Bez alternative

Muke stanara Udatnyjeve ulice na Krnjevu: Rijeka promet zabranom parkinga ogorčio vozače

Damir Cupać

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Postavljanjem prometnog znaka o zabrani zaustavljanja i parkiranja u Ulici Vladimira Udatnyja, stanari - vozači ostali su bez desetak parkirališnih mjesta pa im sada prijete i novčane kazne. Sada parkiraju pred drugim zgradama izazivajući ljutnju drugih stanara 



Stanari iz Ulice Vladimira Udatnyja prije nekoliko mjeseci ostali se bez desetak parkirališnih mjesta zbog odluke Rijeka prometa da im na ulazu u naselje postavi prometni znak o zabrani zaustavljanja i parkiranja. Petar Ciganović koji živi u toj ulici kaže da ne bi imao ništa protiv takvoga rješenja da stanari imaju alternativu. 



Četiri ovlaštene osobe iz Ulice Vladimira Udatnyja pisale su Mjesnom odboru Sveti Nikola, Rijeka prometu i gradonačelniku Vojku Obersnelu. Njihovi su prijedlozi da se prometni znak zabrane zaustavljanja i parkiranja postavljen na ulazu u Ulicu Udatnyja premjesti ispod ulaza broj 8, na skretanje prema parkiralištu i na taj način spriječi parkiranje vozila na zavoju, da se na ulazu u Ulicu Udatnyja iscrta horizontalna zabrana parkiranja do pješačkog prijelaza ispred Udatnyja 2 i time osigura preglednost pri uključivanju u promet glavnom ulicom, da prometni znak zabrane zaustavljanja i parkiranja postavljen nasuprot zgrade ostane jer vozila parkirana na tom pločniku zaista smetaju odvijanju prometa, te da se sa sjeverne strane urede stepenice ili staza za pristup parkiralištu koji je sada moguć jedino preko blata ili po cesti. 


    – Smatramo da ne tražimo previše i ne želimo ulaziti ni u kakve sukobe, ali ako se našem zahtjevu ne izađe u susret, svu odgovornost za moguće incidente preuzet će na sebe Vijeće MO Sveti Nikola i njegov predsjednik, zaključili su predstavnici stanara iz Udatnyja 2 – 8.





    – Ali je nemamo. Parkiramo kao većina građana Rijeke – gdje možemo kada dođemo doma, a sada nam prijeti opasnost da nas novčano kažnjavaju. I to sve uz pomoć Mjesnog odbora koji bi trebao biti na našoj strani. Prije nekoliko mjeseci, tada v.d. predsjednika Vijeća MO Sveti Nikola Marin Barać prekoračio je svoje ovlasti kada je zahtjev, u kojem se jedna osoba lažno predstavila u ime stanara, poslao Rijeka prometu na postupanje i oni u rekordnom roku došli i postavili znak zabrane zaustavljanja i parkiranja. 


    Nakon što sam mu skrenuo pažnju na to, zamolio me da pričekam da prođu izbori i da će se to riješiti. Pričekali smo i nedavno poslali zahtjev s potpisima sve četiri ovlaštene osobe Udatnyja broj 2, 4, 6 i 8, u kojemu tražimo da se taj znak makne. Iako smo predlagali rješenje na izlazu na glavnu cestu, i za sve ostalo, jednostavno smo izignorirani. Sada parkiramo pred drugim zgradama i na taj način izazivamo ljutnju stanara tih zgrada, navodi Ciganović. On pojašnjava da je parking južno od zgrade proglašen javnom površinom, iako su svi stanari plaćali ili plaćaju veću cijenu kvadrata stana jer je u nju uračunat i parking.   


Tri raskrižja, jedan pješački prijelaz


– Koriste ga gosti kafića, nekoliko autoškola i stanari okolnih zgrada koje nemaju znakove koje smo mi »dobili«. Što nama preostaje kada dođemo i ne možemo parkirati na parkiralište, a ispred svoje zgrade ne smijemo? Da idemo u grad? Ovo je čista diskriminacija jer promet ovom ulicom daleko je manji nego promet susjednim ulicama u kojima isti znakovi nisu postavljeni, a stanje s parkiranim automobilima daleko je gore. A Mjesni odbor šuti. Kada je sve to tako dobro, zbog čega vijećnici Mjesnog odbora nisu takve znakove postavili u svoje ulice, pita Ciganović. 


    Direktorica Rijeka prometa Spomenka Mičetić potvrđuje da je ova gradska tvrtka na zahtjev mjesnog odbora Sveti Nikola postavila prometni znak zabrane zaustavljanja i parkiranja, a sve sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. 



Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Marin Barać naglašava da prometni znakovi u Ulici Udatnyja nisu postavljeni samoinicijativno, već sukladno pristiglim zahtjevima građana iste ulice. 


    – Činjenica je da se Ulica Vladimira Udatnyja nalazi u dijelu grada koji je gusto naseljen. U takvim dijelovima grada izgrađene parkirne površine često nisu dovoljne za parkiranje svih automobila. Stoga je postalo nepisano pravilo da stanari parkiraju na svim dostupnim prostorima. U ovom slučaju, vozila su se parkirala u prometnom traku dvosmjerne ulice, a što je protivno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Postavljeni znakovi zabrane zaustavljanja i parkiranja nisu uveli dodatnu zabranu parkiranja, već samo naglašavaju postojeću zabranu. Budući da ne postoji mogućnost stečenog prava parkiranja stanara na prometnicama, zabrana parkiranja vrijedila je i prije postavljanja spornih znakova. Slobodan sam napomenuti da je cilj Vijeća mjesnog odbora povećanje sigurnosti u prometu. Tako smo, vezano uz Ulicu Udatnyja, a također sukladno zahtjevu građana, već zatražili postavljanje prometnog ogledala na raskrižju Ulice Udatnyja i Vidovićeve ceste, te ćemo u okviru prvih idućih komunalnih prioriteta zatražiti uređenje staze za pristup parkiralištu – naveo je Barać.



    – Člankom 82. navedenog Zakona, propisano je gdje vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo. Tim člankom, a sve vezano za Ulicu Udatnyja, i to brojeva 2, 4, 6 i 8, vozači ne smiju parkirati na obilježenom pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od pet metara od tog prijelaza, na raskrižju i na udaljenosti manjoj od pet metara od najbližeg ruba poprečnog kolnika, na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane, u ovom slučaju pune, uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti, bila manja od tri metra, odnosno do suprotnog ruba kolnika manja od četiri metra. U predmetnoj ulici, odnosno između kućnih brojeva od 2 do 8, nalaze se čak tri raskrižja, te jedan pješački prijelaz. Iznimno je važno naglasiti da ispod stambenih zgrada u navedenim ulicama postoji obilježeno parkiralište sa 70-ak parkirnih mjesta, tako da stanari imaju mogućnost parkiranja svojih vozila, navodi Mičetić, te zaključuje da je sporni prometni znak postavljen sukladno zakonu kako bi se osigurala sigurnost svim sudionicima u prometu, te nesmetana protočnost prometa.   


Diskriminacija stanara


Ona dodaje da su u Rijeka prometu svjesni da u svim stambenim zonama na području užeg i šireg područja Grada Rijeke postoji nedostatak parkirnih mjesta, ali da sigurnost prometa, a osobito sigurnost sudionika u prometu, mora biti provedena sukladno zakonskim propisima.   – S obzirom da su svi koji žive u naselju upoznati s problemom nedostatka parkirnog prostora, postavljanje znaka koji direktno diskriminira stanare nešto preko stotinu stanova u četiri ulaza u ulici Udatnyja neprihvatljivo je. Postojeći prometni propisi su jasni, ali se u stambenim naseljima ne provode rigorozno, jer bi to dovelo do potpunog kaosa. Na ovaj način nije se riješilo ništa, a parcijalno konzumiranje zakona stvara samo dodatnu nepravdu. Nama ne preostaje ništa drugo nego tražiti da se zakon onda primjenjuje u svim ulicama i svim naseljima pa ćemo svi ići parkirati u grad. Mislim, ako nam to žele poručiti, onda stvarno ne znam čemu Rijeka promet i čemu takav mjesni odbor, zaključio je Ciganović.