Prirodoslovni muzej u Rijeci

“Museumcultour”: EU-novac za promidžbu jadranske prirode i kulture

Srđan Brajčić

Riječ je o ideji pet država, a muzej će raspolagati s 213.000 €



RIJEKA Jačanje kulturnog turizma u regiji jedan je od imperativa Prirodoslovnog muzeja u Rijeci za iduće razdoblje, što će u sveopćoj besparici biti moguće ostvariti zahvaljujući projektu Museumcultour.


Naime, riječ je o ideji pet europskih država (Italija, Slovenija, Crna Gora, Albanija i Hrvatska) koju podupire Europska unija, a budžet tog zajedničkog prirodoslovnog projekta je 2,3 milijuna eura.


S dijelom tog novca, točnije s 213.000 eura, raspolagat će i riječki Prirodoslovni muzej. 




Odobrena sredstva koja inače višestruko premašuju godišnji budžet Prirodoslovnog muzeja za programe, bit će utrošen u promoviranje naše kulturne baštine i muzeja u svim onim programima namijenjenima turističkim tržištima, a strategiju promidžbe trenutačno izrađuju partneri u projektu.


Pred jednim od omiljenijih muzejskih institucija u gradu, očito je, dakle, vrlo dinamičan period, o čemu su jučer i izvijestili javnost. 


Željka Modrić Surina, ravnateljica ovog Muzeja, tako je napomenula da projekt Museumcultour otvara ovoj instituciji »brojne nove mogućnosti, što treba iskoristiti«. Modrić Surina objašnjava da europska dotacija također nudi posve novi pristup u vrednovanju kulturne i prirodne baštine na području oko Jadranskog mora, te postavljanje novih izložbi uporabom suvremenih muzeografskih i multimedijalnih tehnika, poboljšanje postojećih izložbi… 


  – Projektom ćemo modernizirati dio stalnog postava »Živi svijet sjevernog Jadrana« te urediti putujuću izložbu »Ugrožena bioraznolikost Jadranskog mora«. Također, naši djelatnici dobivaju mogućnost edukacije kako promovirati kulturnu baštinu. K tome, izradit ćemo i stručni priručnik za vođenje posjetitelja i pripremit ćemo i marketinšku strategiju koja će se baviti regionalnim posebnostima, kazala je Modrić Surina i predstavila brojne aktivnosti u radu ovog Muzeja.