Sporazum o sufinanciranju

Mini kampus Ika: Ministarstvo će dati sedam milijuna za rekonstrukciju i izgradnju aneksa građevine

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Segej Drechsler

Foto: Segej Drechsler

Preostali iznos od ukupno 12,5 milijuna kuna, koliko košta cijela investicija, osigurat će Sveučilište i Fakultet, a tim će se sredstvima financirati izgradnja i opremanje aneksa postojeće zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu površine 1.250 četvornih metara



RIJEKA Članovi Senata Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj su sjednici dali prethodnu suglasnost za sklapanje Sporazuma o sufinanciranju radova na rekonstrukciji postojeće građevine i izgradnji aneksa građevine Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.


Tim Sporazumom će Ministarstvo znanosti i obrazovanja za rekonstrukciju Fakulteta za menadžment u trurizmu i ugostiteljstvu osigurati bespovratnih 7 milijuna kuna, dok se procjenjuje, kaže rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, da bi ukupna investicija mogla iznositi 12,5 milijuna kuna. Preostali iznos sredstava osigurat će Sveučilište i Fakultet, a tim će se sredstvima financirati izgradnja i opremanje aneksa postojeće zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu površine 1.250 četvornih metara.


Riječ je o projektu Mini kampusa Ika za koji je sva dokumentacija spremna, a koji predviđa i izgradnju te opremanje zgrade ugostiteljsko-turističke namjene – ugostiteljskih i multiplikativnih sadržaja u funkciji obrazovnog procesa kadrova u turizmu i ugostiteljstvu čija bi površina trebala iznositi 620 četvornih metara.




Aneks postojeće zgrade planiran je na tri etaže namijenjene smještaju resursa temeljenih na znanju, prvenstveno zbirkama znanstvene literature i znanstvenih podataka, kao i e-infrastrukture namijenjene umrežavanju dionika. Zgrada ugostiteljsko-turističke namjene planirana je u formi trening centra sa sadržajima koji omogućuju simulaciju različitih operativnih aktivnosti, a izgradnjom obje zgrade bit će zadovoljene temeljne resursne potrebe za organizacijsku reformu istraživanja fenomena turizma.


Nova jedinica Sveučilišta


Senat je podržao i odluku o osnivanju Centra za podršku pametnim i održivim gradovima, za čijeg je predstojnika imenovan prof. dr. Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta, a riječ je o novoj ustrojbenoj jedinici Sveučilišta. Novosnovani Centar će interdisciplinarnim istraživačkim i obrazovnim aktivnostima, suvremenim teorijskim i praktičnim rješenjima pridonijeti razvoju i primjeni koncepcije pametnog i održivog razvoja gradova u Hrvatskoj.


Taj je projekt dobio i potporu Europske investicijeske banke, a Centar će svojom interdisciplinarnom aktivnošću temeljenu na suradnji različitih struka pridonijeti većoj vrijednosti za novac građanima te javnom i privatnom menadžmentu u području stvaranja, prikupljanja, obrade i korištenja podataka u realnom vremenu, različitih vrsta, u svrhu optimalnog upravljanja svim dimenzijama funkcioniranja pametnog grada ili regije.


U srednjoročnom razdoblju Centar će na temeljima interdisciplinarnog rada istražiti i razviti metode identifikacije sustava za prikupljanje i obradu višedimenzionalnih podataka generiranih u administrativnoj jedinici, analizom i unapređivanjem pripadajućih poslovnih procesa, identifikacijom optimalnih tehnoloških i poslovnih sustava te logički integriranih u svrhu ljudskog ili strojnog odlučivanja. Aktivnosti Centra podijeljene su u dvije grupe, odnosno na znanstvenoistraživačke i obrazovne aktivnosti.



Senat je primio na znanje prijavu i provedbu projekta u okviru poziva »Internacionalizacija visokog obrazovanja« i time potvrdio usklađenost projekta s razvojnim i strateškim ciljevima i zadacima Sveučilišta. Riječ je o prijavi nekoliko studijskih programa koji se žele izvoditi na engleskom jeziku.


Tako je Fakultet zdravstvenih studija prijavio preddiplomski i diplomski studij Radna terapija, dok je Pomorski fakultet prijavio poslijediplomski studij koji bi se trebao provoditi u partnerstvu s Facultat de Nautica de Barcelona iz Španjolske, dok je Tehnički fakultet prijavio diplomsku razinu interdisciplinarnog studija STEM područja koje obuhvaća polja strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike i računalstva. U svrhu pokretanja tog studija uspostavljen je i partnerski odnos s Medicinskim fakultetom koji već provodi sveučilišni integrirani studij medicine na engleskom jeziku.



Stipendije najboljima


Na jučerašnjoj je sjednici donesena i odluka o dodjeli stipendija za izvrsnost koje će dobiti 99 studenata.– Riječ je o broju studenata koji su zadovoljili kriterije, a ukupno je pristiglo 127 prijava. Ukupan iznos stipendije koji se dodijeljuje iznosi 8 tisuća kuna, a studentima se isplaćuje u 10 jednakih mjesečnih obroka za razdoblje od 1. listopada 2017. godine do 30. srpnja ove godine, kazala je rektorica. Članovi Senata podržali su i prijedlog odluke o troškovima studija, kao i troškovima posebnih provjera znanja koji će ostati na prošlogodišnjim razinama.