Glavni urednik novog lista u emisiji Studio 4

Mijić: Alberta Faggiana treba izvlastiti kako bi ZABA sa zaposlenicima Novog lista dogovorila predstečajnu nagodbu

Portal Novilist.hr

"Sljedeći korak je da Zagrebačka banka udovolji našem zahtjevu, da Alberta Faggiana prepustimo institucijama ove države koje će sigurno imati s njim posla i da se Zagrebačka banka dogovori sa 261 zaposlenikom koji su svi kao jedan za to da u predstečajnoj nagodbi predstavljaju Novi list. Očekujemo da će to nakon današnjeg priopćenja Zagrebačka banka i napraviti", zaključio je glavni urednik Novog lista



Glavni urednik Novog lista Branko Mijić gostovao je danas u emisiji Studio 4 na programu HTV4, te se nakon što je prokomentirao stanje u Vladi i SDP-u osvrnuo na teško stanje u riječkoj novinskoj kući kojoj je na čelu. 


“Naš ključni problem je što nas je trenutačni vlasnik Albert Faggian poslao prošlog tjedna u predstečajnu nagodbu mimo odluke poslovodnog kolegija, mimo znanja predsjednika Uprave, a da se nijednom riječju nije obratio zaposlenicima Novog lista. Moram napomenuti da je dan nakon toga policija Primorsko-goranske županije podnijela kaznenu prijavu protiv Alberta Faggiana zato što se sumnjiči da je nanio štetu poslovanju Novog lista od 819.000 kuna. Dakle, naš pravi vlasnik je Zgrebačka banka u čijem je portfelju 80 posto dionica Novog lista”, istaknuo je Branko Mijić.


“Zagrebačka banka je i poslovna banka koja je pratila Alberta Faggiana i njegova povezana poduzeća. Ta povezana poduzeća, unatoč tome što Novi list u prva tri mjjeseca ove godine posluje pozitivno i ima dobit od 1,5 milijuna kuna, ostala su dužna Novom listu više od 10 milijuna kuna. Ta povezana poduzeća Glas Istre novine, Glas Istre trgovina i Zadarski list isto tako su uzrok svih problema Novog lista; Albert Faggian je upisivao na imovinu Novog lista sudužništva i jamstva te zadužio Novi list za više od 15 milijuna kuna, a da to nitko nije znao. Mi smo bili na sastanku kod predsjednika Uprave Zagrebačke banke gopspodina Franje Lukovića i dogovorili da zaposlenici, svih 261 zaposlenika Novog lista, nisu protiv predstečajne nagodbe ako su zaposlenici Novog lista partneri Zagrebačke banke u tome poslu. Jedini uvjet koji smo postavili Zagrebačkoj banci jeste da s čovjekom protiv kojega je podignuta kaznena prijava zbog sumnje da je opljačkao Novi list ne želimo surađivati. Ne želimo da nas onaj koji nas je doveo u ovo stanje, a to je Albert Faggian, predstavlja u predstečajnoj nagodbi i na još neki način izmuze ono malo novaca iz Novog lista i uništi nas do kraja”, napomenuo je Mijić.




“Znači, naš jedini uvjet je da se Albert Faggian izvlasti iz vlasništva tako da Zagrebačka banka raspolaže tim portfeljom i da zajedno sa zaposlenicima Novog lista Zagrebačka banka dogovori predstečajnu nagodbu. Nažalost gospodin Faggian je izigrao naš dogovor na način da je na sjednici Nadzornog odbora suprotno našem dogovoru zabranio izglasavanje promjene statuta kojom bi on prestao biti član Uprave, odnosno blokirao je to izglasavanje uz pomoć svojih poslušnih članova NO-a”, rekao je Branko Mijić.


Na pitanje voditeljice Tončice Čeljuske što očekuje da se dogodi u sljedećem periodu, Mijić je rekao da bi sljedeći korak bio da Zagrebačka banka udovolji zahtjevima zaposlenika Novog lista. 


“Sljedeći korak je da Zagrebačka banka udovolji našem zahtjevu, da Alberta Faggiana prepustimo institucijama ove države koje će sigurno imati s njim posla i da se Zagrebačka banka dogovori sa 261 zaposlenikom koji su svi kao jedan za to da u predstečajnoj nagodbi predstavljaju Novi list. Očekujemo da će to nakon današnjeg priopćenja Zagrebačka banka i napraviti”, zaključio je glavni urednik Novog lista.