SDP obilježio Praznik rada

Milanović u Ronjgima nakon Vladinih sto dana zgubidana: Oni ne rade, brate, ništa. Uhvatite se posla!

Tihana Tomičić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Mi nemamo Vladu, ona ne postoji: da bi upravljao moraš imati ideju, srce, razradu, provedbu – ništa od toga ja ne vidim. Zato im poručujem: uhvatite se posla ili pustite nas da nastavimo raditi gdje smo stali, rekao je je Milanović



Predsjednik SDP-a Zoran Milanović obilježio je Praznik rada u Ronjgima kraj Rijeke, odakle je HDZ-ovu i Mostovu Vladu pozvao da odstupi i prepusti upravljanje državom onima koji znaju što rade:


– Dali smo im vremena, četiri mjeseca smo ih štedili, ali nakon ovih sto dana možemo slobodno reći: ovo je sto dana zgubidana. Mi nemamo Vladu, ona ne postoji: da bi upravljao moraš imati ideju, srce, razradu, provedbu – ništa od toga ja ne vidim. Ne mrzimo ih, nismo neprijatelji, ali oni ne rade, brate, ništa. Zato im poručujem: uhvatite se posla ili pustite nas da nastavimo raditi gdje smo stali, rekao je je Milanović.


Ponovio je da ekonomski rezultati za 2015. godinu jasno govore da je SDP-ova vlada četiri godine od Hrvatske stvarala jaču, otporniju zemlju s jačim imunitetom.




– Ti rezultati pokazuju da nismo bili neuspješni, da smo dobro znali što radimo, rekao je Milanović.


Prije njega, skup su pozdravili predsjednici gradske i županijske organizacije SDP-a, Vojko Obersnel i Zlatko Komadina. Obersnel je rekao da o Prvom maju neće govoriti vraćajući se samo stotinjak godina unatrag, kad se Praznik rada počeo slaviti, nego milijun i pol godina ranije:


– Tad je nastala opozicija palca i čovjek je mogao koristiti oruđe. Tako je nastao rad, a od rada su se razvijale sive moždane stanice i moderna civilizacija. Nažalost, kroz povijest pokazala se tendencija da neki žele gospodariti tim radom, a rezultat je da danas 0,7 posto stanovnika planete raspolaže s najvećim dijelom ljudskog bogatstva. Zato je važno slaviti rad, jer rad bez radnika je ništa, rekao je Obersnel, koji je aktualnoj Vladi poručio i da »neće pasat« njihovo ukidanje slobode mišljenja, civilnog društva i medija.


Na njega se nadovezao Milanović, rekavši: »Moja šaka je mala, gradska, ali maloprije sam se rukovao s čovjekom iz limene glazbe, to je prava šaka, radnička šaka, kakva je bila i šaka mog dide, koji je bio mršav i vretenast, ali je imao snažnu radničku šaku. Ta je generacija radila u teškim uvjetima, a danas se sve promijenilo, pa tako i radništvo. No, tko se tome ne prilagodi, tko ne shvati da se u 50 godina radništvo jako promijenilo, taj će zaostati«, poručio je Milanović stranačkim kolegama koji su u protekloj internoj kampanji znali govoriti jezikom stare, industrijske socijaldemokracije.


On je upozorio da socijaldemokracija nastupa uvijek kad se dogodi bezobzirno zgrtanje onoga što stvaraju radnici, a tako je i danas: »Zadatak je nas kao političara da stvorimo za sve ljude istu šansu. Nejednakost u svijetu sve je veća u zadnjih 50 godina i ne budemo li počeli djelovati, svijetom će zavladati frustracija i bijes, a tada više o radničkim pravima neće govoriti tromboni, kao danas ovdje dok svira limena glazba, nego trombloni«, rekao je Milanović.


S tim se slaže i Zlatko Komadina: »Nije točno da danas više nema radničke klase – nju čini tko god živi od svoga rada. Neoliberalni kapitalizam maksimizira profite, a radnike tretira kao trošak. No, radnici nisu trošak«, rekao je.