Trajna uspomena

Monografija slavne riječke brigade: Trajna uspomena na tisuće Riječana, Primoraca i Gorana

Andrej Petrak

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Monografija bi trebala biti dio šireg multimedijalnog projekta o 128. brigadi, koji bi uključivao i film, kao i grandioznu izložbu koja bi se mogla prirediti do 2020. godine, kada Rijeka nosi titulu EPK



RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel primio je članove Udruge 128. brigade HV Svet Vid u povodu 26. obljetnice osnutka brigade i objave monografije »128«, koja će biti promovirana na današnjoj svečanosti u 12 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


Uz predstavnike Grada i Županije, događaju će prisustvovati izaslanica ministra hrvatskih branitelja, Iva Josipović, te brigadni general Perica Turajlija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga, kao izaslanik ministra obrane. O samoj knjizi govorit će autor Petar Trinajstić i brigadir Miodrag Hećimović, zadnji zapovjednik brigade. Predstavljanju monografije prethodit će polaganje vijenaca u 10 sati na Mostu hrvatskih branitelja.


– Obavili ste velik posao na objavi monografije i želio bih zahvaliti svima koji su dali doprinos ovoj važnoj knjizi. Fotomonografija ostat će kao trajna uspomena na 128. brigadu, na tisuće Riječana, Primoraca i Gorana koji su prošli kroz brigadu, a pogotovo one koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske – rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel.




Autor monografije Petar Trinajstić zahvalio je gradonačelniku na inicijativi za objavu knjige.


– Jedan od veterana 128. brigade koji je najviše poticao na izdavanje monografije, satnik Milorad Drača, stalno nam je govorio što je za Domovinski rat bila Oluja, to je za Udrugu 128. brigade ova knjiga, kruna dosadašnjeg rada. Bez knjige, buduće generacije ne bi znale što je to bila 128. brigada, stoga je njeno izdavanje bilo i nužno i potrebno – rekao je Trinajstić.


Predsjednik Udruge 128. brigade Ivan Lerga naglašava da svi dobro znaju što je brigada dala za Rijeku, ovaj kraj, Liku i Hrvatsku.


– Svi mi dali smo kroz četiri ratne godine brigadi, hrvatskoj vojsci i državi više nego što smo mogli svojim obiteljima, ženama, djeci. Naša djeca odrastala su bez nas, mi smo bili negdje drugdje – rekao je Lerga.


Petar Trinajstić najavio je da bi monografija trebala biti samo dio šireg multimedijalnog projekta o 128. brigadi, koja bi uključivala i film, za koji već postoji određeni radni materijal, kao i grandioznu izložbu, koja bi se mogla prirediti do 2020. godine, kad Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.