Premijer izbjegao Kaptol i na božićnu misu došao u Rijeku

Milanović i Devčić se složili: Budimo jedinstveni u različitosti

Tihana Tomičić

Premijer Milanović izjavio je nedavno da neće, s obzirom da nije vjernik, prisustvovati misama u povodu državnosti niti bilo kojih crkvenih ili svjetovnih blagdana, osim na Božić, iz poštovanja prema tradiciji



RIJEKA Bez ikakve pompe i najava, predsjednik Vlade Zoran Milanović odlučio je ove godine prisustvovati božićnoj misi u Rijeci – u Katedrali Sv. Vida sudjelovao je na misi koju je predvodio nadbiskup Ivan Devčić, uz glavnu poruku iz propovijedi: budimo jedinstveni u različitosti.


Premijer Milanović sudjelovao je na misi u riječkoj katedrali sa suprugom Sanjom Musić-Milanović, te u pratnji gradonačelnika Vojka Obersnela i njegove supruge Branke.


Predsjednik Vlade izjavio je nedavno da neće, s obzirom da nije vjernik, prisustvovati misama u povodu državnosti niti bilo kojih crkvenih ili svjetovnih blagdana, osim na Božić, iz poštovanja prema tradiciji i katoličkim vjernicima u Hrvatskoj. Dosad je uvijek na božićnim misama bio u zagrebačkoj prvostolnici, a ovoga puta odabrao je Rijeku, katedralu gradskoga zaštitnika Sv. Vida gdje se mise jednom tjedno održavaju i na talijanskom jeziku.


Budimo mirni




– Budimo mirni danas, rekao je Milanović nakon izlaska iz katedrale, odbijajući odgovarati na pitanja novinara vezana uz dnevnu politiku.


Na pitanje zašto je ovoga puta odabrao baš Rijeku, rekao je:


– A zašto ne? Rijeka je važan hrvatski grad, ali nisam je ja ničim specijalnim zadužio sa svojim boravkom od sat vremena ovdje. No, ima još jedan razlog zašto sam tu, znate moja baka s mamine strane je bila iz istog mjesta kao nadbiskup Devčić, iz Krasna na Velebitu, Marija Glavaš se zvala, ona bi bila jako sretna da ovo može vidjeti – samo je rekao Milanović.


Nije krio da je oduševljen Devčićevom propovjedi u kojoj je poslana poruka zajedništva svih u Hrvatskoj: “Ovo je kao pieta, drugačije nego imamo priliku inače čuti, podsjeća me na neke mise na kojima sam bio van Hrvatske”, rekao je, očito misleći na protestantske zemlje u kojima je znao boraviti.


Toleranca


Svojim dolaskom u Rijeku Zoran Milanović poslao je jasnu poruku o toleranciji, širini, upotrebi dvojezičnosti i drugim vrijednostima koje njegova Vlada promiče u trenutku velikih svjetonazorskih podjela u društvu. Iako ni riječju nije komentirao dnevnu politiku, njegov dolazak u multikulturnu Rijeku govori dvije stvari: da će Vlada ustrajati na njegovanju građanskih vrijednosti i prava svih građana i manjina, a također i da šef Vlade nije želio sebi ponovno priuštiti nelagodu kojoj je bio izvrgnut prošle godine na Božić u katedrali u Zagrebu, kad je kardinal Josip Bozanić oštro napao vladajuće zbog uvođenja zdravstvenog odgoja u škole.


Ovoga puta dnevne politike nije bilo ni kod premijera, a ni sa oltara, te je izbjegnuta svaka mogućnost daljnjih tenzija. Primjetno je da na misi, iako je iz Rijeke, nije bio ministar obrazovanja Željko Jovanović kao ideolog zdravstvenog odgoja, ali nije bilo ni župana Zlatka Komadine, a ni drugog riječkog ministra Slavka Linića. Uz Milanovića bila je još u pratnji samo zastupnica Ana Komparić-Devčić, sa suprugom Vedranom Devčićem, direktorom Luke Rijeka, koji je inače rodbinski povezan s nadbiskupom.


Da je na istoj liniji razmišljanja sa Milanovićem, te da je stoga Milanovićev dolazak u Rijeku sasvim logičan, pokazuje i propovjed u kojoj je nadbiskup Ivan Devčić otvoreno pozvao na prevladavanje svih podjela.– Bog bira ne samo jedinstvo, nego i različitost. Bogu nije draga uniformnost. Moramo prihvaćati i promicati raznolikost i jedinstvo – poručio je nadbiskup s oltara, pozivajući se na različite načine na koji apostoli u evanđeljima tumače i opisuju rođenje Isusa Krista. “Svaki od njih drugačije je pisao i govorio o tome, jedni poetično, drugi paradigmatski, ali njihovo zajedništvo time nije narušeno”, poručio je nadbiskup.

Izlaz iz depresije


Njegova je poruka i kritička prema dijelu vjernika, a i otvorena prema onima koji nisu formalni vjernici:


– Mnogi oni koji su i kršteni ponekad odbijaju Isusa. Pozivaju se na njega, ali u stvarnom životu ne slijede Isusa. S druge strane, mnogi se ne deklariraju kao vjernici, ali žive po Isusovim pravilima. Često susrećemo farizeje, koji govore, a ne čine – upozorava nadbiskup Devčić, što je također poruka da podjela u društvu ne bi trebalo biti niti među vjernicima i onima koji to nisu.


Nadbiskup traži i izlaz iz depresije u društvu: “Iz dana u dan obasipani smo ružnim vijestima, čak je čudno kad se ponekad pojavi koja dobra vijest. Često i jedni o drugima, pa i sebi, ružno mislimo.


Poruka je: pobijedimo zlo zajedno – poručio je nadbiskup Devčić.Uoči mise, vjernicima u katedrali, kojih nije bilo iznad uobičajenog broja na Božić, s obzirom da se nije znalo da premijer Milanović dolazi u Rijeku, nadbiskup je poručio:

– Ovo je prvi puta otkad je Hrvatske i otkad je Rijeka u sastavu Hrvatske imamo jednog premijera na misi. Zato ćemo zajedno moliti za napredak Hrvatske, da svi i našoj Hrvatskoj budemo sretni i da naša


Domovina bude dragi dom svih njenih građana – poručio je Devčić, koji se u propovjedi pozvao i na riječi aktualnog Pape Franje. Nadbiskupa Devčića u Rijeci već znaju nazivati “hrvatskim Papom Franjom”, s obzirom na njegove poruke koje su uvijek široke, tolerantne i, za razliku od ostatka hrvatskog klera, benevolentne prema aktualnoj državnoj vlasti.

Iz Vlade nisu željeli komentirati kako to da je premijer ovoga puta na Božić izabrao Rijeku, samo se vidjelo da protokol želi svakako ostaviti dojam diskrecije, pa ni Vladini automobili nisu bili parkirani pred samom katedralom. Nakon mise premijer je sa suradnicima s nadbiskupom Devčićem u njegovu župnom uredu oko pola sata porazgovarao, a može se saznati da je bio oduševljen i skromnošću župnoga ureda nadbiskupa Devčića.