HNS nezadovoljan Mrežom javne zdravstvene službe

Ministar Varga ukida čak 24 liječničke ordinacije u primarnoj zaštiti u PGŽ-u

Barbara Čalušić

Miodrag Šarac i Tatjana Smeraldo / Foto I.TOMIĆ

Miodrag Šarac i Tatjana Smeraldo / Foto I.TOMIĆ

Rijeka bi prema novom prijedlogu Mreže trebala imati pet ordinacija obiteljske medicine manje, a broj zubnih ordinacija umanjen je za tri tima, ukidaju se i pedijatrijske ordinacije u Viškovu i Krku...



RIJEKA Ministar zdravlja Siniša Varga dokida dostupnost zdravstvene zaštite, a dokaz tome je prijedlog Mreže javne zdravstvene službe kojim će u Primorsko-goranskoj županiji biti ukinute čak 24 liječničke ordinacije. Do kraja tjedna o novoj se mreži moraju očitovati župani i županijske skupštine, a u primorsko-goranskom HNS-u uvjereni su da će Županijska skupština na svojoj sutrašnjoj sjednici konsenzusom odbiti ovaj prijedlog.


– HNS snažno podupire prijedlog županijskog Upravnog odjela za zdravstvo koji je, s ciljem stvaranja uvjeta za dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu stanovništva Primorsko-goranske županije, izradio objedinjeno mišljenje svih relevantnih subjekata i zatražio zadržavanje postojećih zdravstvenih standarda u svim jedinicama loklane samouprave, a posebice u Gorskom kotaru i otocima. Svoj stav jasno smo istaknuli djelovanjem svih HNS-ovih županijskih vijećnika i kroz županijski Savjet za zdravlje. Unatoč činjenici da zadržavanje postojećih standarda zahtjeva povećanje proračunskih izdvajanja za zdravstvo, između ostalog i zbog potrebnih specijalizacija liječnika, smanjenje nivoa zdravstvene zaštite u PGŽ-u nije opcija koju će HNS podržati, istaknula je potpredsjednica županijskog HNS-a i županijska vijećnica Tatjana Smeraldo na konferenciji za novinare.



– Prijedlogom Mreže nije planirana zdravstvena zaštita turista. Hitne i turističke ambulante kao i ljekarne i dežurstva stomatoloških ordinacija u našim turističkim mjestima gdje ljeti boravi višestruko više ljudi nisu adekvatno planirane, a cjelokupan je sustav namješten na zimski period, rekla je Smeraldo dok je njezin stranački kolega Miodrag Šarac ovakvu organizaciju zdravstvene zaštite u turističkim mjestima komentirao popularnim turističkim sloganom: Mediteranom kakav je nekad bio.




– U prijedlogu ove mreže možda se bolje od turističkih djelatnika držimo slogana »Mediteran kakav je nekad bio« i ispada da će doktor do turista na otocima u najboljem slučaju dolaziti na magarcu. Osim otoka, tu je i Gorski kotar koji je već izgubio dijalizu, pa su pacijenti zimi prolazili kalvariju, a sad im ukidaju i liječnike obiteljske medicine. Ovaj prijedlog Mreže uopće nije uzeo u obzir migracije stanovništva, a još manje prometnu povezanost, zaključuje Šarac.



Sam prijedlog Ministarstva zdravlja donosi znatnu redukciju zdravstvene mreže pa tako osim broja ugovornih ginekoloških ordinacija koji ostaje na 23 kao i dosad te uspostave tri koordinatora palijativne skrbi, broj ostalih timova se smanjuje.


Rijeka bi prema novom prijedlogu Mreže trebala imati pet ordinacija obiteljske medicine manje, a broj zubnih ordinacija umanjen je za tri tima. Čabar će izgubiti jednu ordinaciju obiteljske medicine i ordinaciju dentalne medicine, Matulji ostaju bez dvije ordinacije obiteljske medicine, a po jednu ordinaciju obiteljske medicine gube rab i Vrbovsko. Iako su u Viškovu i Krku dosad bile predviđene pedijatrijske ordinacije, novi prijedlog mreže ukida i njih. Predviđeno je smanjenje broja patronažnih timova za šest timova, smanjuje se i jedan tim fizikalne medicine i to u Crikvenici te jedan javno zdravstveni tim.


KBC Rijeka trebao bi prenamijeniti dio od ukupnog broja od 1.298 postelja.  Ministarstvo predlaže 998 akutnih postelja, a PGŽ 902 te traži povećanje dnevne bolnice za 45 kreveta i palijativne skrbi za 51 krevet kao i povećanje od 30 postelja u Thalassotherapiji Crikvenica.