Novo izdanje Ustanove I.M. Ronjgov

“Mlekarice” Jadranke Cetine i Duše Slosar Cernjar

Andrej Petrak

Recenzent i lektor knjige mr. sc. Branko Kukurin ističe kako kvaliteta knjige leži upravo u autorskoj distanci, jer autori se zapravo pojavljuju tek kao zapisivači mnogih sudbina, životnih priča mlekarica



– Govor tih žena bio je izravan, na čakavštini, rječnikom već gotovo i zaboravljenih riječi. Govorile su o teškom životu kakav danas ne možemo zamisliti, pri tom se zdušno smijale, kako mi danas ne znamo, zapazila je Cetina. 


Recenzent i lektor knjige mr. sc. Branko Kukurin ističe kako kvaliteta knjige leži upravo u autorskoj distanci, jer autori se zapravo pojavljuju tek kao zapisivači mnogih sudbina, životnih priča mlekarica.


– Mnoge od tih priča ostale bi u usmenom kazivanju i vremenom bi blijedile, ovako je to bogatstvo naše primorske male, ljudske povijesti zabilježeno za mnoge generacije, smatra Kukurin.




Autentični su iskazi sada već starih žena, koje su svu svoju mladost prehodale od Drenove, Marčelja, Breze, Zvoneće, Veprinca, Lovranske Dragi i mnogih drugih sela u zaleđu Rijeke, Opatije i Lovrana. Priče, iako su vrlo slične, svaka je od njih na svoj način posebna.  


– Nastajanje ove knjige prožeta je brojnim emocijama ljubavi i upornosti, ne samo autorica, kao glavnih nositelja ovog projekta, već svih onih koji su bilo pisanom rječju, pjesmom, pričom, savjetima ili svojom donacijom sudjelovali u njezinom stvaranju. Djelo Mlekarice, odraz je i nečega što nam u današnjem društvu najčešće nedostaje, a to je ljubav i poštenje. Bez imalo želje za uljepšavanjem stvarnosti svjedoči nam o životu žena, koje su bespogovorno nosile svoj životni križ ne tražeći ništa, a davajući sve, objašnjava urednica knjige Doris Brusić.


Ustanova Ivan Matetić Ronjgov nakon tiskanja i promocije »Mlekarice« priprema knjigu »Lepa minja/Morem opčinjena«, za koju je stihove napisala čakavska pjesnikinja Ivanka Glogović Klarić, a uglazbila ih Natalija Banov.