Dogovorena suradnja

Ministrica Obuljen Koržinek: EPK je ogroman projekt, ali Rijeka će biti spremna

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Nina Obuljen Koržinek i Emina Višnić u "Benčiću" / Foto: R. BRMALJ

Vojko Obersnel, Nina Obuljen Koržinek i Emina Višnić u "Benčiću" / Foto: R. BRMALJ

Ministrica je naglasila da je u pripremi državni proračun i da će EPK zauzeti mnoge stavke u raznim ministarstvima kako bi se ostvarilo obećanje o financijskoj potpori od 10 milijuna eura



RIJEKA Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek potvrdila je nakon radnog sastanka koji je s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i županom Zlatkom Komadinom te njihovim suradnicima održan u Benčiću da će država obvezu od 10 milijuna eura potpore projektu Europske prijestolnice kulture izvršiti.


– Zahvaljujem svima koji sudjeluju u pripremi i realizaciji ovog velikog riječkog i hrvatskog projekta. Žao mi je da nisam mogla biti na otvorenju novoga Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, ali i taj je projekt pokazao da će Rijeka biti spremna da 2020. godine bude Europska prijestolnica kulture.


Na radnom sastanaku detaljno nam je prezentiran projekt, a ono što smo potvrdili su zaključci koje smo donijeli u srpnju na sastanku s premijerom Plenkovićem i svim resornim ministarstvima – država će pomoći Rijeci financijski, ali i omogućavanjem raznih partnerskih veza budući da želimo da u prvih šest mjeseci 2020. godine povežemo Rijeku kao europsku prijestolnicu kulture i naše predsjedanje Europskom unijom, izjavila je Obuljen Koržinek.




Ona je još jednom naglasila da je u pripremi državni proračun i da će EPK zauzeti mnoge stavke u raznim ministarstvima kako bi se ostvarilo obećanje o financijskoj potpori od 10 milijuna eura.


– Najbitnije je da više ne gubimo ni jedan dan jer je riječ o ogromnom projektu. Po onome što sam do sada vidjela, očekujem da će projekt doživjeti uspjeh, kako za Rijeku, tako i za Hrvatsku.


Jednako tako nastojat ćemo omogućiti njegovu održivost nakon 2020. godine. Posebno nam je drago što je velik broj infrastrukturnih projekata koji su dio EPK prošao evaluaciju, a napravit ćemo sve da i neki drugi budu kvalitetno pripremljeni za sufinanciranje, obećala je ministrica Obuljen Koržinek.


Gradonačelnik Vojko Obersnel pojasnio je da je programska vrijednost projekta EPK oko 30 milijuna eura, dok je ona infrastrukturna bila planirana na oko 20 milijuna eura.


– Infrastrukturni dio već je sada iznad plana, ali zahvaljujući novcu koji je osiguran europskim sredstvima. Ministrici zahvaljujemo na dolasku i na jasno izrečenom stavu o podršci vlade projektu EPK. Razgovarali smo o operativnim i strateškim stvarima i usaglasili smo se oko svega.


Budući da će Hrvatska u prvih šest mjeseci 2020. godine predsjedati EU-om, to će biti prilika da se predsjedanje poveže s našim projektom Europske prijestolnice kulture kada je riječ o međunarodnoj prezentaciji, ali i programskoj podršci, kazao je Obersnel.


Župan Zlatko Komadina naglasio je da uspješnost projekta EPK ovisi o državnoj potpori.


– Da bi Rijeka bila uspješna Europska prijestolnica kulture, ona mora biti uspješna i hrvatska prijestolnica kulture. Mi u Primorsko-goranskoj županiji prepoznali smo važnost naše participacije u projektu, a to treba napraviti država i sva uključena ministarstva. Očekujem da će sve potrebne sastavnice podržati EPK, uključujući i one državne, nada se Komadina.


Direktorica društva Rijeka 2020 Emina Višnić rekla je da je na radnom sastanku pojašnjeno što se sve čini i što će se činiti kada je riječ o realizaciji projekta EPK, te da se ona, s obzirom na sve što je rečeno, veseli 2020. godini.