Nemoralan posao

NA SVEUČILIŠTU ZGROŽENI Studenti koji koriste usluge tvrtke za pisanje akademskih radova bit će sankcionirani

Ingrid Šestan Kučić

Riječ je o neetičnim radnjama koje su protivne Etičkom kodeksu i Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata i očekujemo od Hrvatske gospodarske komore da putem svog Vijeća časti reagira, a mi ćemo kao Sveučilište poduzeti radnje koje su u našoj djelatnosti o čemu ćemo obavijestiti javnost, kaže prorektorica Sanja Barić

S činjenicom da postoji tvrtka koja se bavi pisanjem radova u tuđe ime upoznato je i Sveučilište u Rijeci, a prorektorica za studije i studente prof.dr. Sanja Barić kaže da je zgrožena činjenicom da se takve radnje uopće događaju, a još više time da postoji registrirana tvrtka koja se time bavi.– Zgroženi smo činjenicom da se tvrtka otvoreno reklamira kako na Facebook stranicama tako i na svojoj web stranici, ali i na stranici Studentskog centra Zagreb gdje se nudi kao potencijalni poslodavac studentima.

Iz toga se dade zaključiti da u tim nečasnim i nemoralnim radnjama sudjeluju studenti iz drugih gradova te da se neetična djelatnost obavlja u cijeloj Hrvatskoj i na svim sveučilištima.


Riječ je o neetičnim radnjama koje su protivne Etičkom kodeksu i Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata i očekujemo od Hrvatske gospodarske komore da putem svog Vijeća časti reagira, a mi ćemo kao Sveučilište poduzeti radnje koje su u našoj djelatnosti o čemu ćemo obavijestiti javnost, kaže prorektorica.U slučaju da se otkrije student koji je koristio ovakve usluge, dodaje prof.dr. Barić, za takvu će radnju odgovarati u skladu s Etičkim kodeksom ili pak Pravilnikom o stegovnoj odgovornosti.– Ovisi o tome koji od tih dokumenata ima fakultet, a većina ima oba. Pravilnik o stegovnoj odgovornosti je stroži, jer ima jasnije sankcije, a njih je zaista puno, od zabrane pristupa ispitu pa do izbacivanja s fakulteta. Dakle, instrumente za djelovanje imamo, a jedino moramo otkriti studenta koji je koristio ovakvu neetičku radnju, ističe prof.dr. Barić.Iako korisnika takvih usluga nije jednostavno otkriti prorektorica ističe da se to može kroz usmenu obranu rada i pravilnim načinom ispitivanja.