobro prilagođen osobama s invaliditetom, istaknuo je Mladen.


Za Tina je današnja nagrada druga koju je dobio, jer prije dvije godine dodijeljena mu je ista, a od tada je postao voditelj Ureda za potporu studentima s invaliditetom za koji kaže da ima cilj rasteretiti sveučilišni Ured za studente s invaliditetom.– Osobno smatram da proces studiranja uključuje sve, a ne samo učenje i studij. To mora uključivati pomaganje cjelokupnom društvu te treba potaknuti studente da se aktiviraju. Osobe s invaliditetom kod nas su na neki način još uvijek marginalizirana skupina i zato je bitno pokazati da smo aktivni i da možemo postizati razne stvari, a riječko se sveučilište sve više otvara prema studentima s invaliditetom, napomenuo je Tino.