Akcija udruge Traži se prijatelj, Petra Fabijana i Foto Kurtija

Morski pas 2013.: Lajavci kao manekeni na Brajdici

Ljiljana Hlača

Zahvaljujući ovoj akciji, vlasnici dobivaju profi fotografiju svojih četveronožnih ljubimaca, a kupnjom kupona od 35 kuna pomažu Udrugu »Traži se prijatelj«



RIJEKA Svi oni koji su htjeli imati »profi« fotografiju svojeg četveronožnog ljubimca kako skače u vodu, roni, pliva ili se jednostavno brćka u plićaku došli su na svoje: ovog vikenda na plaži za pse na Brajdici održana je humanitarna akcija riječke Udruge »Traži se prijatelj«, riječkog fotografa Petra Fabijana te foto radnje Foto Kurti naziva Morski pas 2013. godine.


 Riječ je o akciji s dva cilja: omogućiti vlasnicima pasa da dobiju profesionalnu fotografiju svojeg ljubimca kao uspomenu s mora, te da se kupnjom kupona za fotkanje po cijeni od 35 kuna priskrbe potrebna sredstva za rad udruge, naglasila je Gea Mišćević iz Udruge »Traži se prijatelj«. 


  Svim psima na plaži je bila osigurana voda za piće, ispiranje dlake od morske soli nakon kupanja, dok su njihovi vlasnici mogli dobiti i besplatni savjet veterinarske ambulante »Njuška«. Bila je organizirana i tombola, a na info pultu Udruge mogli su se kupiti razni predmeti s logom udruge ili s motivima životinja.




  – Fotografiranje životinje se može usporediti s fotkanjem male djece. Imaju jako malo strpljenja, ne možeš im reći kako da ti poziraju. Moraš ih nekako namamiti. To je obično slastica ili lopta, pa da učine ono što želiš. A onda moraš biti brz na okidaču! I tu proceduru onda treba ponavljati, ponavljati i ponavljati, otkriva nam Petar Fabijan. 


  Fabijan je jučer cijelo vrijeme u ronilačkom odijelu i posebnom foto opremom plivao oko ljubimaca, motivirao ih da skoče ili pak zarone. 


  – Mene to sve zabavlja i opušta i jako sam sretan kad vidim dobar finalni rezultat. Naravno, nađe se tu i pasa »pozera«, doduše rijetko, koji se jako vole fotografirati. Tad se i ja raspištoljim. Evo uspio sam danas uslikati jednog psa koji je napravio salto – to će sigurno biti dobra fotka, dodao nam je dalje naš sugovornik, koji je ovu ideju uspio realizirati uz pomoć Udruge »Traži se prijatelj« i tako je spojio ljubav prema podvodnoj fotografiji i životinjama, a usput napravio dobro djelo. 



Aktivisti Udruge »Traži se prijatelj« ukazali su i na neke nedostatke plaže za pse na Brajdici. Prema njima veliki problem predstavlja činjenica da se na tom dijelu nakon 17 sati ispušta kanalizacija te taj dio užasno smrdi.    – Prilaz plaži je vrlo opasan, moraš napraviti prekršaj da bi došao do parkirališta od plaže. Zatim, kupalište nije ograđeno stoga treba osobito paziti da pas ne »izleti« na vrlo opasnu cestu, dok voda na plaži uopće nije za piće. Njome možeš ljubimca otuširati, ali mu je ne možeš dati piti, dodala je Gea Mišćević. Dodajući da jedino što funkcionira na Brajdici jest to da je ona uvijek čista i ima dovoljno vrećica.


  U subotu do deset sati na plaži Brajdica već je bilo petnaestak zainteresiranih vlasnika čiji su psi bili spremni za fotkanje. Među njima bila je i Branka Jerić iz Rijeke koja je sa svojom Iteom došla čak u osam sati ujutro na plažu, budući da prošle godine nije uspjela doći na red. 


  – I lani smo bili na Brajdici no prošle godine sam bila s Herom jer još tada nisam imala Kyusa, rekla nam je pak Lana Demark. Hera se prošle godine malo bojala foto objektiva, opreme koja je velika, pa je bježala, ali ovog puta je bila puno hrabrija. Skakala je i mislim da će fotke biti super, dodala je Lana Demark, otkrivši da uradak od prošle godine visi u tatinom uredu, a to će vjeruje biti tako i ovog puta. 


  I Nika Pavlinić iz Rijeke odlučila je podržati ovu akciju koja je na plažu došla sa svojim koker španijelom Arijem, koji se jako voli kupati, jako voli more. Bila je i prošle godine, a ako Morskog psa bude i slijedeće godine – ponovno dolazi jer on uz osvježenje nudi i dobru zabavu. I to na humanitaran način.