Svjetski dan djece

Ministrica Nada Murganić »glumila« dijete udomljeno u bakarskoj obitelji

Mirjana Grce

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Murganić je rekla da je cilj posjeta promovirati i osvijestiti prava djece, »obveze koje mi odrasli prema djeci imamo«.   Najavila je da će 1. siječnja 2019. na snagu stupiti novi Zakon o udomiteljstvu koji temeljno donosi profesionalizaciju udomiteljstva i specijalizirano udomiteljstvo za djecu



BAKAR/SELCE Udomiteljstvo djece i općenito skrb o djeci, bilo je u prvom planu Svjetskog dana djece, koji je u Bakru i Selcu bio obilježen posjetom ministrice Nade Murganić. U povodu toga dana, koji se obilježava na obljetnicu donošenja Deklaracije o pravima djeteta, UNICEF i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organizirali su posjet ministrice udomiteljskoj obitelji Kristine i Ivice Britvec u Bakru te Centru za pružanje usluga u zajednici Izvor u Selcu koji ovih dana slavi stotu godinu rada.


Boraveći u udomiteljskoj obitelji Britvec, ministrica je bila u »zamijenjenoj« ulozi, bila je kao jedno od udomljene djece te obitelji. Družila se s roditeljima i djecom – s dječakom Ivanom kojemu su ti supružnici prvo bili udomitelji, da bi ga kasnije posvojili, i s djevojčicom Osanom kojoj su udomitelji. S njima je radila kolače i razgovarala, a svi su taj susret zaključili s lijepim dojmovima.


Kasnije je ministrica posjetila Centar Izvor, u ulozi korisnice njihove stručne podrške – družila se s djecom koja tamo borave u poludnevnom boravku, radila s njima u keramičarskoj radionici, raspitivala se o njihovoj školi i interesima, obiteljima, Centru. U njihovoj predstavi Ježeva kućica – koja će premijerno biti igrana sutra na proslavi stote obljetnice Centra – zajedno s djecom je glumila, i to zeca poštara, a zaključno je čestitala svim djelatnicima Centra i tu ustanovu sa širokim spektrom rada istaknula kao hvalevrijednu i uzor svim sličnim ustanovama.





U izjavi za medije, govoreći o toj suradnji s UNICEF-om i svojem posjetu udomiteljskoj obitelji i Centru Izvor – kao dijelu mnogih aktivnosti kojima je obilježavan Svjetski dan djece – ministrica je rekla da je cilj promovirati i osvijestiti prava djece, obveze koje mi odrasli prema djeci imamo.


– Ovo je bio dodatni izazov zato što smo cijelu ovu godinu i podrška kampanji koju Ministarstvo provodi s UNICEF-om, »Svako dijete treba obitelj«, a kojom promoviramo udomiteljstvo kao jedan od vrlo dobrih i kvalitetnih načina skrbi o djeci, objasnila je Murganić rekavši da udomiteljstvo nije razvijeno po cijeloj Hrvatskoj i da to treba mijenjati, da je cilj da što manje djece bude u ustanovama – da svakom djetetu treba obitelj.



Najavila je da će 1. siječnja 2019. na snagu stupiti novi Zakon o udomiteljstvu koji temeljno donosi profesionalizaciju udomiteljstva i specijalizirano udomiteljstvo za djecu, te da ti oblici udomiteljstva podrazumijevaju puno veću naknadu za udomitelje nego do sada, a da i dalje ostaju tradicionalno i srodničko udomiteljstvo kao takvo i onako kako se i do sada provodilo.


– Temeljna poruka ovoga dana je da bi svako djete, ako ne može živjeti u svojoj biološkoj obitelji, trebalo živjeti u zamjenskoj obitelji, u udomiteljskoj obitelji. Ili da se dijete na vrijeme posvoji, a ne da živi i da uopće ima iskustvo dječjeg doma, rekao je Nikica Sečen, ravnatelj Centra Izvor.


Kao jedni od 40-tak udomitelja u PGŽ-u, Kristina i Ivica Britvec iznijeli su svoja lijepa iskustva udomitelja i ponosno istaknuli da o svojoj djeci dobivaju samo pohvale. Ravnatelj Izvora, Centra koji putem svoga posebnog ureda pruža stalnu podršku udomiteljima; koji u poludnevnom programu ima 50 djece iz rizičnih obitelji te je kontinuirano prisutan u tim obiteljima, ovako je poručio: »U biti radimo preventivne programe kako se djeca uopće ne bi izdvajala iz svoje obitelji«.



U udomiteljstvu je sada u Hrvatskoj više od 2.290 djece, a udomiteljskih obitelji je malo više od 1200. Djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi sada je 813 – njih 554 živi u dječjim domovima, a ostala djeca u malim stambenim zajednicama s podrškom odgajatelja.


Broj telefona na koji se o udomiteljstvu može informirati je 0800 82 82.