Aplikacija

Mobilni hit: Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji ima zelenu mobilnu aplikaciju e-otpadnici

Ljiljana Hlača

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji ima zelenu mobilnu aplikaciju naziva e-otpadnici, rečeno je na predstavljanju te naglašeno da je ova aplikacija »kruna politike« koju u kontekstu zbrinjavanja i ispravnog postupanja s otpadom razvijaju Grad Rijeka i KD Čistoća.


Navedeni program može se bez naknade preuzeti putem Play Stora i App Stora, riječ je o vrlo složenom i interaktivnom sustavu s aspekta sadržaja ali i mogućnosti. E – otpadnici za sada pokrivaju područje Rijeke no namjera je u cijelu priču uključiti i ostale jedinice lokalne samouprave.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnela prvi je pokrenuo e-otpadnike te tom prilikom rekao da je realizacijom ovog projekta KD Čistoća dokazla da prati trendove te da vjeruje da će ovaj program biti pravi mobilni hit.




Glavni meni e – otpadnika sastoji se od osam kategorija: kamo s otpadom, prijavi problem, zelene površine, kalendar odvoza, moji podaci, pretraživač otpada, zelene površine, dobro je znati.


Omogućuje edukaciju budući da pruža informacije poput u koji spremnik treba odložiti određeni otpad, zanimljivosti o vrsti otpada ili popis odgovora na najčešća pitanja.


Zatim daje digitalnu interaktivnu kartu prikaza lokacija spremnika po vrstama ili raspored odvoza smeća po vrstama za svaki određeni kvart.


Po registraciji otvara mogućnost i prijave komunalnog problema poput pretrpanog spremnika ili divljeg deponija i još mnogo toga.