Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. veljače 2020.
Odluke iz Zagreba

Ministarstvo odbilo pritužbe: Riječko Gradsko vijeće radi zakonito i bez jednog vijećnika

Foto: M. GRACIN
Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 29. srpanj 2019. u 7:09 2019-07-29T07:09:00+02:00

Akcija mladih i Živi zid nisu se uspjeli dogovoriti oko zamjene za preminulu članicu Vijeća, no, Ministarstvo uprave je ocijenilo da predstavničko tijelo može zakonito funkcionirati sve dok ima kvorum. Drugi je problem, koliko je taj jedan vijećnik bitan kod odlučivanja, ali to ne utječe na zakonitost rada

RIJEKA - Gradski vijećnici Hrvoje Burić (Bura) i Tihomir Čordašev (Akcija mladih) »džabe su krečili« kada su odlučili tražiti zadovoljštinu pri Ministarstvu uprave, a zbog odluka predsjednika Gradskoga vijeća Andreja Poropata (HNS).

Naime, Ministarstvo uprave je njihove prigovore u predstavkama iz ožujka ove godine početkom srpnja ove godine ocijenilo kao neutemeljene.

Naime, Burić se požalio zbog sankcije koju mu je Poropat izrekao na sjednici Gradskoga vijeća u prosincu 2018. godine, odnosno zbog udaljavanja sa sjednice u dvostrukom trajanju. Predsjednik Bure je ocijenio da mu je oduzeto pravo sudjelovanja i glasovanja te da je time njegovim glasačima, ali i njemu uskraćeno ustavno pravo na lokalnu samoupravu.

Čordašev je zatražio nadzor zakonitosti rada Gradskoga vijeća zbog nepozivanja zamjenika člana predstavničkog tijela na sjednicu riječkoga gradskoga vijeća. Valja podsjetiti da je nakon što je preminula vijećnica Živog zida Mirjana Jukić njeno vijećničko mjesto ostalo neupražnjeno budući da se Akcija mladih i Živi zid nisu uspjeli dogovoriti tko će postati gradski vijećnik. Ministarstvo uprave proučilo je sve relevantne dokumente kada je riječ o stegovnoj mjeri koja je izrečena Buriću i ocijenilo da je Poropat postupio prema odredbama Poslovnika te da je konačnu odluku o izrečenoj sankciji i Burićevom prigovoru na nju donijelo Gradsko vijeće propisanim brojem glasova.

Unutarnje pitanje

Kada je riječ o predstavnici Tihomira Čordaševa koji je nakon lokalnih izbora izabran za predsjednika Gradskoga vijeća, a onda je smijenjen i na njegovo mjesto je izabran Andrej Poropat (HNS) nakon rasula antiobersnelovske koalicije, Ministarstvo uprave navodi da je Mirjana Jukić izabrana u Gradsko vijeće s kandidacijske liste četriju političkih stranaka - Akcije mladih, Živog zida, Snage i Aletrnative.

»Iz očitovanja predsjednika Gradskoga vijeća vidljivo je da je Živi zid dostavio obavijest da je Mirjani Jukić prestao mandat i da je odlukom te stranke, a temeljem Koalicijskog sporazuma s političkom strankom Akcija mladih za zamjenika određen Siniša Ferenčić. No, 27. veljače 2019. godine u Gradu Rijeci je zaprimljen dopis političke stranke Alternativa kojim obavještavaju da toj političkoj stranci nije dostavljen nikakav prijedlog niti je u tom smislu od njih zatražena suglasnost oko određivanja zamjenika (Alternativa je politička stranka proistekla iz Akcije mladih op.a.). Ovom Ministarstvu i Gradu Rijeci nije dostavljena obavijest o postignutom dogovoru svih političkih stranaka s kandidacijske liste«, pojašnjavaju u Ministarstvu uprave. Dalje se navodi da je način zamjenjivanja člana predstavničkog tijela propisan Zakonom o lokalnim izborima kojim je utvrđeno da članovi predstavničkog tijela imaju zamjenike koji obnašaju tu dužnost ako članu predstavničkog tijela mandat miruje ili prestane prije isteka vremena na koje je izabran.

»Člana koji je izabran s kandidacijske liste zamjenjuje neizabrani kandidat s iste liste s koje je izabran i član kojem je mandat prestao ili mu miruje, a određuju ga političke stranke sukladno sporazumu, a ako sporazuma nema, dogovorno. Ako ne postignu dogovor, zamjenjuje ga prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste. Ukazujemo da je određivanje zamjenika stvar dogovora tih političkih stranaka. U svakom slučaju radi se o unutarnjem pitanju i odnosima tih političkih stranaka u koje niti Grad Rijeka niti ovo Ministarstvo nije ovlašteno ulaziti... Ako nije zaključen sporazum svih četriju stranaka, potreban je dogovor stranaka, odnosno očitovanje svih stranaka o određivanja Siniše Ferenčića za zamjenika, te su dužne o tome obavijestiti nadležno upravno tijelo«, pojašnjavaju u Ministarstvu uprave.

Sjednice zakonite

Tek ako se sve četiri stranke ne usaglase, zamjenik će biti prvi sljedeći neizabrani kandidat, navode u Ministarstvu. Kada bi se primijenio ovakav scenarij, Živi zid bi ostao bez vijećnika, a još jedan mandat koji im realno ne pripada bi dobila Akcija mladih.

»Zakonom nije propisan rok za dogovor ako sporazum nije zaključen. Na 15. sjednicu nije mogao biti pozvan niti predloženi zamjenik niti prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste kao zamjena za vijećnicu čiji je mandat prestao smrću«, pojašnjavaju u Ministarstvu uprave. U vezi s pitanjem jesu li sjednice zakonite ako nije određen zamjenik vijećnice, Ministarstvo uprave ocjenjuje da predstavničko tijelo može zakonito funkcionirati sve dok ima broj članova potrebnih za rad i odlučivanje, odnosno u riječkom slučaju Gradsko vijeće može normalno funkcionirati i s jednim članom manje sve dok ima kvorum.

A koliko je bitan taj vijećnik, bilo je vidljivo na zadnjoj sjednici kada se trebalo glasovati o kreditu za obnovu Palače šećerane i broda Galeb. Omjer snaga je bio 18:18 i vijećnik Živog zida bi i te kako bio presudan. No, već mjesecima se ta stranka ne može dogovoriti s Akcijom mladih, Snagom i Alternativom tko će zamijeniti preminulu vijećnicu. Bilo bi super da im je za to kriv netko drugi, ali, eto, nije. Na njihovu žalost i sramotu.

Poropat: Vrhunac bezobrazluka

Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat navodi da smo ovom sazivu Gradskog vijeća Grada Rijeke doživjeli i to da se dvije udružene stranke Akcija mladih i Živi zid već mjesecima unutar sebe bore za mandat koji je pripadao preminuloj članici Živog zida, Mirjani Jukić.

- Ja i dalje ne želim ulaziti u odnose i dogovore između Akcije mladih i Živog zida, ali zanimljivo je primijetiti da Akcija mladih i Živi zid, unatoč tome što već više od pola godine nisu odredili tko će zamijeniti pokojnu Mirjanu Jukić, i dalje unutar vijeća djeluju zajedno u istom klubu vijećnika - Klubu Akcije mladih i Živog zida, a predsjednik kluba je Tihomir Čordašev iz Akcije mladih. Vrhunac bezobrazluka, jer drugačije to ne mogu nazvati, dolazi upravo od Tihomira Čordaševa. Očito nesposoban da unutar svog kluba vijećnika postigne dogovor oko toga kome će pripasti mandat, Čordašev traži od Ministarstva uprave da poništi sjednice gradskog vijeća, pokušavajući valjda tako sakriti vlastitu odgovornost i sramotu.

Odgovor ministarstva potpuno je očekivan i drago mi je da je stigao do javnosti, a radi interesa iste, još jednom želim ponoviti koji uvjeti moraju biti ispunjeni da bi se odredio zamjenski vijećnik u ovom slučaju. Dakle jedan način je da sve stranke koalicije (Živi zid - Akcija mladih - Alternativa - Snaga) daju suglasnost Živom zidu da njihovu vijećnicu zamjeni njihov član kojeg su odavno predložili, a drugi je da bilo koja stranka koalicije pisano izjavi da ne pristaju na dogovor s partnerima čime bi se stvorili uvjeti da ide prvi sljedeći kandidat s njihove zajedničke liste. To bi Čordašev trebao znati budući da je, barem zakratko, i sam bio predsjednik Gradskog vijeća. Koristim ovu priliku da ih još jednom pozovem da odluče tko će zamijeniti pokojnu vijećnicu Mirjanu Jukić kako bi vijeće moglo nastaviti s radom u punom sastavu, poručio je Poropat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.