Izbori u Kostreni

Mirelu Marunić podržat će HDZ, a Dražena Vranića SDP i PGS?

Barbara Čalušić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Dok se ne sklope koalicije, Kostrena zasad nema većinu u vijeću, jer SDP, HNS i HDZ imaju po tri vijećnika, kao i Vranićeva lista, a lista Milana Tićka jednoga



RIJEKA Kao što je bilo za očekivati, zbog činjenice da su Kostrenjani u nedjelju birali između osam listi za općinsko vijeće i čak šest kandidata za načelnika, prvi krug izbora u Kostreni nije donio nadmoćnog pobjednika, pa Kostrenu očekuje drugi krug izbora 4. lipnja.


No, nije bilo za očekivati da će u drugi krug ući kandidat Dražen Vranić sa svojom nezavisnom listom, jer to je posve nova politička opcija u Kostreni, s obzirom na to da Vranić ni većina ljudi s njegove liste dosad nisu sudjelovali u političkom životu Kostrene. Tako će snage u drugom izbornom krugu odmjeriti dosadašnja načelnica Mirela Marunić s iznenađenjem kostrenskih izbora – Draženom Vranićem. Marunić je, podsjetimo, osvojila 31,46, a Vranić 22,35 posto glasova birača.


Marunić je kazala da je s obzirom na velik broj lista i kandidata očekivala drugi krug, u kojemu ide na pobjedu zbog, kako je kazala, već pripremljenih projekata za sljedeće četiri godine te da aktualni mandat zavšava s tri milijuna kuna proračunske »ušteđevine«. Vranić je, pak, pomalo iznenađen uspjehom prvog političkog nastupa, no pobjedi se nada jer, kako je konstatirao: »Ako smo mogli u drugi krug, znači da možemo i pobijediti«.





Milan Tićak kaže da su svjesni da djeluju kao dobra udavača, ali vjeruje da će se ostale stranke dogovoriti te da njihov glas neće biti presuda. No, u drugom krugu, kaže, podržat će Dražena Vranića.



Dok se ne sklope nove koalicije, Kostrena zasad nema većinu u vijeću, jer kako sada stvari stoje, SDP, HNS i HDZ trenutačno imaju po tri vijećnika, kao i Vranićeva lista, a lista Milana Tićka jednoga. Željko Linšak (SDP) koji je u ovim izborima imao partnera PGS, kaže da odluka još nije donesena.


– Još nije prošlo ni 24 sata od izbora, još se nismo ni naspavali, niti dobro prespavali rezultate, dogovaramo se u stranci i još nemamo odgovor koji je dovoljno čvrst da s njime idemo u javnost – kazao nam je jučer Linšak.


No, iako je po prirodnom »staništu« stranaka za pretpostaviti da će se SDP prikloniti HNS-u, odnosno Mireli Marunić, u Kostreni doznajemo da su SDP i PGS tražili promjene vlasti na ovim izborima i da je upravo stoga daleko veća vjerojatnost da će se na kraju prikloniti nezavisnoj listi Dražena Vranića. Ni HDZ još nije odlučio. Njihov kandidat za načelnika Kostrene Sanjin Vrkić, koji je osvojio 18,86 posto glasova, a njegova lista tri mandata u vijeću, kaže da je za odluku još rano.


– Pozivaju nas i iz jednog, i iz drugog tabora, ali zasad se ne priklanjamo ni jednom. Trebamo se sastati, proanalizirati rezultate izbora i tek onda odlučiti o eventualnoj podršci jednog od kandidata za načelnika – kazao nam je Vrkić. No, s obzirom na to da je HDZ i u prošlom mandatu sudjelovao u vlasti s HNS-ovom načelnicom, ne iznenađuje neslužbena informacija da su se HDZ i HNS već dogovorili o nastavku suradnje.