Druga faza obnove

Modernizacija Automotodroma Grobnik pod “punim gasom”

Edi Prodan

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



ČAVLE Investicijom od tri milijuna kuna okončana će bit druga faza preoblikovanja Automotodroma Grobnik nakon čega se na još konkretniji način želi nastupiti na globalnom tržištu. Nakon investicije u pistu ovog se puta krenulo na uređenje upravne zgrade – oslobađanjem prizemlja omogućilo se prostor za izgradnju 12 novih boksova, dok su službenici preseljeni na novouređeni kat gdje se osim uredskih prostorija napravilo i modernu kontrolnu sobu, prostor u kojem se putem kamera razmještenih po pisti i velikog videozida ima nadzor nad svim zbivanja na autodromu.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



U najkraćim crtama sadržaj je to učinjenog zahvaljujući čemu se jučer na Automotodromu organiziralo dvije svečanosti – otvorenja novih prostorija kao i početak izgradnje boksova za što je, simbolički, »prve cigle« položio župan primorsko-goranski Zlatko Komadina. Svečanosti su se odazvali i načelnica općine Čavle Ivana Cvitan Polić, predsjednici HAKS-a i HMS-a Davorin Štetner i Stjepan Peršin, direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov, dok su im domaćini bili dr. Mladen Črnjar, predsjednik MK-a Kvarner i NO-a Automotodroma, Zdenko Šantić, direktor kao i posebni gost, proslavljeni motociklist, 91-godišnji Vinko Surina.





– Naš je cilj u nekoliko faza dovesti ovaj objekt do razine kvalitete koju imaju slični u zapadnoj Europi. Na taj bismo način konkurirali za najveća natjecanja, ali još je važnije da ćemo tako postati konkurentni u privlačenju automobilske i motorističke industrije, postati njihovim ispitno-promotivnim poligonom. Izgradnja ovog seta boxova je tek prvi korak prema tome jer da bismo bili konkurentni i u tom smislu, broj takvih jedinica, polivalentne namjene, morao bi dosegnuti ne naših skorašnjih 16 već 40 ili 50, istaknuo je Črnjar.


Župan Komadina je pak s dinamikom kojom se razvija obnova Automotodroma i više nego zadovoljan. – I dalje ćemo participirati u radu ovog objekta jer koliko je točno da nema sporta bez sportaša, nema ni sportaša bez sportske infrastrukture. K tome, ova pista ne brendira samo naš kraj, našu županiju, ona brendira i čitavu Hrvatsku tako da je rast njezine kvalitete višestruko koristan, mišljenje je župana Komadine.

S njime se ovog puta složila i načelnica Cvitan Polić koja je, jer bilo je u njezinim stavovima i kritičkih tonova prema dinamici uključenja u moderne trendove »Grobničke ljepotice«, pohvalila dinamiku realizacije uloženih srestava.



Moja je ideja, a nadam se kao će se s njome složiti i župan Komadina, da se pokuša iznaći sredstva kako bi se u sklopu Automotodroma organiziralo i jedan specifični medicinski centar. Ne onaj u kojem bi bile smještene obavezne medicinske službe što prate treninge i natjecanje, ne – pravi centar specifične sportske medicine koji bi poslovao na komercijalnim osnovama. Posjetitelja je ovdje mnogo, svi bi oni za njega znali tako da bi mu i poslovanje bilo itekako profitabilno, naglasio je Črnjar.



A ono najzanimljivije svim posjetiteljima bilo je – predstavljanje uloge i mogućnosti kontrolne sobe. Multimedijalni centar, »race control«, mjesto gdje se uz pomoć kamera razmještenih na pisti putem velikog videozida prikazuje što se događa za vrijeme utrke ili trening vožnji.– Zahvaljujući modernizaciji ne samo asfaltnog sloja nego i pratećih sadržaja narasli su za 15-ak posto vrijednost piste kao i mogućnost njezinog iznajmljivanja. Kad je konkretno riječ o kontrolnoj sobi, u planu je da nadzor obavlja još deset kamera, a kad je pak u pitanju najam – popunjeni su nam svi dani, uz manju »srpanjsku rupu« do konca listopada kao i svi vikendi u studenom.

Stoga, kako sada stvari stoje, do konca 2019. godine trebali bismo ugostiti čak 90 tisuća ljudi – natjecatelja, motociklista na treningu kao i njihovih pratitelja što je rekordna brojka, istaknuo je Robert Žiković, ključni čovjek za marketing, ali i tehničku kvalitetu Automotodroma.