Kralj riječkog Korza širi poslovno carstvo

Mirko Pavičić kupio tvrtku Zorana Maržića i postao “bogatiji” za 340 kvadrata na Korzu 11

Damir Cupać

Grad nema utjecaja na eventualnu promjenu vlasničke strukture tvrtke koja je zakupac gradskog prostora te eventualna promjena vlasnika ne mijenja potpisani ugovor o zakupu poslovnog prostora, kažu u Direkciji poslovnih objeketa Grada Rijeke



RIJEKA Nedavno smo u Novom listu zbrajanjem kvadrata koje na glavnoj riječkoj šetnici u zakupu imaju Mirko Pavičić kao vlasnik Rijekatekstil-Domusa i Zoran Maržić, vlasnik niza poduzeća, zaključili da je prvi kralj Korza. Svoje kraljevstvo Pavičić je povećao za još jedan bitan feud koji je bio Maržićevo leno. Naime, prema podacima Trgovačkog suda u Rijeci Rijekatekstil-Domus kupio je tvrtku Byblos čiji je vlasnik bio Zoran Maržić, a ta promjena datira od travnja 2011. godine. Tvrtka Byblos u zakupu je 340 kvadrata gradskog poslovnog prostora na Korzu 11 pa je Pavičić postao »bogatiji« za tu kvadraturu na Korzu. 



Prema podacima koje smo dobili iz Grada Rijeke poslovni prostor će se staviti u funkciju nakon završetka izvođenja radova na preinaci poslovnog prostora jer je zakupniku izdana suglasnost za uređenje te je radove dužan izvesti do konca rujna 2011. god. Namjena prostora ostaje utvrđena sukladno važećem ugovoru o zakupu, a to je trgovina tekstilom, odjećom i obućom.


– Inače o namjeni prostora odlučuje Odjel gradske uprave za poduzetništvo. 




Prostor ima površinu od 340 kvadrata, a cijena zakupa iznosi 20,78 eura po metru kvadratnom. Zakupnik nema evidentirano dugovanje, već uredno podmiruje sve ugovorne obveze, navedeno je u očitovanju Grada Rijeke.



Nazvali smo Zorana Maržića kako bi on pojasnio što ga je motiviralo na prodaju, ali on je poručio da to ne želi komentirati jer je riječ o privatnoj stvari. Valja podsjetiti i da je nedavno Maržić rezolutno demantirao navode Odjela gradske uprave za komunalni sustav – Direkcije poslovnih objekata da je Byblos dužan oko milijun kuna za zakupninu na Korzu 11. Pokazalo se da je u pravu, a samo iz njemu znanih razloga nije naveo da ni ne može biti dužan kada je firmu prodao Pavičiću, odnosno Rijekatekstil-Domusu. Inače, upravo je nadogradnja Korza 11 bila odskočna daska Zoranu Maržiću koji je prije toga posla bio poznat riječkoj javnosti kao kralj hamburgera jer se njegovo poslovno carstvo temeljilo na tvrtki koja ima nekoliko fast-food restorana. Nadogradnju Korza 11 dobio je s tvrtkom Eki na legendarnoj sjednici Poglavarstva kada je na točki prije toga tvrtki u kojoj je Maržić imao manji suvlasnički udio otpisan dug. Pet nadograđenih katova Maržić je prodao Uniqa osiguranju, a, eto, prodajom Byblosa u potpunosti se maknuo s te adrese.   


Calzedonia i Intimissimi


Nakon prodaje Byblosa Rijekatekstil-Domusu za direktora je postavljen Sead Vehabović. On je izjavio da ne želi komentirati poslovnu odluku Rijekatekstil-Domusa te je najavio da bi se za oko mjesec i pol dana na Korzu 11 trebale otvoriti dvije nove prodavaonice, Calzedonia i Intimissimi. 


– Trenutačno se prostor preuređuje i bit će stavljen u funkciju u skladu s dogovorom s vlasnikom, a to je Grad Rijeka – rekao je Vehabović. 


Direktor Rijekatekstil-Domusa Dragan Rukavina potvrdio je da je njegova tvrtka kupila Byblos prije šest-sedam mjeseci. 


 – Bili smo zainteresirani za realizaciju toga posla zbog toga što je Byblos u zakupu atraktivnog prostora na Korzu u koji ćemo staviti neke od naših brendova. Zašto je Zoran Maržić prodavao tvrtku, ne bih komentirao – poručio je Rukavina. 


Nema javnog natječaja


Budući da je prodajom tvrtke do gradskog poslovnog prostora došao Rijekatekstil-Domus, pitali smo u Direkciji poslovnih objeketa zbog čega nije raskinut ugovor s Byblosom, a atraktivni poslovni prostor stavljen na javni natječaj. Jer, možda bi se postigla veća cijena, a što za osiromašeni gradski proračun nije nebitno. 


 Grad Rijeka ne može dati poslovni prostor na javni natječaj ako postoji važeći ugovor o zakupu ili zakupnik dobrovoljno ne vrati poslovni prostor Gradu Rijeci u posjed. Neovisno o činjenici što je podzakupni odnos s tvrtkom Magma d.d. prestao, tvrtka Byblos d.o.o. je i dalje zakupnik predmetnog prostora temeljem važećeg ugovora o zakupu. Uvidom u podatke iz sudskog registra vidljivo je da je osnivač tvrtke Byblos d.o.o. tvrtka Rijekatekstil – domus d.o.o., a član uprave je Sead Vehabović. Moramo napomenuti da Grad nema niti može imati utjecaja na eventualnu promjenu vlasničke strukture tvrtke koja je zakupac gradskog prostora te da eventualna promjena vlasnika ne mijenja potpisani ugovor o zakupu poslovnog prostora, odgovorili su u Gradu Rijeci.