Nakon šest godina dokazivanja...

Milijunske odštete! Trgovački sud Rijeka presudio u korist bivših radnika Brodokomerca

Robert Frank

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Brodokomerc Nova je obavezna svakom od 58 tužitelja, redom svojih bivših zaposlenika, platiti iznos od 370 tisuća kuna za njihov pojedinačni udjel u vlasništvu trgovačkog lanca - stoji u nepravomoćnoj presudi



Presudom Trgovačkog suda u Rijeci, nakon punih šest godina vođenja postupka, brojnih podnesaka i vještačenja, Brodokomerc Nova je obavezna svakom od 58 tužitelja, redom svojih bivših zaposlenika, platiti iznos od 370 tisuća kuna za njihov pojedinačni udjel u vlasništvu tog trgovačkog lanca. Iako je nepravomoćna, ovakva presuda, prije svega utemeljena na procjeni vještaka financijske struke i vještaka građevinske struke, otvara niz pitanja oko modela po kojem je Brodokomerc Nova od Brodokomerca u stečaju otkupila niz nekretnina po cijeni (kako smatraju tužitelji i predmetni sudac Trgovačkog suda), nekoliko puta manjoj od tržišne. Zbog načina na koji je to provedeno postoji sumnja da su nerealno niskim cijenama kod kupoprodaje, koje je svojedobno potvrdila i riječka porezna uprava, oštećena dva proračuna – gradski i državni. Prema prvim neslužbenim izračunima, porezna osnovica umanjena je minimalno pet puta, iz čega proizlazi da je Grad Rijeka, po onome što bi mu trebalo pripadati temeljem Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i raspodjeli poreza, oštećen za 14 i pol milijuna kuna, a Republika Hrvatska za više od 9 milijuna kuna.


Ako ova presuda dobije potvrdu na Visokom Trgovačkom sudu u Zagrebu, može se očekivati da će Brodokomerc Nova u oba proračuna morati uplatiti oko tri milijuna eura kojima treba pridodati još minimalno tri milijuna eura za isplatu udjela 58 bivših zaposlenika. Po njihovom receptu, kako neslužbeno saznajemo, tužbu za priznavanje jednog udjela po cijeni od otprilike 50 tisuća eura priprema još bivših i sadašnjih zaposlenika Brodokomerc Nove.


Ocjena vještakinje  – 357 milijuna kuna


Prema presudi, sporno je to što je 24. travnja 2007. u stečajnom postupku Brodokomerca u stečaju, novoosnovana tvrtka BK-Esop, naknadno preimenovana u Brodokomerc Nova, za samo 81 milijun kuna neposrednom pogodbom, bez javnog natječaja, otkupila čak 59 nekretnina. Radilo se o trgovačkim centrima, skladišnim prostorima, robnim kućama, hladnjači i kvartovskim dućanima razmještenim po Rijeci i okolici grada. Većina nekretnina nalazila se na atraktivnim lokacijama pa su, s obzirom na to, imale puno veću tržišnu vrijednost od one postignute neposrednom pogodbom. Unatoč tome, nadležna, riječka porezna uprava, prihvatila je tu cijenu kao realnu. No vještakinja građevinske struke je četiri godine nakon toga, kroz angažman u sudskom postupku, vrijednost tih nekretnina procijenila na 357 milijuna kuna! Sud je tu procjenu prihvatio kao realnu i mjerodavnu, isto kao i nalaz vještaka financijske struke koji je morao procijeniti tržišnu vrijednost poslovnih udjela 58 tužitelja, pojedinačnih vlasnika po jednog udjela, a radi se uglavnom o bivšim zaposlenicima Brodokomerca.




Vještakinja je procijenila da je vrijednost jednog poslovnog udjela u nominalnom iznosu od 200 kuna ustvari 370 tisuća kuna. To pak znači da svaki bivši ili trenutni zaposlenik Brodokomerc Nove izlaskom iz vlasničke strukture i prodajom svog jednog udjela neće dobiti, kao što je dotad bila praksa koja je proizlazila iz Društvenog ugovora kompanije, samo 200 kuna, nego  370 tisuća kuna. Takvom presudom Trgovački sud prihvatio je tužbeni zahtjev 58 radnika, čime je posredno u krajnje neugodnu poziciju, posebno zbog drastično umanjene porezne osnovice, stavljena Porezna uprava Područni ured Rijeka.   


Opširnije u današnjem tiskanom izdanju Novog lista