Spektakl na Trsatu

Mitovi i legende Istre i Kvarnera: Pogledajte kako je bilo na bajkovitom Malik festu

Slađana Vignjević

Najmlađi su uživali u predstavama, glazbenim izvedbama na autohtonim glazbalima, uprizorenjima mitskih bića, stvaranju suvenira, otkrivanju tajni filcanja vune, izrade cipela, ali i radionici vilinskih krila



RIJEKA U kostimiranom, bajkovitom spektaklu, kroz splet kazališnih predstava, glazbenih izvedbi na autohtonim glazbalima, uprizorenjima mitskih bića i pričanja o njima, jučer je održan cjelodnevni festival mitova i legendi Istre i Kvarnera, drugi po redu Malik fest.


Nesvakidašnja manifestacija koja je privukla brojne posjetitelje u prostore unutar i izvan Trsatske gradine, a koji su imali priliku uživati i u razgledavanju izložbi maski Zametskih zvončara, skulptura umjetnika Tončija Žužića i radova studenata Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci te ponudi tradicionalnih delicija i umjetnina, organizirali su Udruga NEOS – Centar za poticanje razvoja i Udruga ljubitelja fantastike 3. zmaj, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Hrvatske gospodarske komore i Turističke zajednice Grada Rijeke.   

Dekorativna obućarnica


Program je započeo lutkarskom predstavom za djecu Palčica, a ubrzo su voditelji različitih radionica otvorili svoje improvizirane ateljee na otvorenom. U stvaranje i kreiranje suvenira i svakodnevnih dekorativnih i uporabnih predmeta, kao i otkrivanje tajni starih zanata poput filcanja vune, izrade šešira, kovanja i travarstva, rado su se uključili najmlađi, mahom djeca predškolskog uzrasta, u pratnji roditelja.


Iako ih svi rado kupuju i nose, kako napraviti prave male cipele bilo je moguće saznati kod postolara. Ciciban je organizirao prezentaciju tradicionalnog postolarskog zanata, dok su djeca u radionici sama izrađivala cipelice, na žalost mnogih, ipak nenosive. Voditelji ove dekorativne obućarnice Nikola Batinić i Elena Marčelja Kuharić ugodno su se iznenadili velikim interesom, koji je rezultirao time da je u vrlo kratkom razdoblju nestalo materijala, iako su kože imali u nekoliko velikih kutija. No, na izradu cipela nisu zakasnile Suzana i Tara. 





Među mnogobrojnim štandovima na kojima se moglo naći različitih artikala, od igračaka, preko sira i začina, do »dodatne opreme« vila i vilenjaka, našle su se i Iva Cindrić, Ivona Raukar, Nives Stjepanović, Lea Dujmešić, inače učenice Osnovne škole Trsat. U okviru keramičarske radionice s kolegama su izradile figure s likom zmaja, Trsatske kule i ružmarina te ih prodavale po cijeni od deset i dvadeset kuna, a prihod je namijenjen školskog zadruzi Mići Trsaćani koju uz mlade keramičare čine i skupine eko, etno, botaničari…



– Neke smo cipelice napravili kao privjesak za ključeve, a neke na većem konopcu pa cipela služi kao privjesak na ogrlici, rekla je Suzana Legac, majka Tare, ističući kako ih se pozitivno dojmio cijeli Malik fest.     


Pričaonice bajki


Uz postolarstvo, na Maliku je bilo moguće i filcati vunu kod Vesne Jakić iz creske Udruge Ruta, a dobiti lutku ili cvijet od vune, čini se, nije bilo teško. Dovoljno je bilo vunu močenu vodom i sapunom gnječiti i potom masu vještim rukama oblikovati po želji. Ništa magično, iako su samo nekoliko stolova dalje bile vračare, pričaonice bajki, kao i mjesto izrađivanja vilinskih krila. Nakon što je starija Maja Gaćeša pomogla mlađoj sestri u izradi okvira krila od tankog lima, prionule su bojenju. Lila boja bila bi odlična, poželjela je Nina. – Ovdje sam radi sestre. Odlično se zabavljamo i najprije smo se zadržale u radionici izdrade krila koja će sestra sigurno nositi, priznala je Maja Gaćeša vjerojatno očekujući sestrinu negaciju koja je izostala. Nešto kasnije, Trsatskom je gradinom, jednodnevnim domom vila i vilenjaka i ostalih bića, prošla povorka Zametskih zvončara, dok su u kasnijim popodnevnim satima drugog Malik festa održana natjecanja u skakanju u vrećama, kamena s ramena i igre na balote, te predavanje o grobničkoj bitci iz 1242. godine, predstavljanje vojničkih rodova srednjevjekovnih hrvatskih oklopnika i predstava vitezova Red Čuvara grada Zagreba i program staroslavenske glazbe Svarica.