Uređaj vrijedan 42 milijuna kuna

Milinović u riječkom KBC-u u rad pustio linearni akcelerator; brža terapija za onkološke bolesnike

Barbara Čalušić

Samo u KBC Rijeka dosad je u ovoj godini uloženo 54 milijuna kuna, a do kraja godine bit će uloženo još 40-ak milijuna, istaknuo je Milinović



RIJEKA  Zračenje onkoloških bolesnika u Klinici za radioterapiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka od četvrtka će se obavljati na novom linearnom akceleratoru.


Uređaj vrijedan 42 milijuna kuna koji bi trebao znatno trebao smanjiti liste čekanja na zračenje, na koje se s jednim postojećim linearnim akceleratorom  dosad u prosjeku čekalo do dva mjeseca, pustio je  svečano u rad ministar zdravstva Darko Milinović. 


Praćen brojnim suradnicima koji predstavljuju sam vrh zdravstvenog resora, ravnateljstvom riječkog KBC-a te predstavnicima Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, Milinović je poručio da u ovom trenutku zdravstvo plovi mirnim morem nakon oluje koja je vladala kad se kretalo u reformu. 


Brod koji plovi




– Zdravstveni sustav na mjesečnoj razini stvarao je 200 milijuna kuna duga, a na godišnjoj 2,5 milijarde. Tada je brod koji se zove zdravstvo plovio u oluji, prijetio je kolaps i prevrtanje toga broda te smo krenuli u reformu zdravstvenog sustava.


Usprkos nekima koji u predizborno vrijeme žele ići s neosnovanim kritikama, mi sad ubiremo plodove reforme – u vrijeme krize i recesije osigurali smo 800 milijuna kuna ulaganja u novu opremu bolnica.


Samo u KBC Rijeka dosad je u ovoj godini uloženo 54 milijuna kuna, a do kraja godine bit će uloženo još 40-ak milijuna, istaknuo je Milinović koji se u svom govoru više puta obratio svojim kritičarima kojima je između ostalog poručio da je u sustav javnog zdravstva u njegovom mandatu uloženo između sedam do osam milijardi kuna. 


Novi riječki linerani akcelerator dio je osam novih takvih uređaja koji su postavljeni u hrvatskim bolnicama, a u tijeku je nabava još jednog. S tim brojem uređaja na red za zračenje dolazit će se brže jer će umjesto jednog lineranog akceleratora na 400 tisuća stanovnika kao što je to dosad bio slučaj, po novoj raspodjeli opreme na jedan linerani akcelerator dolaziti 200 tisuća stanovnika.


– Optimalno vrijeme da se nakon mjesec dana od operacije pristupi radioterapiji, no to dosad nije bilo moguće zbog malog broja uređaja. S osam novih uređaja koliko ih je nabavljeno u proteklih godinu dana te još jednim za kojeg će uskoro biti raspisan natječaj, Hrvatska staje uz bok Europskoj uniji pa i više od toga, ustvrdio je Milinović.  Puštanju u rad novog lineranog akceleratora prisustvovali su i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koje je više zanimao nastavak gradnje nove bolnice nego sofisticirana aparatura.

Obersnel je podsjetio Milinovića da je Grad Rijeka obavio sve što je trebao učiniti kad je riječ o zamjeni zemljišta na Trsatu apeliravši da se ostatak procedure obavi maksimalno brzo kako bi se nastavilo s najvažnijom investicijom za riječko zdravstvo u ovom stoljeću.


Komadina je pak Milinoviću uručio uvezenu cjelokupnu dokumentaciju koja se tiče gradnje nove bolnice, nazavši je poviješću bolesti. Dokumentacija počinje sa sporazumom o izgradnji nove bolnice na Sušaku, koji su 2004. godine Obersnel i Komadina potpisali s bivšim ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom. 



U okviru svog posjeta -za koji je istaknuo da nije predizborna kampanja – Milinović je posjetio i opatijsku Thalassotherapiju gdje je zajedno s ravnateljem ove ustanove Emilom Bratovićem potpisao sporazum o financiranju opreme u vrijednosti od 20 milijuna kuna.


Radi se o nabavci novog multislice CT-a i uređaja za magnetsku rezonancu koji će biti nabavljeni zajedničkim sredstvima Ministarstva zdravstva, PGŽ, Grada Rijeke te još nekolicine jedinica loklane samouprave iz Primorsko-goranske i Istarske županije.


 Opatijska klinika Schwarzwald, kako ju je ovom prigodom nazvao Milinović, s ovom opremom za neinvazivnu kardiologiju trebala bi ostvariti suradnju  s riječkim KBC-om, kao s i Klinikom za ortopediju u Lovranu.


   



– Sad je vrijeme da potpišemo novi sporazum koji tada nije potpisan, a to je onaj koji se tiče dinamike građenja, podsjetio je Komadina kazavši da su kad je riječ o izgradnji nove bolnice anamneza i dijagnoza tu, no sad je došlo vrijeme da se započne s terapijom. 


Ako je suditi prema kratkoj najavi, županove i gradonačelnikove želje za novom bolnicom trebale bi biti ispunjene tek djelomično, i to  kroz desetak dana, kad Milinović najavljuje potpisvanje sporazuma o nastavku gradnje nove riječke bolnice.