Udruga Koga briga

“Morski prasac” – brudetijada: Brudeti, pa i oni od žaba, za prste polizati

Sandy Uran

Rado se odazvali - Đana Atanasovska i Ivica Šitum / Foto Sergej DRECHSLER

Rado se odazvali - Đana Atanasovska i Ivica Šitum / Foto Sergej DRECHSLER

Riječka Udruga Koga briga i jučer organizirala humanitarnu brudetijadu jer želi prikupiti novac za kupovinu lokomata 



RIJEKA Dobro je činiti dobro! Za članove Udruge Koga briga to nije samo fraza, već oni tu misao provode u djelo. Ovoga puta poprište humanitarne akcije u njihovoj organizaciji bio je beach bar »Morski prasac« gdje je održana »Koga briga… brudetijada«, u kojoj je sudjelovalo 15 ekipa.


U ulozi kuhara bili su zamjenici gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš i Marko Filipović, brojni pripadnici sedme sile kao i drugi viđeniji Riječani.


Posebni gosti akcije bili su roditelji Nore Šitum,Presudu o najboljem brudetu dao je kuhar Kristijan Ivančić, koji je imao nimalo lagan zadatak da u ovom kuharskom sučeljavanju odabere najbolji gastro uradak iliti brudet.




Kod samog početka kuhanja šefove timova opskrbio je prošekom i suhim groždicama kao posebnim začinima, a potom se dao na posao nadgledavanja krčkanja brudeta.


Brudet je jučer kuhao i Alvaro Načinović / Foto Sergej DRECHSLER


Brudet je jučer kuhao i Alvaro Načinović / Foto Sergej DRECHSLER



Porcija brudeta uz čašu vina iznosila je 30 kuna. Kuhalo se od 17.30 do 20 sati nakon čega je uslijedilo proglašenje najboljeg brudeta. A ta ponosna titula pripala je ekipi Primorsko-goranske županije.


Pehar za najkreativniji brudet dobila je naša novinarka Karmen Bosnić i njezin tim »Predumišljaj«. Za dobru zabavu kasnije su se pobrinulo »Kantridersi«.


Član udruge Luka Brnčić kazao nam je kako je ovo uvertira za veliku humanitarnu akciju koja slijedi na jesen. Glavni cilj ovogodišnje Brudetijade je prikupljanje novčanih sredstava za nabavu četiri lokomata, odnosno rehabilitacijskih uređaja koji pomažu u vraćanju funkcionalnosti donjih ekstremiteta odraslih pacijenata i djece koji su je djelomično ili u potpunosti izgubili zbog bolesti.


Na kuhanje brudeta, ali od žaba i izvan konkurencije, došli su i Đana Atanasovska i Ivica Šitum.


– Radujem se ovoj humanitarnoj akciji i one koja će uslijediti na jesen. Odlučili smo da ne budemo pasivni promatrači pa kuhamo brudet od žaba. Ovom prigodom Atanasovska nam je rekla kako su vidljive dobre posljedice svega onog lošeg što su oni proživjeli.


– Neke stvari su se ipak dovele u red, kazala je i potom dodala.


– Novi zakon pripisuje način prijave humanitarnih akcija kao i novca koji ostaje neutrošen. Mi smo upravo u toj situaciji jer je ostao poveći iznos od akcije za malu Milu Rončević. Prema odredbama novog zakona u suradnji s ministarstvom i nadležnim uredom taj novac usmjeravamo na daljnje liječenje djece, odnosno na prijavljene humanitarne akcije. Mislim da je to najpravednije istaknula je Atanasovska.