Država i županija nisu zainteresirani za atraktivnu zgradu u Barčićevoj

Mrtvi kapital: Pavičić prodaje Teatro Fenice za 5 milijuna €

Damir Cupać

Grad je zainteresiran za Teatro Fenice, ali ne pod uvjetima i cijenom koju traži Rijekakino. Takvu ponudu ćemo odbiti, ali zainteresirani smo za neki drugi model koji bi za nas bio prihvatljiv



RIJEKA Obnašatelj dužnosti župana Vidoje Vujić i Županijska skupština nisu prihvatili ponudu Rijekakina za korištenje prava prvokupa Teatra Fenice. Ista ponuda proslijeđena je državi i Gradu Rijeci, a što je zakonska obveza budući da je Teatro Fenice kulturno dobro.


Tvrtka Rijekakino ponudila je prodaju 9/10 suvlasničkog udjela nad zgradom i dvorištem od 1.857 kvadrata po cijeni od 5,1 milijun eura, odnosno za 38,6 milijuna kuna.


   Suvlasnik Rijekakina je tvrtka u vlasništvu Mirka Pavičića Rijekatekstil – Domus. Kada je u poslovno carstvo Mirka Pavičića došlo poduzeće Rijekakino, dio nekretnina je iskorišten za povećanje prihoda.




Tako je nekadšnje kino Garibaldi iznajmljeno jednom drogerijskom lancu, dok Teatro Fenice kao spomenik kulture godinama stoji kao mrtav kapital koji Pavičićeva tvrtka sada želi unovčiti za više od pet milijuna eura.


To je potpuno legitiman poslovni potez da nema opravdanog straha da javni sektor ne izađe Pavičiću u susret, da njega riješi mrtvoga kapitala za koji se očito ne može ili ne želi skrbiti na adekvatan način, te da mu za to na ovaj ili onaj način omogući daljnje poslovno širenje novcem poreznih obveznika.


Za sada država i Županija su odbile mogućnost kupnje, a ostaje vidjeti kako će postupiti Grad Rijeka. 


Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara određeno je da je vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro, dužan istodobno, ponuditi ga Republici Hrvatskoj, županiji i gradu odnosno općini na čijem se području nalazi kulturno dobro, navodeći cijenu i druge uvjete prodaje.   

Nekretnine pod hipotekom


Prvenstvo u ostvarenju prava prvokupa ima Grad, odnosno Općina u odnosu na Županiju i Republiku Hrvatsku. Rok za očitovanje na ponudu je 60 dana od primitka pisane ponude, a ako se pravo prvokupa ne namjerava koristiti, u roku od 30 dana od primitka ponude treba obavijestiti druge koji imaju pravo prvokupa i vlasnika.


Rijekakino u ponudi navodi da zgrada Teatra Fenice, u kojoj se nalazi i nekadašnja Opera i okolno dvorište u ukupnoj gruntovnoj površini imaju 1.982 kvadrata, da je neto korisna površina 7.530 kvadrata, od čega se na bivše kino/kazalište odnosi 5.942 kvadrata, na varijete 1.378 kvadrata, a na stanove 210 kvadrata.


Zgrada je bruto volumena 23.506 metara kubičnih. Procijenjena vrijednost bivšeg kina/kazališta, te varijetea, navode u Rijekakinu, na bazi posljednje procjene iz lipnja 2009. godine, od strane tvrtke Rubeco d.o.o., iznosi 53,3 milijuna kuna, odnosno oko 7,1 milijun eura.


Navedeno je da su nekretnine opterećene pravom zaloga (hipotekom) u iznosu od 12,9 milijuna eura, 1,9 milijuna švicarskih franaka i milijun dolara za korist Petras Textile & Capital Investmnent ag Lindenhof 6, CH-6060 Sarnen, Švicarska.


Opterećenje predstavlja sporednu hipoteku, što znači da u slučaju provođenja naplate osigurane pravom zaloga, vjerovnik će se prvo pokušati naplatiti putem hipoteke prvog reda, a tek potom, u slučaju da se ne uspije namiriti, naplatu ostvaruje putem hipoteke drugog reda, sporedne hipoteke. Direktor Rijekakina Dragan Rukavina pojasnio je županijskoj vlasti da 1/10 vlasništva ima Grad Rijeka koji je vlasnik stanova u Teatru Fenice, te da se u slučaju kupoprodaje pravo zaloga prenosi na drugu nekretninu u vlasništvu Rijekakina, te se nekretnina stječe bez tereta.   

Mrtvi kapital na Korzu


Do sada je u nekoliko navrata bilo neformalnih pokušaja, barem sa strane Rijekatekstil Domusa, da se s Gradom Rijekom dogovori model preuzimanja Teatra Fenice. Iako o tome ne postoje nikakvi službeni podaci, Pavičićevo poslovno carstvo iskazivalo je interes za gradske poslovne prostore na Korzu, ali je gradonačelnik Vojko Obersnel u nekoliko navrata tvrdio da to ne dolazi u obzir.


Jer, takvim bi se aranžmanom Rijekatekstil – Domus riješio mrtvoga kapitala koji mu stvara velik trošak, a dobio bi najatraktivnije poslovne prostore na samom Korzu. Nakon što je Rijekakino pokrenuo proceduru prodaje koja je zakonom propisana, špekulira se da će u toj tvrtki ponuditi Gradu Rijeci mogućnost zamjene za Karolinu Riječku koja od izlaska Magme zjapi prazna, a dva javna natječaja za zakup nisu uspjela.


Na prvom se pojavio upravo Pavičićeva tvrtka koja je od svega odustala, a Grad Rijeka zadržao je milijun kuna jamčevine. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel decidirano je odbacio špekulacije o zamjeni Tetara Fenice za Karolinu Riječku.


   – Niti smo o tome razgovarali, niti razgovaramo niti ću ja ikada pristati na takav aranžman. Mi smo zainteresirani za Teatro Fenice, ali ne pod uvjetima i cijenom koju traži Rijekakino. Takvu ponudu ćemo odbiti, ali zainteresirani smo za neki drugi model koji bi za nas bio prihvatljiv, izjavio je Obersnel.


 
neto korisna površina


7.530 kvadrata


kino/kazalište


5.942 kvadrata


varijete


1.378 kvadrata


stanovi


210 kvadrata


Direktor Rijekakina Dragan Rukavina pojašnjava da je sukladno zakonu pokrenuta procedura za prodaju kulturnog dobra koje je u vlasništvu privatne tvrtke, te da je njihov cilj okončati taj dio kako bi mogli pregovarati i s nekim drugim partnerima u vezi sa sudbinom Teatra Fenice.    – Mi u Teatru Fenice ne ostvarujemo nikakve prihode pa smo u nekoliko navrata, a što nam zakon omogućava, tražili financijsku pomoć Ministarstva kulture za održavanje. Odgovorili su da je recesija i da nema novca. Pokrenuli smo proceduru prodaje kako bi vidjeli ima li interesa za Teatro Fenice. Realno je očekivati da bi jedino Grad Rijeka mogao pokazati zanimanje, izjavio je Rukavina.    Na pitanje pregovara li s Gradom Rijekom o zamjeni za Karolinu Riječku, Rukavina je kazao da takvih inicijativa nema, ali da u njegovoj tvrtki ne bi imali ništa protiv takvog poslovnog aranžmana.    – Najsretniji bi bili da dobijemo novac, ali teško je to u ovom trenutku očekivati, izjavio je Rukavina.