Centar tehničke kulture

Mladi upoznali preteču svih aparata: Rijeka portretirana camerom obscurom

Sanja Gašpert



U Centru tehničke kulture Rijeka (CTK) otvorena je fotografska izložba Rijeka – portret grada camerom obscurom, čiji su autori djeca i mladi, polaznici istoimene radionice. Kristijan Aleksić, Raul Al Damirja, Dora Lukšić, Arijana Osojnak, Lucia Osojnak, Mauro Osojnak, Eva Štimac, Vesna Babić Štimac na radionici su se upoznali s camerom obscurom koja je preteča svih aparata za fotografska snimanja s ciljem usvajanje novih znanja i vještina o cameri obscuri, karakteristikama crno-bijelog fotopapira i izradi fotografija u fotolaboratoriju, poticanje kritičkog mišljenja, vizualnog izražavanja i valorizacija kulturne baštine.


Radionicu i izložbu u Rijeci zajednički organiziraju Hrvatski fotosavez, Hrvatska zajednica tehničke kulture i CTK Rijeka, a fotografije su i dio velike izložbe u kojoj sudjeluju i autori iz drugih krajeva i trenutačno je postavljena u Bjelovaru u povodu osamdesete obljetnice Hrvatskog fotosaveza. Projekt radionica Portret grada camerom obscurom Hrvatski fotosavez organizira od 2014. u šestogodišnjem ciklusu na 22 različite lokacije u Hrvatskoj. Radionice je osmislila i vodi ih Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade.


– Izložba predstavlja izbor od više tisuća fotografija snimljenih camerom obscurom, a zamišljena je kao prikaz zajedničkog rada većeg broja sudionika. Veliki broj jednako vrijednih fotografija mogao bi biti izložen i zbog toga niti jednom radu ne treba pripisati autorstvo isključivo jedne osobe. Ovo je presjek kroz radionice u Rijeci, na kojima smo osjećali zajedništvo, prijateljstvo i uzbuđenje zbog iščekivanja rezultata zajedničkog rada, kazala je Zlata Medak. Izložba Rijeka – portret grada camerom obscurom ostaje u CTK-u otvorena do kraja siječnja, a može se uz najavu pogledati radnim danom od 8 do 16 sati.