Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
15. listopada 2019.
Druga faza obnove

foto/video Modernizacija Automotodroma Grobnik pod "punim gasom"

Foto: Vedran Karuza
Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 7. svibanj 2019. u 11:02 2019-05-07T11:02:00+02:00

ČAVLE Investicijom od tri milijuna kuna okončana će bit druga faza preoblikovanja Automotodroma Grobnik nakon čega se na još konkretniji način želi nastupiti na globalnom tržištu. Nakon investicije u pistu ovog se puta krenulo na uređenje upravne zgrade – oslobađanjem prizemlja omogućilo se prostor za izgradnju 12 novih boksova, dok su službenici preseljeni na novouređeni kat gdje se osim uredskih prostorija napravilo i modernu kontrolnu sobu, prostor u kojem se putem kamera razmještenih po pisti i velikog videozida ima nadzor nad svim zbivanja na autodromu.

G65VK17
Otvorenje novih prostorija Automotodroma / Snimio Vedran KARUZA

U najkraćim crtama sadržaj je to učinjenog zahvaljujući čemu se jučer na Automotodromu organiziralo dvije svečanosti – otvorenja novih prostorija kao i početak izgradnje boksova za što je, simbolički, »prve cigle« položio župan primorsko-goranski Zlatko Komadina. Svečanosti su se odazvali i načelnica općine Čavle Ivana Cvitan Polić, predsjednici HAKS-a i HMS-a Davorin Štetner i Stjepan Peršin, direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov, dok su im domaćini bili dr. Mladen Črnjar, predsjednik MK-a Kvarner i NO-a Automotodroma, Zdenko Šantić, direktor kao i posebni gost, proslavljeni motociklist, 91-godišnji Vinko Surina.

– Naš je cilj u nekoliko faza dovesti ovaj objekt do razine kvalitete koju imaju slični u zapadnoj Europi. Na taj bismo način konkurirali za najveća natjecanja, ali još je važnije da ćemo tako postati konkurentni u privlačenju automobilske i motorističke industrije, postati njihovim ispitno-promotivnim poligonom. Izgradnja ovog seta boxova je tek prvi korak prema tome jer da bismo bili konkurentni i u tom smislu, broj takvih jedinica, polivalentne namjene, morao bi dosegnuti ne naših skorašnjih 16 već 40 ili 50, istaknuo je Črnjar.

Župan Komadina je pak s dinamikom kojom se razvija obnova Automotodroma i više nego zadovoljan.
– I dalje ćemo participirati u radu ovog objekta jer koliko je točno da nema sporta bez sportaša, nema ni sportaša bez sportske infrastrukture. K tome, ova pista ne brendira samo naš kraj, našu županiju, ona brendira i čitavu Hrvatsku tako da je rast njezine kvalitete višestruko koristan, mišljenje je župana Komadine.

S njime se ovog puta složila i načelnica Cvitan Polić koja je, jer bilo je u njezinim stavovima i kritičkih tonova prema dinamici uključenja u moderne trendove »Grobničke ljepotice«, pohvalila dinamiku realizacije uloženih srestava.

Medicinski centar

Moja je ideja, a nadam se kao će se s njome složiti i župan Komadina, da se pokuša iznaći sredstva kako bi se u sklopu Automotodroma organiziralo i jedan specifični medicinski centar. Ne onaj u kojem bi bile smještene obavezne medicinske službe što prate treninge i natjecanje, ne – pravi centar specifične sportske medicine koji bi poslovao na komercijalnim osnovama. Posjetitelja je ovdje mnogo, svi bi oni za njega znali tako da bi mu i poslovanje bilo itekako profitabilno, naglasio je Črnjar.

A ono najzanimljivije svim posjetiteljima bilo je – predstavljanje uloge i mogućnosti kontrolne sobe. Multimedijalni centar, »race control«, mjesto gdje se uz pomoć kamera razmještenih na pisti putem velikog videozida prikazuje što se događa za vrijeme utrke ili trening vožnji.
– Zahvaljujući modernizaciji ne samo asfaltnog sloja nego i pratećih sadržaja narasli su za 15-ak posto vrijednost piste kao i mogućnost njezinog iznajmljivanja. Kad je konkretno riječ o kontrolnoj sobi, u planu je da nadzor obavlja još deset kamera, a kad je pak u pitanju najam – popunjeni su nam svi dani, uz manju »srpanjsku rupu« do konca listopada kao i svi vikendi u studenom.

Stoga, kako sada stvari stoje, do konca 2019. godine trebali bismo ugostiti čak 90 tisuća ljudi – natjecatelja, motociklista na treningu kao i njihovih pratitelja što je rekordna brojka, istaknuo je Robert Žiković, ključni čovjek za marketing, ali i tehničku kvalitetu Automotodroma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.