Nagrađeni projekt mladih Riječanki

Mrtvi kanal i Rječina bi se mogli spojiti

Ingrid Šestan Kučić

Pegi i Megi Pavletić te Dina Bolkovac pod vodstvom mentorice Tatjane Holjević prezentirale su projekt »Kvaliteta vode Mrtvog kanala i mogućnosti revitalizacije«. Mrtvi kanal i Rječina mogu se povezati



RIJEKA Učenice Medicinske škole Pegi i Megi Pavletić te Dina Bolkovac pod vodstvom mentorice Tatjane Holjević na Godišnjoj svjetskoj konferenciji programa GLOBE u konkurenciji četrdeset zemalja osvojile visoko treće mjesto, a briljantan uspjeh donijela im je prezentacija projekta »Kvaliteta vode Mrtvog kanala i mogućnosti revitalizacije«. Pojašnjavajući kako se radi o cjelotjednoj smotri koja je u Washingtonu okupila učenike sa svih kontinenata Holjević ističe da su od riječkih srednjoškolki bili bolji samo njihovi američki i tajlanski kolege.



Mjerenja su pokazala da je voda u Mrtvom kanalu zapravo jednaka vodotoku Rječine te da nema prepreka za njihovo povezivanje, kaže Pavletić





– Naša škola već deset godina aktivno radi u programu GLOBE i do sada smo zabilježili oko devet tisuća mjerenja. Unatrag pet godina sudjelujemo na državnoj smotri. Ove je godine predstavljanjem svojeg rada na međužupanijskoj smotri ekipa naše škole stekla pravo sudjelovanja na državnoj razini smotre, na kojoj je za uspješnu realizaciju i prezentaciju projekta škola nagrađena u području hidrologije.


Projekt je prije državne smotre prošao stručnu recenziju i nagrađen je na prijedlog peteročlanog prosudbenog povjerenstva. Nakon toga uslijedila je nominacija projekta za Godišnju svjetsku konferenciju, na kojoj je iz Hrvatske osim naše škole sudjelovala i Škola za medicinske sestre Vrapče iz Zagreba, navodi Holjević.


Cilj postignut


Iako je na projektu Mrtvog kanala tijekom prošle školske godine sudjelovalo više učenika Medicinske škole odlučeno je da u SAD putuju tri učenice koje su projekt predstavile na engleskom jeziku, no kako kaže mentorica uz projekt učenice su predstavile i Hrvatsku, svoju školu te Rijeku.


– U odlasku u Ameriku pomogli su nam Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a mi smo se maksimalno trudile promovirati Hrvatsku i riječko područje, ne samo kroz predstavljanje projekta, već i kroz turističke brošure koje smo dijelili na konferenciji, kaže Holjević.



Riječka Medicinska škola bit će prva hrvatska škola s GLOBE zastavom, koju su kao nagradu osvojile učenice. Postignuti uspjeh dodatni je poticaj za nastavak sudjelovanja u GLOBE projektu, a za razliku od Megi i Pegi koje su se kao maturantice već oprostile sa školom Dina će imati priliku još jednu godinu provesti u projektu. Inače, u GLOBE program uključeno je preko sto zemalja s više od 20 tisuća škola, a na svakom kontinentu postoji barem jedna GLOBE škola.


– U Hrvatskoj u projektu sudjeluje više od sto škola. Sudjelujući u GOLOBE programu učenici dolaze do novih spoznaja o okolišu i razvijaju pozitivan stav prema prirodi, kaže Holjević.



Ono što je riječkim učenicima donijelo veliki uspjeh projekt je na kojem su radile cijelu školsku godinu, jer kako pojašnjavaju da bi došle do željenih rezultata provele su 15 uzorkovanja vode na tri lokacije duž Mrtvog kanala i jednoj lokaciji u donjem toku Rječine. Uzorci su se uzimali jednom tjedno, a ono što se mjerilo je temperatura vode, pH vrijednost, električna vodljivost, koncentracija klorida, nitrata te salinitet i otopljeni kisik. U konačnici dobiveni su rezultati pokazali da ne postoje prepreke za revitalizaciju Mrtvog kanala, a to je, kaže Pegi, bio i cilj učenika Medicinske škole.


– Mjerenja su pokazala da je voda u Mrtvom kanalu zapravo jednaka vodotoku Rječine te da ne postoje prepreke za povezivanje Mrtvog kanala i Rječine. Na taj bi se način postigla renaturizacija vode Mrtvog kanala, brža i učinkovitija evakuacija velikih voda Rječine, ali i uklanjanje trajno istaloženih čestica u dnu Mrtvog kanala. U konačnici bi se voda Mrtvog kanala pročistila i povećao bi se broj životinjskih i biljnih vrsta, kaže Pegi.


Upoznale astronaute


Iako su sva provedena istraživanja i rezultate morale predstaviti na engleskom jeziku Pegi, Megi i Dina kažu kako treme nije bilo, a sve iz razloga što je na konferenciji vladala opuštena atmosfera.



Iako su riječke srednjoškolke u SAD prvenstveno otputovale kako bi predstavile rezultate svog projekta velik dio svog gostovanja na konferenciji iskoristile su za predstavljanje Hrvatske i Rijeke, jer kako kažu zapravo nitko nije znao gdje je Hrvatska.


– Redovno su nas brkali s Rusima. Mislili su da je Hrvatska negdje blizu Rusije. Tako da smo dosta morale objašnjavati gdje se Hrvatska nalazi. Promovirali smo i naš školski sustav, jer američko se obrazovanje uglavnom svodi na gimnazijske programe. Sve je oduševilo naše strukovno obrazovanje i mogućnost da se nakon završetka srednje škole stječe zanimanje i postoji mogućnost zaposlenja, ističe Dina.



– Kada smo krenule na konferenciju nismo očekivale takav uspjeh, no odmah smo shvatile da naš projekt spada među bolje, jer većina drugih projekata nije imala ciljeve, već su se svodili isključivo na mjerenja. Ipak nismo mislile da možemo osvojiti treće mjesto u konkurenci puno većih zemalja od Hrvatske. Naime, od 40 zemalja sudionika njih 20 je bilo iz SAD-a, kaže Pegi.


Dodajući kako su im iskustva više nego pozitivna sve tri Riječanke kažu kako su se kući vratile s novim iskustvima i poznanstvima, a za njih jedno od najfascinantnijih je upoznavanje američkih astronauta. Dodajući kako su skopljene i nove suradnje sa školama iz Teksasa i Nigerije Dina zaključuje kako je zapanjujuće da se u svega tjedan dana na jednom mjestu može toliko puno naučiti o drugim zemljam i kulturama.