Među žrtvama Ponzijeve sheme i bivši župan

Milivoj Brozina dao desetke tisuće eura “dileru” Davidu Novakoviću

Robert Frank

Informaciju da je kod Novakovića još 2002. godine uložio 60 tisuća eura i 15 tisuća USD, Milivoj Brozina nije želio posebno komentirati, no rekao je da mu je Novaković itekako ostao dužan. Negirao je uvjeravanja da ga je Novaković kroz mjesečne kamate sasvim solidno isplaćivao, te kazao da razmišlja o tužbi



RIJEKA Nakon što je u petak popodne riječka policija zbog nasilnog upada pištoljem u stan jedne Riječanke privela 63-godišnjeg Z. M. te mu odredila jednomjesečni pritvor, počeli su se razotkrivati razmjeri priče u kojoj je glavni akter, s jedne strane, vlasnik mjenjačnice David Novaković, nasuprot kojeg je oko 150 osoba s riječkog i šireg područja koje su mu davale veće novčane iznose za takozvanu trgovinu devizama.


Nesretna Riječanka napadnuta je samo zato što je bivša supruga Davida Novakovića, o čijim poslovima s trgovinom devizama nije imala nikakve veze ni informacije. No napadnuta je jer je napadač Z. M. pogrešno pomislio da bi u njenom stanu mogao biti novac za koji očito smatra da mu je Novaković ostao dužan. Podsjetimo, Z. M. je 2010. godine, prema dostupnim informacijama, uložio 30 tisuća dolara i 10 tisuća švicarskih franaka u trgovinu devizama kojom se u velikim iznosima navodno bavio David Novaković. Zasad nije poznato koliko mu je Novaković novca vratio ni da li je riječ o kamatama ili glavnici.  

 Nema ni za kartu


Prema neslužbenim procjenama Novaković se pod izlikom trgovine devizama uglavnom bavio primjenom jedne od varijanti takozvane Ponzijeve sheme. Radi se o klasičnom triku koji je ponovljen mnogo puta i prije i nakon što mu je Charles Ponzi dao to ime u dvadesetim godinama. Shema započinje tako da osoba pokreće posao za koji prikuplja financijska sredstva, nudeći pritom velikodušne kamate.


Kamate se potom isplaćuju iz novca novih ulagača koji u projekt ulaze temeljem pozitivne usmene predaje onih koji su prvi uložili i koji su, zbog svoje uspješne naplate visokih kamata, mamac za nove ulagače. No čitava se shema raspada kad više nema dovoljno novih ulagača kojima bi se pokrivale isplate kamata dospjele na stara ulaganja. Nakon određenog vremena, zbog neodrživosti situacije i cjelokupnog koncepta, događa se da prevarant bježi s novcem koji je u međuvremenu stavio sa strane te s njime negdje u tropima, u zemlji koja nema zakon o ekstradiciji, započinje novi život.




Riječki Ponzi David Novaković ostao je, međutim, u Rijeci, a kako se sada čini, nema ni za kartu do Zagreba, a kamoli za trope. Koliko smo uspjeli provjeriti, David Novaković nema imovinu koja bi imala neku veću vrijednost iz koje bi se vjerovnici mogli naplatili. Nedovršena prizemnica na Krku nije dovoljna za naplatu brojnih potraživanja, kao ni kuća na zapadnom dijelu grada.



Teško je procijeniti koliko je u svemu tome oštećenih, a koliko se ulagača u Ponzijevoj shemi Davida Novakovića naplatilo i preko svake mjere. Prije nego se počeo baviti trgovinom devizama i Ponzijevom shemom, David Novaković među ostalim je bio zaposlen u građevnom poduzeću »Primorje« kao skladištar na gradilištima sve do Iraka. 



  Imena svih aktera tek kad bude sigurno da su ulagali   Nakon što smo u jučerašnjem broju našeg lista objavili tekst o Davidu Novakoviću, pojavio se veliki i sasvim razumljiv interes javnosti da se objave imena poznatih Riječana uključenih u ovu priču. Iako raspolažemo saznanjima o političarima, gospodarstvenicima, liječnicima i osobama iz raznih sfera društvenog života koje su poslovale s Novakovićem, o njihovoj objavi odlučit ćemo kada se uvjerimo da su te osobe zaista ulagale ili bile prevarene u ovom slučaju.   Glumio poštara i tražio 44.000 €   Riječko Općinsko državno odvjetništvo izvijestilo je da je protiv osumnjičenog 63-godišnjaka, koji je upao u stan bivše supruge Davida Novakovića, podnijet istražni zahtjev zbog prijetnje i pokušaja protupravne naplate, te da mu je sudac istrage odredio istražni zatvor.

Osumnjičenog se tereti da je u petak, »u nakani da zastraši oštećenike, putem telefona prijetio kako će ih ubiti, a potom i došao do njihovog stana lažno se predstavljajući kao poštar«. Kada je žena odškrinula vrata stana, on je nasilno ušao i uz prijetnju pištoljem tražio njenog bivšeg supruga.


Osnovano se sumnja i da je tijekom siječnja i veljače ove godine, u cilju naplate 44 tisuće eura koje je posudio oštećeniku, prijetio da će ga ubiti, navodi tužiteljstvo. (F. V.)



 Mjesečne kamate


Jedan od onih koji razmišlja o tužbi protiv njega, tražeći da mu Novaković vrati uloženi novac, bivši je primorsko-goranski župan Milivoj Brozina, koji je tu funkciju obnašao od 1998. do 2001. godine. Inače, Brozina je predsjednik Autonomne regionalne stranke ARS koja participira u aktualnoj županijskoj vlasti. Radi se o zasad jedinom poznatom ulagaču iz svijeta visoke politike, koji je također bio u poslovnom aranžmanu sa vlasnikom mjenjačnice Davidom Novakovićem. Brozina nam je, naime, priznao da je Novakoviću dao određeni, veći novčani iznos koji mu je, navodno, trebao za obrtni kapital za mjenjačnicu.


Vjerojatno se može smatrati da sam mu dao novac za tu trgovinu devizama, kaže Brozina. Nije htio precizno reći koliko je novca uložio u Novakovićevu takozvanu trgovinu devizama, za koju se pretpostavlja da je bio samo termin iza koje se skrivala provedba famozne Ponzijeve sheme. Naveli smo mu nama dostupan podatak o njegovom ulaganju, još 2002. godine, od 60 tisuća eura i 15 tisuća američkih dolara.


Brozina tu informaciju, koju je Novaković u svom iskazu dao riječkoj policiji, nije želio posebno komentirati, no zato je rekao da mu je Novaković itekako ostao dužan. Iako smo iz kruga Novakoviću bliskih osoba, dobro upoznatih s njegovim poslovnim odnosom s Brozinom, dobili uvjeravanja da je Novaković bivšeg župana i čelnika ARS-a kroz mjesečne kamate sasvim solidno isplaćivao, Brozina se s time ne slaže.


– Ma ništa mi nije platio. Nikakve kamate, samo nešto malo. I dalje mi je dužan. Zbog svega toga još procjenjujem hoću li se odlučiti na tužbu protiv Novakovića, kaže Brozina, višegodišnji direktor Županijske uprave za ceste.  

 Prisilna naplata


O poslovnom odnosu Novakovića i Brozine detaljno je obaviještena i riječka policija kojoj je vlasnik mjenjačnice, pritisnut dugovima, prijetnjama i bezizlaznom situacijom, prije dvadesetak dana prilično detaljno objasnio s kime je sve radio, tko mu je dao novac, na koje rokove i s kolikim kamatama.


Osim Brozine, koji je u 2002. godini, nakon istekao mandata primorsko-goranskog župana, temeljem političkih dogovora postao direktor Županijske uprave za ceste, u trgovini devizama Davida Novakovića našli su se poznati liječnici, optičari, ugostitelji, poduzetnici, bankari pa čak i odvjetnici poput Dušana Trifunovića koji tuži Novakovića tražeći od njega 334 tisuće eura koje mu je navodno predao u kunama tražeći promjenu u eure!


S obzirom da mu Novaković navodno nije promijenio kune u eure, a kune mu navodno nije ni vratio, odvjetnik Trifunović sada sudskim putem traži naplatu svojih potraživanja. Novaković pak tvrdi: »Nisam mu ništa više dužan. Sve sam mu vratio s kamatama«.


Kao što to nije poznato u ovom slučaju, ni u ostalim slučajevima u kojima je preuzimao kune ili eure radi zamjene, zasad nije precizno jasno koliko je kamata David Novaković u proteklim godinama platio, kao ni koliko je ukupno vratio glavnica.