Ravnatelj Doma zdravlja

Mozetič: U Rijeci će opreme biti dovoljno, nemamo informacije o manjku

Barbara Čalušić

Vladimir Mozetič, Đulija Malatestinić / Foto: Novi list

Vladimir Mozetič, Đulija Malatestinić / Foto: Novi list



ZAGREB – Ministar zdravstva Vili Beroš optužio je jučer dio kolega liječnika za zlonamjerno prikazivanje situacije lošijom nego što jest i nazvao to petokolonaštvom. Očito iznerviran ponašanjem pojedinih kolega iz liječničkih redova, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera rekao je kako ima informacije o pojedincima koji su namjerno skrivali opremu s polica da bi lažno prikazali njen manjak.


U Domu zdravlja Primorsko-goranske županije ne osjećaju se prozvanim u Beroševom istupu.


Ravnatelj DZ-a Vladimir Mozetič kaže kako od kolega u domovima zdravlja s kojima komunicira nema informaciju o manjku opreme.




– Mi smo krenuli u kontinuiranu nabavku čim su se pojavila saznanja o mogućoj zarazi, praktički od prve pojave koronavirusa u Kini i otkako je Stožer krenuo s pripremama. U suradnji s drugim ustanovama na našem području dogovorili smo se o tome kako osigurati dostupnu zaštitu uz minimalan kontakt s pacijentima.


Kontaktira se uglavnom telefonski, tako da se i zaštitnu opremu koristi čim racionalnije. Uz takav rad, opreme će biti dovoljno, poručuje Mozetič.


Malatestinić: Stižu nove zalihe​


Đulija Malatestinić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo jučer je poručila kako je Dom zdravlja PGŽ-a uz podršku i suradnju koncesionara započeo s reorganiziranim radom ordinacija u svim djelatnostima primarne zdravstvene zaštite, kao i izvanbolničke specijalističke zdravstvene zaštite, koji ima cilj i racionalizaciju upotrebe zaštitnih sredstava u obrani od koronavirusa.


– Reorganizacijom je broj ambulanti u kojima se pružaju potrebni pregledi gotovo upola manji, dok su preostali timovi dostupni putem telefona i mailova. Na taj način smo, uz manju izloženost mogućoj zarazi zdravstvenog kadra, te primjetno razumijevanje građanstva o dolasku isključivo na nužne preglede, željeli i racionalizirati uporabu preporučenih zaštitnih sredstava. Iako u izrazito otežanim uvjetima nabave, do sada je Dom zdravlja putem svojih distributera pribavio ograničene količine opreme, pri čemu je odlukom o reorganizaciji preuzeo i nabavku za sve ambulante koje rade po novom rasporedu.


U dva navrata zaprimili su manju količinu opreme od Nacionalnog stožera CZ-a dobivenu putem donacije i ta je oprema distribuirana u jednakim količinama prema svima, i koncesionarima i ordinacijama Doma zdravlja. Trenutno u zalihama Doma zdravlja ima opreme za racionalno korištenje tijekom ovog tjedna, dio opreme nam je u očekivanom dolasku do kraja tjedna, a sve vrijeme, sve naše zdravstvene ustanove nastoje da preko svojih kanala dobave ubrzaju dostavu potrebne opreme.


Zaštita zdravstvenih djelatnika, u prvom redu zbog njih, a time i zbog dostupnosti zdravstvene zaštite, treba biti na prvom mjestu, ističe pročelnica Malatestinić.