Nezavisni sindikat upozorava na nalaz Inspektorata u Domu zdravlja

Ministar Varga odlučan: Nema razloga za smjenu ravnatelja Borisa Ritoše

Damir Cupać

S. Drechsler

S. Drechsler

Zbog kršenja Zakona o radu, što je potvrđeno i nalazima Državnog inspektorata, ravnatelj Boris Ritoša trebao je biti smijenjen, smatra predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu Andrea Rippl-Gotvald. Prozvani Ritoša tvrdi da su propusti u radu mogući, ali da se u Domu zdravlja ne krše prava radnika



RIJEKA Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu Andrea Rippl-Gotvald, godinama upozorava na nepravilnosti u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije, a njezina je ocjena da je čelni čovjek te ustanove Boris Ritoša davno trebao biti smijenjen zbog krimena koji su i službeno potvrđeni nalazima Državnog inspektorata.


– Prije godinu dana uputila sam dopis Inspektoratu rada tražeći inspekcijski nadzor zbog nezakonitosti u radu ravnatelja Borisa Ritoše. Zaprimili smo nalaz Inspektorata rada 25. ožujka 2014. godine iz kojega proizlazi da su utvrđene povrede propisa Zakona o radu kojim povodom je podnesen optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Rijeci zbog utvrđenog postojanja osnovane sumnje da su pravna osoba i odgovorna osoba poslodavca iz djelokruga radnih odnosa počinili prekršajna djela. Budući da navedenim inspekcijskim nadzorom nisu bile obuhvaćene sve nezakonitosti koje smo naveli u našem prvom dopisu, u travnju ove godine ponovno smo uputili dopis Inspektoratu rada, a u nalazu Inspektorata rada od 19. svibnja 2014. godine razvidno je da poslodavac nije utvrdio raspored korištenja godišnjih odmora za 2013. godinu u skladu sa Zakonom o radu, niti je o rasporedu godišnjeg odmora za 2013. godinu obavijestio radnike Doma zdravlja. Protiv poslodavca i odgovorne osobe poslodavca podnesen je optužni prijedlog Prekršajnom sudu. Kako je od strane Inspektorata rada izvršena dopuna inspekcijskog nadzora, zaprimili smo nalaz u rujnu ove godine iz kojeg proizlazi da Dom zdravlja nije vodio Evidencije o radnom vremenu radnika zbog čega je odgovornoj osobi izrečena i naplaćena novčana kazna na mjestu počinjenja prekršaja, navodi Rippl-Gotvald.


Ona naglašava da je iz nalaza Inspektorata rada vidljivo da je ravnatelj Doma zdravlja prekršio i Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdavstvenog osiguranja za što Inspektorat rada nije mogao izreći sankcije s obzirom da su sankcije predviđene samo za povrede odredbi Zakona o radu.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista