Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
24. siječnja 2020.
Izložba Anuške Linc

Muzej informatike Peek&Poke slavi jedanaesti rođendan

Anuška Linc predstavlja seriju fotografija ženskih modela stavljenih u kontekst starih naslovnica legendarnog informatičkog časopisa "Računari"
Anuška Linc predstavlja seriju fotografija ženskih modela stavljenih u kontekst starih naslovnica legendarnog informatičkog časopisa "Računari"
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2018. u 23:21 2018-09-28T23:21:04+02:00

Posjetitelje očekuje i neobična izložba fotografija Anuške Linc, Riječanke s ljubljanskom adresom. Radi se o seriji od sedam fotografija ženskih modela stavljenih u kontekst starih naslovnica legendarnog informatičkog časopisa "Računari", piše u priopćenju muzeja

Muzej informatike PEEK&POKE slavi svoj jedanaesti rođendan u subotu 28. rujna s početkom u 20 sati u prostoru muzeja, Ivana Grohovca 2 u Rijeci.

 

Posjetitelje očekuje i neobična izložba fotografija Anuške Linc, Riječanke s ljubljanskom adresom. Radi se o seriji od sedam fotografija ženskih modela stavljenih u kontekst starih naslovnica legendarnog informatičkog časopisa "Računari", piše u priopćenju muzeja.

Iako časopis odavno ne izlazi, ostao je zapamćen po vrlo ozbiljnom i korisnom programerskom sadržaju, ali i uvijek zanimljivim i ležernim naslovnicama koje su promovirale ženu kao ravnopravnu poslovnu korisnicu računala, a često i programerku.

U doba revolucije osobnih računala to je bilo neobično jer su tada računala smatrana dominatno muškim interesom. Ova serija fotografija umontiranih na izmišljene naslovnice svojevrsan je hommage tom dobu informatičkih početaka, piše u najavi.

 

Ulaz je tu večer slobodan, a svi računalni entuzijasti i znatiželjnici su pozvani da kupnjom suvenira i donacijama pomognu muzej.

'Posebno će nam biti drago da proslavu uveličaju mnogi volonteri koji su tijekom ovih osam godina svojim radom pomogli opstanak muzeja, a posebno svi sponzori i pokrovitelji koji su donacijama u opremi, uslugama i novcu pomogli da ovaj neprofitni projekt zaživi i opstane. Dobrodošli su i svi građani koji još nisu posjetili PEEK&POKE!', poručili su iz muzeja.

 

PEEK&POKE prvi je i jedini hrvatski muzej informatike i najveći takav postav u ovom dijelu Europe, otvoren je prije osam godina, 24. rujna 2007. godine.

PEEK&POKE je i mjesto koje dinamično spaja povijest i budućnost i gdje se može saznati sve o tehnološkoj povijest računala i srodnih tehnologija, ali isto tako pogledati prezentacije najmodernijih tehnologija ili poslušati zanimljiva predavanja.

 

Velika turistička pohvala dobivena je od globalnog web portala TripAdvisor koji je ovom muzeju dodijelio priznanje "Certificate of Excellence" pet godina za redom i koji je proglašen jednim od najboljih muzeja u Hrvatskoj, a Muzej već godinama uživa i status "atrakcije broj 1" u Rijeci po TripAdvisor listi koju kreiraju sami posjetitelji i turisti.

 

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.