Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
17. siječnja 2020.
Što se s njim dogodilo?

Misteriozni slučaj riječkog novinara: "Robi je na rubu života, želimo znati zašto"

snimio Marko Gracin
snimio Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2019. u 7:16 2019-07-15T07:16:00+02:00

Na riječkoj neurologiji je bio vezan, bez snage nije se mogao micati. Osjećao sam se grozno kao otac kad sam ga vidio takvog. Nije za vjerovati da se mogu odnositi u bolnici prema ljudima tako. Hospicij je raj za njega. Ovdje je sretan, smije se, kroz suze nam govori otac...

RIJEKA - Početkom srpnja društvenim mrežama prostrujala je video snimka Riječanke Maje Škufca snimljena na Odjelu za neurologiju KBC-a Rijeka, a na kojoj je u vidno lošem stanju 45-godišnji riječki novinar Robert Ivanović, bivši novinar RiTV-a, riječke lokalne televizije na kojoj je radio od 2011. do 2017. godine.

»Dragi prijatelji, dozvolite mi da povjerujem da će mi upravo fb pomoći u mom posljednjem vapaju da učinim nešto za svog prijatelja. Osobu koju mnogi znate s malih ekrana, ali možda, tj. sigurno ne znate kakva ga je tužna sudbina zadesila...«, počela je priču Maja Škufca, navodeći da se Robert nalazi na odjelu intenzivne neurologije te da ga KBC upravo tih dana namjerava poslati na palijativnu skrb u Ogulin.

U javnosti su se odmah postavila brojna pitanja - što se zapravo dogodilo da je mladi muškarac proglašen »otpisanim, umirućim čovjekom« te je li na svim razinama poduzeto sve što je bilo moguće da do ovakve situacije ne dođe.

«Otet« iz Ogulina

- Ja sam iz očaja objavila post. K njemu idem već neko vrijeme i nije mi padalo na pamet to objavljivati jer se radi o njegovom privatnom životu. Ali kada sam vidjela da ga je sustav proglasio umirućim čovjekom i da ga šalju ustanovu gdje mu ne može nitko iz njegovog okruženja doći, htjela sam spriječiti da ga odvedu. Nisam to uspjela, ali Dalibor Horvat iz udruge Riječko srce se javio, sredio sanitetsko vozilo i otišli su po Robija. Ne znam možemo li pravno odgovarati za to, ali spasili smo mu život, govori nam Maja Škufca, s kojom smo se susreli u riječkom Hospiciju gdje se danas nalazi Robert Ivanović nakon što su ga njegovi prijatelji, kako kažu, 6. srpnja »oteli« iz ogulinske bolnice. Pričajući što se zapravo dogodilo u Ogulinu, odakle je Robert Ivanović poslan bez otpusnog pisma, Maja nam govori:

- Nisu ga htjeli dati, ako ne dođe njegov otac, ali sam ja već imala izjavu koju je Robijev otac potpisao, da se mogu brinuti o Robiju - priča nam Maja, a sve potvrđuje i Đuro Ivanović, Robertov otac, koji je stigao iz Slovenije gdje živi. Kaže da dva mjeseca nije niti znao da mu se sin nalazi u bolnici. Saznao je od prijatelja koji je Robija vidio u krugu bolnice.

- Na riječkoj neurologiji je bio vezan, bez snage nije se mogao micati. Osjećao sam se grozno kao otac kad sam ga vidio takvog. Nije za vjerovati da se mogu odnositi u bolnici prema ljudima tako. Hospicij je raj za njega. Ovdje je sretan, smije se, kroz suze nam govori otac dok stojimo pored kreveta u kojemu je, vidno iscrpljen, ali ipak s osmijehom na licu, Robert Ivanović. Sasvim drugi čovjek od onoga sa snimke koju je na društvenim mrežama objavila Maja. Nema sondu, nije vezan, samostalno drži čašu, ali prima terapiju koja mu je propisana na neurologiju.

3687692

Maja Škufca, zadovoljna tijekom oporavka svojeg prijatelja, ne dvoji:

- Zakazao je sustav. Na prvom mjestu bolnica, ufam se i dalje u policiju da će odraditi svoj posao. Želimo konkretne nalaze i nadamo se da nam netko može pomoći da odemo u Zagreb da se napravi detaljna analiza Robijevog stanja.

Iako Robert Ivanović može danas govoriti, istina otežano, čak je i s nama progovorio nekoliko riječi, a fotoreporteru se nasmiješio jer ga je, čini se, prepoznao, mozaik onoga što se s njime događalo, slažemo uz pomoć njegove prijateljice i oca.

Kalvarija na Kalvariji

Sve je, kažu, počelo prije otprilike tri godine a njegova kalvarija znakovito počinje na adresi Kalvarija 5 gdje je Robi posljednjih godina živio s partnericom Antonelom Perojević. Upravo u nju Đuro Ivanović upire prst krivnje za ono što se događa njegovom sinu. Kaže, kada je sina sada pitao o bivšoj partnerici, na sam spomen njezinog imena, Robert je dizao ruke kao da se brani.

Prema iskazima oca, ali i susjeda, te mnogih Robijevih prijatelja koji su nam se javili, njegovo otuđivanje, a na kraju i propadanje započelo je upravo početkom veze sa sada već bivšom partnericom. Imali su zajednički Facebook profil koji je, prema nekim indicijama, ona blokirala. Prijateljima se prestao javljati i bilo je teško doprijeti do njega. a jedan od njih, koji je želio ostati anoniman, kaže da Robija zna 15 godina, družili su se, zajedno išli na ples. Robi, kaže, nikada nije pio niti se drogirao.

- Otkada je prohodao s njom, sve se promijenilo. Ona mu je rekla da se makne iz novinarstva, da ga ne želi u medijima. To je žena s tako lošom energijom. Bio sam kod njih na ručku nekoliko puta. Zadnji put nisam više mogao, jednostavno mi je bilo loše. Ne mogu to opisati, ona ima toliko negativnu energiju. Naređivala mu je, postavljala se kao vođa. Znam da je pila tablete, ne znam kakve i je li davala i njemu. Pokušao sam ga urazumiti, rekao sam mu da se makne od nje, ukazivao sam na to kakva je prema njemu, a on bi samo šutio. Čudilo me je da ne reagira. Postao je prestrašen čovjek, a kontakt smo sve manje održavali. Sreo sam ga prije šest mjeseci, pitao sam ga kako je rekao mi je samo: »Problemi« i brzo je otišao – priča Robijev dugogodišnji prijatelj. Ne baš ugodna iskustva sa sinovljevom partnericom imao je i Đuro Ivanović. Priča kako je sina posjetio nakon jednog boravka u bolnici.

Foto Marko Gracin

- Ona ga je vukla i pokušala grliti, a Robi ju je odgurivao, govori otac i pokazuje nam poruku koju mu je poslala prije nekog vremena u kojoj piše da je on taj koji mora odlučivati o svojem sinu te da se »ne moraju vidjeti jer se nisu viđali ni prije«, a da je ona »učinila sve što je mogla«.
Otac, između ostaloga, priča da je od susjeda doznao da je partnerica njegovog sina i fizički zlostavljala. To su on i Maja Škufca prijavili policiji sredinom lipnja ove godine, no, tvrdi, policijski zapisnik nije napravljen niti je od njega zatraženo da potpiše izjavu.

Do danas im se iz policije nije javio nitko. Sve što su im rekli u policiji, govore Đuro Ivanović i Maja Škufca, je da nije uobičajeno da se muškarca fizički zlostavlja i da im inače zbog toga dolaze žene. Fizička zlostavljanja prijavljivali su, navodno, u više navrata i susjedi. Na naš upit, iz PU primorsko-goranske odgovor je stigao tek nakon tjedan dana: »Nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas kako Policijska uprava primorsko-goranska obavlja sve potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja relevantnih činjenica sukladno zakonskim propisima, policijskim ovlastima i nadležnostima. Nadalje, s obzirom na zakonske obveze o zaštiti osobnih podataka te tajnosti provođenja izvida nismo u mogućnosti dostaviti Vam detalje vezano za Vaš upit koji se odnosi na konkretnu osobu«.

Partnerica »bez komentara«

Antonela P., bivša Robertova partnerica, na naš upit o ovim optužbama za zlostavljanje odgovorila je kroz smijeh da »nema komentara«. S njom smo u kontakt stupili još nekoliko puta, ali svaki put je ponavljala uglavnom da nema komentara. Ponavljala je kako je teretimo bez da smo čuli njeno viđenje situacije. No, iako smo joj objasnili da je ne teretimo ni za što, nego joj postavljamo pitanja upravo kako bismo čuli njezinu stranu priče, odgovore uglavnom nismo dobili.

Nije željela dogovoriti zašto je navela da Robi boluje od epilepsije, kao ni zašto je u bolničkom nalazu navedena kao Robijeva prijateljica, ako mu je bila partnerica nekoliko godina i živjela s njim. Na pitanje zašto je svojeg partnera odvela iz bolnice da se o njemu skrbi, a onda ga napustila, prema navodima susjeda pod okriljem noći, odgovorila je da nije više mogla skrbiti od njemu te da je otišla u osam ujutro. Kasnije je ipak spomenula da je otišla ranije i da je susjed ostao uz Roberta.

- Susjedi su je vidjeli kako u dva u noći odlazi s crnim vrećama. Mi smo došli oko sedam i pol ujutro. Nje više nije bilo. Susjeda sam sreo na hodniku, koji je zajednički, a Robija sam našao na podu njegove sobe, govori očajni Robertov otac, dodajući kako mu je sin iz dana u dan propadao.

- Nije pušio i pio, a ljudi su mi rekli da su ga vidjeli kako prosi za cigarete. Prosio je za nju – tvrdi, dodajući da do sina, otkako je bio s Antonelom, nije mogao doprijeti.

- On je ležao u bolnici, a ja to nisam znao. Dolazio bih u stan jednom, dvaput mjesečno, gdje je živio s njom i ostavio bih stvari koje je kupio. Nikad nije bilo nikoga. Susjedi su mi rekli da im je Antonela rekla da bere mandarine u Opuzenu – priča dalje Robertov otac, dodajući da sina nije mogao dobiti na mobitel jer je njegov uređaj prodan, baš kao i automobil. Na kupoprodajnom ugovoru za automobil bilo je, kaže, umjesto Robijevog potpisa slovo X. Ustupljen nam je screenshot razgovora s Facebooka gdje, sada već bivša Robijeva partnerica, piše da je Robi dobro, iako je on već bio u bolnici. U drugom razgovoru kao razlog navodi »pad imuniteta«.

U sljedećoj poruci napisala je da su nalazi u redu te da uzrok njegovog boravka može biti stres, ali »da ne znaju ni oni u bolnici«. Kada smo je mi zamolili da nam kaže zašto je iznosila ovakve informacije o stanju njenog bivšeg partnera i zašto je završio u bolnici, odgovorila je kratko: »Robijevo stanje se ne tiče nikoga«.

Socijalni slučaj

Prvi puta je na riječkoj Neurologiji Robert Ivanović završio 2. ožujka. Njegova sad već bivša partnerica u bolnici je rekla, a tamo je to i dokumentirano, da mu je ona samo prijateljica te da živi sam jer mu je otac u inozemstvu, a majka mrtva. U bolnici su ga evidentirali kao »socijalni slučaj«. Na Neurologiji je u nekoliko navrata boravio do 3. srpnja, kada je dobio otpusno pismo i poslan u Ogulin.

Za vrijeme Robijevog boravka u bolnici, za cijeli je slučaj saznala i njegova dugogodišnja prijateljica i bivša kolegica Maja Škufca. Javila joj je kaže sestra Benedikta, časna koja je prije redovničkog života radila u medijima. Naišla je na njega na Neurologiji, šokirala se i napravila grupu na društvenim mrežama u kojoj je bivše kolege obavijestila o Robijevom stanju. Kada je vidjela objavu, Maja je odmah otišla u bolnicu.

»Robi i problemi ne idu u istu rečenicu«

- Bio je pouzdan novinar i drag kolega. Uvijek je bio veseo i spreman za šalu. Na dnevnoj shemi svaku temu je odradio maksimalno profesionalno. Volio je NK Rijeku, koja mu je bila srce i duša. Jako me žalosti činjenica da u periodu nakon RITV-a nitko od njegovih suradnika nije pomogao na način da odreagira na alarmantno stanje, što neka ostane njima na dušu, kazao je bivši Robijev urednik Darko Petrinić. Damir Donadić, koji je također radio s Robertom Ivanovićem na RITV-u, kaže da ga nije vidio zadnje tri godine.

- Radili smo zajedno na RITV-u. Kasnije smo se sretali. Ostali smo dobri poznanici jer smo bili dobri kolege. Robi i problemi ne idu u istu rečenicu, govori Damir.

Marko Gudelj, instruktor plesa na koji je Robert išao kaže da je s njime bio prijatelj više od deset godina.

- Volio je tango, a onda je nakon 4-5 godina jednostavno odjednom prestao dolaziti nakon što je ušao u vezu s Antonelom. Ona je jako zločesto biće. Stojim iza svojih riječi. Robi je jedna nježna duša koja se nikad nije znala zauzeti za sebe. Cijeli život je želio nekoga s kim će se skrasiti. Zvao sam ga na ples i radionice, javljao se, ali sam nakon nekog vremena prestao. Mislio sam – zaljubio se, dobro mu je. Prije otprilike pola godine sam ga sreo. Rekao mi je da mu doma nije bajno, ali nisam ni slutio što se zapravo događa, ispričao je Marko.

- Bio je u groznom stanju. U dogovoru s ocem sam njegovo stanje snimala. Najviše mi je slomilo srce što je bio u izrazito lošem psihičkom i fizičkom stanju, bio je prljav, smrdio je. Mogu sestre tvrditi što god hoće, ali apsolutno nikakve njege nije bilo. Postoje i dokazi – govori Maja, koja nam je ustupila fotografije i snimke. Da ih posjedujemo, napomenuli smo i u upitu koji smo poslali u riječki KBC. »Tvrdnje iz upita ne odgovaraju činjeničnom stanju, one su derivat nekritičkog i neodgovornog plasiranja poluinformacija i neovlaštenih snimaka putem društvenih mreža. S te razine nismo u mogućnosti nadalje komentirati slučaj, posebno što se detaljnije informacije tiču zakonskih okvira o povjerljivosti podataka sukladno propisima o čuvanju profesionalne tajne i zaštiti osobnih podataka«, glasi nepotpisani odgovor iz KBC-a.

Sličan, neodređen odgovor, dobili smo i na pitanje o tome od čega Robert točno boluje i kako je liječen. »Proces liječenja bio je sveobuhvatan i multidisciplinaran, sukladno pravilima struke i na osnovu važećih standarda i kliničkih smjernica, a u cilju sprječavanja dodatnih komplikacija i postizanja optimalnog ishoda liječenja«, odgovorili su iz riječke bolnice. Odgovor na pitanje zašto nikada nije pozvana policija i zašto nisu pokušali stupiti u kontakt s obitelji, nismo dobili, a nisu komentirali niti Robertovu navodnu epilepsiju. Naime, kako nam je Antonela i sama potvrdila, u bolnici je rekla da Robi boluje od epilepsije. Njegov otac tvrdi da on epilepsiju nikada nije ni imao, niti je ona uopće pregledom utvrđena.

- Ja sam pitao da mi kažu Robijevu dijagnozu i terapiju koju prima, ali nisam dobio odgovor. Obično bi šutjeli ili bi rekli da je »sve po starom« – kaže Đuro Ivanović.

»U dogovoru s najbližom obitelji i suradnji s nadležnim institucijama poduzeti su i opsežni dodatni postupci i napori s obzirom na svu specifičnost situacije u kojoj se bolesnik trenutno nalazi. Otac pacijenta u svakom je trenutku bio upoznat s tijekom liječenja i njegovim općim stanjem. Uz njegovu suglasnost donosile su se odluke o daljnjim postupcima i premještaju«, kažu iz bolnice, a otac tvrdi da su mu činjenicu da mu sina šalju iz riječke u ogulinsku bolnicu otvoreno obrazložili time da im »treba krevet«.

Stanje - nejasno

Na otpusnom pismu koje je Robert Ivanović dobio u Rijeci navodi se šifra Z 51.5. Dakle, šifra koja označava palijativnu skrb. »Stanje – nejasno«, piše u otpusnom pismu čiju kopiju posjedujemo, a iz nalaza se ne da iščitati zašto je zapravo poslan na palijativnu skrb ogulinske bolnice. Potvrdila nam je to i jedna liječnica. Unatoč tome u riječkom KBC-u navode sljedeće: »Bolnica zbrinjava akutne bolesnike, a s obzirom na dijagnosticirano kronično stanje pacijenta, upućen je na produženo liječenje u drugu ustanovu te namjene. Kako su nam pojasnili upućeni, na produženo liječenje šalje se u Novi Marof ili Dugu Resu, a ne na odjel palijativne skrbi u Ogulin. Iz Ogulina su ga, dakle, »izbavili« prijatelji. Otišao je čak i bez otpusnog pisma kojega su ocu, nakon što ih je nazvao, obećali poslati telefaksom.

Danas se Robert Ivanović nalazi u riječkom Hospiciju. Prima terapiju koja mu je propisana na neurologiji.

- Mi poštujemo izjavu liječnika koji je propisao terapiju te prema njoj postupamo. Nismo tu da dajemo dijagnoze, ali možemo reći da nema epileptičke napadaje otkad je u hospiciju – kratko nam je kazala ravnateljica riječkog hospicija Daniela Orbanić. Pokušali smo stupiti u kontakt i s ravnateljicom riječkog Zavoda za palijativnu medicinu, ali nismo uspjeli.

Maja Škufca, koja Roberta, uz nekoliko prijatelja, redovito posjećuje, na društvenim mrežama ovih dana objavila da je bolje. No, neće, kaže, odustati od toga da sazna što se zapravo njezinom prijatelju događalo i zašto je uopće došao u ovakvo stanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.