Intendant HNK Ivana pl. Zajca na meti Crkve

Mons. Ivan Devčić: Frljićeva predstava vrijeđa vjernike

Mirjana Grce

Ako je točno što vjernica piše, na predstavi »Hrvatsko glumište« bezočno su obeščašćeni najsvetiji kršćanski simboli: Euharistija, Križ i Gospa, kaže mons. Devčić i poziva HNK Ivana pl. Zajca da to prestanu činiti



RIJEKA  Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, potaknut pismima mnogih o predstavi »Hrvatsko glumište« koja je na repertoaru HNK Ivana pl. Zajca, uputio je poziv da se prestane vrijeđati vjernike i njihove svetinje, objavila je jučer Riječka nadbiskupijska na svojoj internetskoj stranici donoseći nadbiskupov apel, a također i dio pisma  koje je gospođa N. N. uputila nadbiskupu, a i pismo zahvale člana HNK Ivana pl. Zajca mons. Devčiću za njegov javni apel.


Vjernica N. N. u svom pismu, u kojem detaljno opisuje scene »Hrvatskog glumišta«, nadbiskupa obavještava da predstava »Hrvatsko glumište«, autorski projekt redatelja i intendanta Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, izaziva zgražanje te duboko vrijeđa kršćane i Crkvu zbog okrutnog načina da kršćanske simbole i svete predmete koriste kao perverzne rekvizite u predstavi.


Mnoštvo reakcija


– Ako je točno što ova vjernica piše, na predstavi »Hrvatsko glumište« bezočno su profanirani i obeščašćeni najsvetiji kršćanski simboli: Euharistija, Križ i Gospa. Ne želim ulaziti u pitanje o poštovanju ljudskih prava glumaca, čije se dostojanstvo, kako gledateljica piše, također grubo povrijedilo, piše u svom apelu nadbiskup Devčić navodeći da je otkad je predstava održana, »dobio i dobiva mnoštvo reakcija na takvo vrijeđanje kršćanskih vrijednosti i onih koji ih takvima smatraju, osobito katolika koji sačinjavaju većinu građana ovog grada, koji se – da ne zaboravimo – predstavlja i želi biti tolerantan«.




– Mnogi se pitaju: Kakva je to tolerancija koja na najgrublji način vrijeđa ono što je drugima najsvetije, a da pritom nitko u ovoj sredini na to ne reagira? Znači li to da je opravdan osjećaj mnogih vjernika koji mi ovih dana govore da se osjećaju nezaštićenima i građanima po kojima svatko može »pljuvati«? Doista je potrebna neizmjerna doza drskosti da se Euharistija i križ povežu, vjerojatno i identificiraju s ustaštvom te se na taj način sve koji vjeruju u Isusa Krista kao svoga Spasitelja na neki način proglasi ustašama koje treba istrijebiti iz ovog društva i svijeta. Nije li to dozivanje zloduha prošlosti, a ne oslobađanje od njih? Stoga, u ime svih povrijeđenih katoličkih vjernika, ne dovodeći u pitanje umjetničke slobode, apeliram da se takva skrnavljenja i vrijeđanja više ne ponove, pogotovo ne iz Kuće koja je po svom poslanju pozvana promicati sve ono što uzdiže i oplemenjuje«, poziva riječki nadbiskup.


Izgorena jelka


Isto tako, kaže da je prihvatio savjet svećenika s terena »koji predlažu da se u skladu s crkvenim propisima u slučaju skrnavljenja vjerskih svetinja, održi euharistijsko klanjanje kao zadovoljštinu za blaćenje i gaženje Onoga kojeg one predstavljaju. A to je Isus Krist, kojega mnogi ispovijedaju kao svoga Učitelja i Spasitelja«, piše nadbiskup pozivajući župnike i upravitelje crkava da ovih dana pozovu vjernike na jednosatno euharistijsko klanjanje po toj nakani.


Pismo zahvale koje je mons. Devčiću uputio član HNK Ivana pl. Zajca, u svoje ime i u ime više svojih kolega potpisano je, no zbog straha od sankcija od strane svojih nadređenih u HNK-u, pošiljatelj pisma i njegovi kolege žele ostati anonimni. Nadbiskupu zahvaljuju za njegovu reakciju u ime svih »koji su se osjećali zgroženi i povrijeđeni ovom predstavom, u kojoj smo nažalost, morali sudjelovati i u kojoj ćemo nažalost, opet morati sudjelovati sredinom siječnja«.


»Mi ne možemo reagirati, jer se ljudi jako boje, ja također, pošto su na snazi prozivke neistomišljenika, obavijesni razgovori, itd. Nažalost… sve se nastavilo postavljanjem izgorene božićne jelke kao Božićnog ukrasa, na balkonu Kazališta«, piše u tom pismu člana riječkog HNK-a.