U prestižnom društvu

Muška klapa Kastav nastupa u Rigi na trećim Europskim zborskim igrama

Andrej Petrak

Klapa Kastav

Klapa Kastav

Na ovogodišnjim Europskim zborskim igrama, u 10 različitih natjecateljskih kategorija, nastupit će 165 zborova iz 36 zemalja sa svih kontinenata, s obzirom na to da je ovo natjecanje otvoreno i za zborove koji nisu s europskog kontinenta



KASTAV Muška klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, sudjelovat će na najprestižnijoj evropskoj zborskoj manifestaciji 3rd European Choir Games – 3. evropske zborske igre, koje će se od 16. do 23. srpnja održati u glavnom gradu Latvije, Rigi.


Klapa će nastupiti u prvom dijelu ove manifestacije koji se održava od 17. do 21. srpnja. Na ovogodišnjim Evropskim zborskim igrama, u 10 različitih natjecateljskih kategorija, nastupit će 165 zborova iz 36 zemalja sa svih kontinenata, s obzirom na to da je ovo natjecanje otvoreno i za zborove koji nisu s evropskog kontinenta.


Što se natjecateljskog dijela programa tiče, Muška klapa Kastav nastupit će 18. srpnja, i to u kategoriji broj C9 – Folklor a cappella, a predstavit će se zahtjevnim repertoarom klasičnog klapskog programa: ‘Vo je naša zemja (glazba: Mojimir Ćaćija, stihovi: Jakov Dukić), Sutra će te ponit (glazba: Krešimir Magdić, stihovi: Jakša Fiamengo), Dalmatino, povišću pritrujena (glazba i stihovi: Ljubo Stipišić) i Linđo (glazba: Vladimir Berdović, stihovi: narodni).




Konkurencija Muškoj klapi Kastav bit će iznimno jaka, pošto će u spomenutoj kategoriji nastupiti 20 zborova iz 13 zemalja: Hrvatske, Indonezije, Južnoafričke Republike, Kanade, Kine, Latvije, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Sjeverne Irske i Velike Britanije. Na Evropskim zborskim igrama u Rigi boje naše zemlje, pored Muške klape Kastav, branit će i dva zagrebačka zbora: Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci te Mješoviti zbor INA.


Muška klapa Kastav nastupit će izravno u finalnom dijelu natjecanja svoje kategorije, zahvaljujući iznimnim rezultatima postignutim posljednjih nekoliko godina na međunarodnim natjecanjima. To se posebno odnosi na osvojenu zlatnu diplomu u kategoriji Folklor na 8. međunarodnom zborskom festivalu Isola del Sole 2016 održanog u Italiji. Za ovaj veliki uspjeh na međunarodnoj glazbenoj i zborskoj sceni, Klapa je primila nagradu Primorsko-goranske županije za ostvarene rezultate u unapređenju kulture u 2016.


Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, Muška klapa Kastav 19. srpnja na ljetnoj pozornici u samom centru Rige u Vermanes Garden održat će Friendship concert, što će svakako pridonijeti cjelovitosti prezentacije hrvatske glazbene i sveopće kulturne baštine. Odlazak muške klape Kastav na Evropske zborske igre bit će ostvareno uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture RH i PGŽ-a.